spot_img
spot_imgspot_img
20.5 C
Vaslui
20-mai-2024

Celebrul chimist husean, Radu Cernãtescu poate da un nume de stradã

- Advertisement -

Propunere pentru primar, privind criza de idei a functionarilor din primãrie:

UN PRIM NUME… Într-o sedintã de Consiliul Local (CL) recentã, husenii au avut câteva discutii pe tema numelor de strãzi, mai ales cã functionarii Primãriei au pãrut cumva în crizã de idei în acest sens, propunând nume de personalitãti care nu au avut legãturã cu municipiul Husi. În atare conditii, se cuvine scoaterea în evidentã a faptului cã, între zecile de huseni celebri, exceptionali în diferitele domenii în care au activat, care ar merita o stradã pentru cinstirea memoriei, se aflã si marele chimist Radu Cernãtescu (1894 – 1958). Husean prin obârsie, Radu Cernãtescu rãmâne un motiv de mândrie mai mult pentru Iasi decât pentru Husul natal. Iasul îl evocã în mod constat atât prin intermediul Universitãtii “Al. I. Cuza”, unde se aflã prezentat între personalitãtile emblematice, cât si prin numele dat unui Grup Scolar, precum si prin intermediul Muzeului Memorial, care poartã numele sãu, alãturi de cel al lui Petru Poni. Este vorba despre Muzeul Memorial “Poni-Cernãtescu” Iasi. Pe 17 august, huseanul Radu Cernãtescu ar fi împlinit 121 de ani, de la nastere. Iatã, domnule primar, un prim nume, dintr-o galerie selectã a unor personalitãtilor care încã nu au o stradã a lor în Husi

Husenii ar trebui sã fie mândri cã, în urmã cu 121 de ani, în orãselul lor s-a nãscut o personalitate de anvergura lui Radu Cernãtescu. Tatãl sãu a fost judecãtor, iar mama sa a fost fiica celebrului chimist Petru Poni. A urmat studii liceale si universitare la Iasi, unde si-a sustinut în 1920 si teza de doctorat, cu titlul “Legea lui Dalton aplicatã la solutii concentrate”. Radu Cernãtescu a fost cãsãtorit cu Frãsinita Bogdan, sora lui Petru Bogdan, chimist, membru al Academiei Române si profesor la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi. Este important de spus cã huseanul Radu Cernãtescu a fost primul profesor de chimie analiticã al Universitãtii din Iasi, iar cercetãrile sale în domeniu i-au adus nu doar recunoasterea celor mai strãluciti specialisti din tarã, ci si cei de peste hotare i-au respectat lucrãrile.

Cernãtescu, o somitate în domeniul chimiei!

“Din 1916, timp de aproape 40 de ani, a desfãsurat o bogatã si sustinutã activitate stiintificã si didacticã la Iasi, ca asistent, conferentiar, apoi profesor de chimie analiticã si de chimie anorganicã la Universitatea din Iasi, la Scoala Politehnicã din Iasi, detinând si functia de director al Institutului de Chimie P. Poni din Iasi. În cercetãrile sale a abordat diferite domenii ale stiintelor chimice: chimie fizicã, chimie anorganicã, chimie analiticã, electrochimie, biochimie, chimia combinatiilor complexe. În domeniul chimiei fizice, a fãcut cercetãri în legãtura cu influenta electrolitilor asupra solubilitãtii apei în fenol si cu aplicarea legii lui Dalton la solutii concentrate; în domeniul complecsilor, a studiat sulfocianatii complecsi, complecsii cu diamine ciclice, aminele hidrosulfitilor de cobalt si nichel bivalent; în domeniul chimiei analitice, a elaborat metode originale pentru dozarea cadmiului, vanadiului, cationilor si anionilor; a fãcut analiza apelor din râuri, lacuri si limanuri; în ramura chimiei biologice, a studiat actiunea bacterianã in vitro a compusilor clorodici ai diferitelor baze organice cu azot în nucleu, iar în domeniul chimiei anorganice, sulfocianurile de argint cu amoniu si sodiu, formarea arsenictilor alcalini si a sãrurilor complexe cu diaminele ciclice ale metalelor. Dupa înfiintarea Institutului de Chimie din Iasi, a studiat, pe cale polarograficã, complecsii aminelor hidrosulfitului de nichel si cobalt bivalent, precum si metodele de analizã polarograficã a fierului, cuprului, plumbului si zincului din minereurile complexe. Rezultatele cercetãrilor sale se regãsesc în numeroase lucrãri si studii deosebit de apreciate în mediul academic, Radu Cernãtescu fiind, de altfel, si membru corespondent al Academiei de Stiinte din Ungaria si laureat al Premiului de Stat”, se consemneazã în documentele vremii.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.