DEZASTRU…Prefectura si Directia pentru Agriculturã si Dezvoltare Ruralã au centralizat, sãptãmâna trecutã, situatia culturilor afectate de secetã în judetul Vaslui. În urma centralizãrii informatiilor rezultate din procesele verbale pentru constatarea si evaluarea pierderilor provocate de seceta excesivã si persistentã în timp, întocmite de cãtre Comisiile locale pentru situatii de urgentã de la nivelul celor 86 de comune, orase si municipii, suprafata totalã afectatã este 59.745 ha, adicã în jur de 15% din totalul suprafetelor agricole. Agricultorii vasluieni au suferit pagube care totalizeazã 46,5 milioane lei, ceea ce reprezintã o medie de aproximativ 780 lei/ha.
Cele mai afectate de secetã au fost culturile de grâu, cu 34.348 hectare, urmate de cele de orz, cu 1.325 hectare, orzoaicã – 553 hectare, porumb – 9.632 hectare, floarea soarelui – 9.426 hectare, plante de nutret – 1.411 hectare. “La nivelul Directiei pentru Agriculturã a judetului Vaslui, au fost depuse un numãr de 1.063 de procese verbale pentru constatare si evaluare a pierderilor apartinând producãtorilor agricoli, persoane fizice si persoane juridice, pentru o suprafatã totalã de 59.745 ha, ceea ce reprezintã 15% din suprafata agricolã totalã a judetului Vaslui.
Situatia centralizatoare privind suprafetele afectate de seceta excesivã si persistentã în timp, precum si nivelul estimativ al pierderilor la data de 14 august a.c., a fost transmisã atât la Institutia Prefectului Judetului Vaslui, cât si la Centrul Operativ pentru Situatii de Urgentã din Cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltãrii Rurale”, a spus Gigel Crudu, directorul Directiei Agricole. Specialistii DADR au semnale cã la aceste suprafete se vor adãuga si altele, în perioada imediat urmãtoare, astfel cã situatia se va actualiza în cel mai scurt timp.
Ministrul Agriculturii spune cã vor veni ajutoare financiare, anul viitor, cel mai probabil
Autoritãtile vor acorda diferentiat despãgubirile specifice fermierilor mici si fermierilor mari, pentru cei din urmã fiind nevoie de aprobarea Comisiei Europene, a declarat, ieri, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, sustinând cã nu existã o evaluare precisã a efectelor secetei în agriculturã. Culturile însãmântate în toamna anului 2014, pentru care s-a încheiat campania de recoltat, nu au avut pierderi foarte mari din cauza secetei, a spus ministrul. “Evaluarea pagubelor am primit-o de la majoritatea judetelor, dar nu este finalã, ea probabil va fi finalã odatã cu încheierea campaniei de recoltat, pentru culturile care sunt cele mai afectate. Culturile de primãvarã, în special porumbul si floarea-soarelui, probabil vor fi afectate de secetã într-un anumit procent. Vom încerca sã identificãm, în functie de pierderile pe care le vor avea fermierii, suprafetele respective, fermierii respectivi si pierderea pe fiecare fermier în parte, astfel încât sã intervenim cu despãgubiri, în limita permisã de bugetul de stat si în functie de pierderile pe care le-a suferit fiecare fermier. Pentru fermierii mici, care au avut pierderi mai mari de 30% din suprafata cultivatã, vom interveni cu un ajutor de la bugetul de stat sub forma unei scheme de minimis, iar schema de minimis va fi legiferatã prin Hotãrâre de Guvern în cursul lunii septembrie”, a spus Constantin. În ceea ce priveste fermierii mari, având în vedere cã valoarea despãgubirilor ar trebui sã fie mai mare, trebuie notificatã Comisia Europeanã. “Estimãm cã rãspunsul Comisiei Europene, pentru a acorda aceste scheme de la bugetul de stat, va veni în câteva luni de zile, iar imediat dupã aceea vom acorda aceste despãgubiri, dar cel mai probabil la începutul anului 2016. Lucrãm la documentele pregãtitoare, astfel încât sã notificãm si sã solicitãm si Comisiei Europene un ajutor, în speranta cã vom primi, Dacã nu vom primi, existã deja un angajament al Guvernului pe cele douã scheme la care am fãcut referire”, a spus Constantin.