spot_img
spot_imgspot_img
18.6 C
Vaslui
04-iun.-2024

Terapia cu interferon va dispãrea din octombrie

- Advertisement -

VESTI BUNE…Începând cu luna octombrie, pentru bolnavii cu fibrozã de gradul IV, depistatã în urma testelor hepatice, se va introduce o nouã terapie fãrã interferon. Noul tratament este mult mai eficient fatã de cel actual, dar si mult mai scump. Pentru început, la nivel national, 5000 de pacienti vor beneficia de acest tratament. În judetul Vaslui, doar 47 de persoane infectate cu virusul hepatic C sunt monitorizate de institutii. Dintre acestea, 22 de persoane se încadreazã pentru noul tratament “interferon-free”.

Primul medicament care vindecã hepatita C, boalã pânã nu demult nevidecabilã, a fost aprobat în Uniunea Europeanã în urmã cu doi ani. În România, autoritãtile guvernamentale au demarat negocierile pentru achizitionarea acestor medicamente abia în primãvara acestui an. Alaltãieri, dupã mai multe runde de discutii cu trei companii producãtoare de astfel de medicamente, România a decis sã încheie un acord cu americanii de la Abbvie. La început, tratamentul Abbvie a intrat pe piata româneascã cu un pret de catalog de 40.000 de euro, însã autoritãtile guvernamentale se laudã cã au reusit sã reducã pretul la aproximativ 20.000 de euro pentru o curã completã pentru un singur pacient.

Medicament mai scump, dar mai eficient si mai putin toxic

Tratamentul “interferon-free” al hepatitei C are la bazã o moleculã nouã, aprobatã în anul 2014 si denumitã Simeprevir. Spre deosebire de terapia cu interferon, care de multe ori nu dã rezultate, noul tratament are o ratã de succes de cel putin 98 la sutã. Mai mult, în timp ce tratamentul cu interferon dureazã perioade lungi si este foarte toxic pentru organism, o curã cu Simeprevir dureazã doar 12 sãptãmâni si este mult mai bine toleratã de cãtre pacienti.

Diferentã uriasã de pret a “tratamentului minune”

Primii care au pus la punct formula noii molecule au fost americanii, în anul 2013. În 2014, “tratamentul minune” primea acceptul de functionare din partea autoritãtilor americane. Numai cã, din cauzã cã era produs de o singurã companie, tratamentul, pentru un singur pacient se ridica si la 90.000 de dolari. În Iran, tarã a cãrei populatie este afectatã în proportie 40 % de virusul hepatic C, costul tratamentului a fost negociat la sub 1000 de dolari de pacient. În ultimii doi ani, patentul de inventie a fost vândut mai multor companii farmaceutice, astfel cã pretul unui tratament per pacient a scãzut foarte mult. O cutie de 28 de comprimate de Simeprevir costã azi 8000 de euro, costul total al unui tratament ridicându-se la 24.000 de euro( bolnavul trebuie sã ia zilnic câte o pastilã, timp de trei luni ).

22 de vasluieni se încadreazã pentru tratamentul “interferon free”

Casa Nationalã de Asigurãri de Sãnãtate a anuntat cã, începând cu 1 octombrie, va deconta tratamentul fãrã interferon pentru pacientii bolnavi de hepatita C (fibrozã de gradul F4). “Vor fi 5.000 de pacienti eligibili, dar îi vom trata pe toti cei care fac obiectul criteriilor medicale. Bolnavii vor fi investigati în centrele universitare. Tratamentul se va face oral, administrat acasã. Vom asigura tratament pentru bolnavii care nu au nicio altã alternativã în acest moment, cirozã, gradul de fibrozã F4. Sperãm ca de la anul sã continuãm cu cei cu grad F3”, a declarat presedintele CNAS, Vasile Ciurchea. Potrivit reprezentantilor Casei Judetene de Asigurãri de Sãnãtate, la nivelul judetului Vaslui sunt monitorizati 47 de bolnavi cu hepatitã C, gradul IV. Dintre acestia, 22 de suferinzi au dosarele depuse si se încadreazã pentru tratamentul fãrã interferon.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.