spot_img
spot_imgspot_img
19.9 C
Vaslui
03-iun.-2024

Islazul comunei Tãcuta, în atentia DNA

- Advertisement -

NEREGULI…Cele 502 hectare de pãsune, cât are comuna Tãcuta în proprietate, au devenit subiect de disputã dupã ce crescãtorii de animale au decis ca neregulile depistate de ei, în ultimii ani, sã fie aduse si la cunostinta procurorilor DNA. Astfel, noile asociatii de crescãtori de animale înfiintate anul acesta reclamã faptul cã, vechea asociatie condusã de Gheorghitã Alexa a încasat câte 65.000 de euro anual fãrã sã facã acele lucrãri obligatorii din contractul de închiriere. Mai mult, pentru a le închide gura unora, presedintele asociatiei cumpãra câtiva saci cu îngrãsãmânt pe care-i oferea acestora si cam atât.

Pânã anul trecut, Asociatia Crescãtorilor de Animale din comuna Tãcuta era condusã de cãtre Gheorghitã Alexa. De anul acesta, cele 502 hectare de pãsune închiriate de Alexa au fost împãrtite pe satele componente (Focsasca, Protopopesti, Dumasca si Micesti – n.r.). Împãrtirea a avut loc dupã ce crescãtorii de animale au început sã vocifereze împotriva presedintelui, mai ales cã acesta încasa banii de subventii de la APIA, 65.000 de euo/anual si îi cheltuia dupã bunul sãu plac. Mai mult, unii povestesc scene de necrezut atunci când Alexa a început sã ia banii de pe subventii. “Prima oarã când a venit cu banii de la Agentia de Plãti, i-a adus într-o sacosã. I-a rãsturnat pe pat si când a vãzut nevastã-sa atâta bãnãret, a lesinat”, povestesc oamenii din Tãcuta. Chiar dacã acei bani ar fi trebuit sã fie folositi pentru întretinerea pãsunii si pentru construirea de adãpãtori pentru animale, acest lucru nu s-a întâmplat. “Au fost construite douã adãpãtori dar din banii primãriei si fiecare a costat 800 de milioane de lei vechi. Una încã mai este functionalã si curge ceva apã pentru animale, dar cealaltã nu a functionat mai deloc. Cred cã, cel mult, câteva luni”, spune consilierul local. Florin Ionel. Acum, crescãtorii de animale sunt extrem de nemultumiti si, pentru a-si rezolva problemele, au strâns dovezi cu care au mers la un avocat. Scopul lor este acela de a formula plângere cãtre Directia Nationalã Anticoruptie si astfel, cei vinovati sã fie trasi la rãspundere. “Din 2008 si pânã acum au tot luat bani de la APIA si nu au fãcut nimic cu ei. Dupã ce a fost împãrtitã pãsunea, a venit control de la Agentia de Plãti si, din 133 de hectare cât a revenit asociatiei din Focsasca, au fost scãzute de la platã 60 pentru cã erau neeligibile, adicã pline de scaieti. Nimeni nu ne-a întrebat în ce conditii am preluat noi aceste pãsuni, mai mult pãmânt decât iarbã. Si asta pentru cã nu s-a obosit fostul presedinte sã arunce mãcar un sac de îngrãsãminte pe dealurile acestea”, povesteste Ion Enache, unul dintre crescãtorii de animale din comunã. Din ceea ce povestesc acestia reiese si faptul cã, toate neregulile au putut fi fãcute cu largul concurs al primarului comunei, Cãlin Costicã.

Curtea de Conturi a depistat nereguli în pãsunile lui Cãlin Costicã

CONTROL….Controlul efectuat de cãtre Curtea de Conturi a evidentiat nereguli privitoare la valoarea si suprafata pãsunii existente la nivelul comunei Tãcuta. Astfel, conform raportului de control, pãsunea a fost înregistratã în evidentele primãriei pe trei pozitii, fãrã sã fie specificatã suprafata, iar valoarea ei a fost trecutã una simbolicã, de 3,12 lei pentru fiecare pozitie înregistratã. Tot conform raportului, se spune cã abaterile au fost determinate de faptul cã, la nivelul primãriei Tãcuta, nu se cunosc si nu sunt aplicate legile în vigoare.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.