spot_img
spot_img
22.3 C
Vaslui
10-iul.-2025

MINUNEA PÃRINTELUI ARSENIE: BISERICA DIN PUSCASI ARE PARCHET NOU!

- Advertisement -

PELERINI… La începutul lunii mai, o minune a avut loc în comuna Puscasi, acolo unde o icoanã a pãrintelui Arseie Boca a început sã plângã. De atunci, timp de aproape patru luni, micuta localitate vasluianã a devenit loc de pelerinaj pentru mii de credinciosi din toatã tara. Si ieri, troita care gãzduieste icoana Sfântului a fost vizitatã de zeci de persoane. “Lumea continuã sã vinã sã se roage la icoana Sfântului Arsenie Boca. Nu o fac la fel ca la început, când s-a petrecut minunea, dar tot vin. Si ieri a fost un grup de pelerini dintr-un alt judet care a venit sã se roage la icoanã”, ne-a declarat Viorica Motãu, mama tânãrului care a adus icoana de la mãnãstirea Lainici. Cu banii pe care credinciosii i-au lãsat la icoanã si cu fonduri proprii, familia Motãu a pus parchet în Biserica din comunã. “Au fost cheltuieli mari, peste ceea ce s-a strâns de la icoanã. Însã cu ajutorul lui Dumnezeu am reusit de am pus parchet peste tot în Bisericã. Forta de muncã a fost plãtitã de noi, materiale au fost plãtite de noi. Suntem foarte multumiti de ceea ce am realizat”, ne-a mai declarat Viorica Motãu.

Desi au trecut mai bine de patru luni de când comuna Puscasi a fost pusã pe harta pelerinajului din România, datoritã icoanei care plânge a pãrintelui Arsenie Boca, credinciosii n-au uitat de minunea petrecutã în comuna vasluianã si continuã sã batã drumul pânã la troitã, pentru a se ruga. Dacã în timpul sãptãmânii, cei care se roagã la icoanã sunt sãtenii locului, în weekend si de sãrbãtori, numãrul credinciosilor creste, majoritatea venind din judetele vecine Vasluiului. “Acum s-au mai rãrit, dar tot vin. Sãptãmâna trecutã am vãzut masini de Galati, Botosani si chiar de Brasov, urcând dealul pentru a ajunge la troitã. Lumea continuã sã se roage pentru cã asta le-a mai rãmas, credinta în Dumnezeu. Vin oameni bolnavi, oameni care s-au întors din strãinãtate, oameni care au nevoie de ajutor. S-au fãcut rugãciuni si de ploi”, ne-a spus un bãtrân în timp ce ne îndreptam spre troitã.

Cu banii strânsi de la troitã, familia Motãu a pus parchet în Biserica din sat

Si ieri, troita care gãzduieste icoana Sfântului Arsenie Boca a fost vizitatã de zeci de persoane. “Lumea continuã sã vinã sã se roage la icoana Sfântului. Nu o fac la fel ca la început, când s-a petrecut minunea, dar tot vin. Si azi (n.r. ieri) a fost un grup de pelerini dintr-un alt judet care a venit sã se roge la icoanã”, ne-a declarat Viorica, mama lui Claudiu Motãu, tânãrului care a adus icoana de la mãnãstirea Lainici. Pentru a nu exista discutii referitoare la destinatia banilor lãsati de credinciosi la icoanã, familia Motãu a decis sã-i foloseascã pentru Biserica din sat. “Sunt multi oameni care ne-au vorbit de rãu si ne-au acuzat cã ne folosim de banii lãsati de credinciosi la icoanã. Lumea nu stie cã sotul si cu bãiatul meu, împreunã cu o mânã de muncitori, au pus parchet în Biserica din sat. O parte din bani au venit si din cei strânsi la icoanã, însã putini. Cea mai mare parte, din buzunarul nostru a fost pusã. La fel am fãcut si când am dat de pomanã sarmale, când veneau mii de credinciosi. Tot cu banii nostri si cu ajutorul lui Dumnezeu. Lumea e dusmãnoasã, vorbeste urât, însã noi ne vedem de-ale noastre”, ne-a mai spus Viorica Motãu.

Povestea icoanei si a familiei care a adus-o la Puscasi

Povestea troitei si a icoanei este una tulburãtoare. Familia Motãu, dupã ce a iesit la pensie, s-a retras în satul natal, la Puscasi. Se întâmpla acum 10 ani. Au început sã construiascã o casã, iar dupã doi ani de la începerea lucrãrilor au ridicat si troita. “Troita am ridicat-o în amintirea fetitei noastre care s-a stins la 14 ani. Nu a avut nimic si s-a topit în doar câteva zile. A murit din cauza unei septicemii, asa mi s-a spus. Pânã atunci nu a avut nimic. Asa a fost sã fie. Acest lucru se întâmpla în 1990, imediat dupã Revolutie. A fost internatã la doctorul Lupu si în câteva zile s-a stins. Nici acum nu stiu exact ce s-a întâmplat. Atunci nu puteai sã pui multe întrebãri. Când am ridicat troita, am închinat-o în memoria fetitei mele. Timpul a trecut, iar rãnile s-au vindecat. Fratele ei, Claudiu, acum sofer la Transurb (n.r. firma localã de transport public), când merge cu grupuri pe la mãnãstiri, prin tarã, cumpãrã icoane si le pune în troitã. Asa s-a întâmplat si cu icoana lui Arsenie Boca. A fost la mãnãstirea Lainici si a cumpãrat icoana cu Sfântul pentru mama lui, ca s-o aibã în casã, fiindcã la sfârsitul lunii martie, anul acesta, bãiatul si nora au plecat cu sotia mea la Prislop, sã-i îndeplineascã un vis, sã ajungã la mormântul Sfântului Ardealului. Sotia e bolnavã si vroia sã aibã o alinare. Nu a putut sã ajungã pânã sus, la mormânt. Când a ajuns jos, la bisericã, i s-a fãcut rãu. Tare rãu i-a mai pãrut si mult a mai suferit. Dar iatã cã Sfântul i-a ascultat ruga si a venit la noi acasã”, a povestit Gheorghe Motãu. Si amplasamentul troitei a fost o încercare pentru familia Motãu. “ Am vrut sã o facem mai sub pãdure, la drum, sã fie vizibilã. Dar acolo era o crâsmã si sotul meu a zis cã nu se cade. Am hotãrât sã o construim, aici, lângã casa noastrã, chiar lângã gardul vecinei noastre, Veronica. Tot dânsa ne-a dat vestea în dimineata aceea. N-am sã uit aceastã zi niciodatã. Era vineri, imediat dupã Sfântul Gheorghe, si, de dimineatã, vecina mea a venit într-un suflet. Mi-a zis cã icoana adusã de Claudiu lãcrimeazã. Nu mi-a venit sã cred. M-am dus si am vãzut minunea”, a spus Viorica Motãu.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.