spot_img
spot_imgspot_img
28.5 C
Vaslui
04-iun.-2024

La multi ani bãtrânilor nostri de Ziua Internationalã a Persoanelor Vârstnice!

- Advertisement -

MESAJ Astãzi sunt aniversate persoanele de vârsta a treia: pãrintii, bunicii, rudele si prietenii nostri. „Cine nu are bãtrâni sã-i cumpere” este o veche zicalã româneascã. Noi îi vom cinsti si prin intermediul ziarului „Vremea Nouã”, prezentãm mesajul presedintelui celei mai apropiate institutii de bãtrânii nostri: Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor „Elena Cuza” din Bârlad.

În februarie 1991, Organizatia Natiunilor Unite consacra ziua de 1 octombrie ca zi internationalã a persoanelor în vârstã, iar câteva luni mai târziu, pe 16 decembrie 1991, Adunarea Generalã a ONU adopta rezolutia 46/91 cu titlul „Principiile Natiunilor Unite pentru persoanele în vârstã destinate a le permite sã trãiascã mai bine în anii cîstigati”. Aceste principii consacrã dreptul persoanelor vârstnice la hranã, conditii de locuit si îngrijire medicalã, libertatea de a decide asupra vietii personale si profesionale, dreptul de a se exprima si de a participa în activitãti sociale dupã pensionare, precum si accesul la oportunitãti de învãtare adecvate vârstei. În anul 2002, la Madrid, Adunarea Generalã a ONU a adoptat Planul International de Actiune privind Îmbãtrânirea care stabileste obiectivele prioritare si angajamentele statelor membre cu privire la politicile destinate populatiei vârstnice, în principal cele din domeniul protectiei sociale, ocupãrii, sãnãtãtii si participãrii persoanelor de vârsta a treia la toate aspectele economice, sociale, culturale si politice ale societãtii.

Mesajul adresat cu prilejul Zilei Internationale A Persoanelor Vârstnice de cãtre presedintele Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor „Elena Cuza” Bârlad

„Desi ar trebui, stimati cititori, ca despre persoanele vârstnice – cã sunt sau nu pensionari – sã se vorbeascã zilnic, acest fapt nu se petrece. Totusi, cineva a dispus ca în fiecare an sã existe o zi specialã dedicatã acestui segment de populatie. Ziua aceasta s-a stabilit sã fie 1 octombrie. Stimati prieteni, întreaga lume este, în acest moment, frãmântatã de probleme grave, cum ar fi: sãrãcia, somajul, crizele si recesiunile economice, instabilitate politicã, terorism, rãzboaie civile sau conflicte deschise care genereazã deplasãri de zeci de mii de refugiati cãtre zone (tãri) mai putin expuse primejdiilor, cum este Europa, de exemplu. Toate acestea creeazã dificultãti greu de solutionat, mai ales cã aglomereazã în mod mecanic solutionarea cerintelor interne ale mai tuturor statelor, inclusiv România. Statul Român se strãduieste, nu stim pânã când si cu ce rezultate, sã facã fatã tuturor încercãrilor la care contemporanietatea mondialã ne supune. Sã sperãm cã întelepciunea conducãtorilor, a politicienilor, chiar a societãtii civile cu organismele ei, va reusi sã ne scoatã din impas si, eventual, sã putem face fatã tuturor posibilelor obligatii pe care ni le vom asuma sau care ni se vor impune. Membrii Casei noastre de Ajutor Reciproc, simpatizantii nostri, componentii familiilor pe care ne bizuim, sperãm sã înteleagã dificultãtile perioadei pe care o parcurgem.

Conducerea Casei, Consiliul Director, de care depinde, de fapt, stabilitatea institutiei si continuarea activitãtilor la care ne-am angajat, vor face tot ceea ce depinde de responsabilitatea cu care au fost investiti de Adunarea Generalã ca pensionarii nostri, membri ai Casei, ori simpatizanti, sã simtã ajutorul primit la nevoie, în asa fel încât viata lor sã capete un sens, în dorinta de a trãi mãcar decent. Acum, când 1 Octombrie e aproape, sã facem din ZIUA PERSOANELOR VÂRSTNICE un motiv de crestere a sperantei în noi însine, fiindcã <<Speranta este tineretea vârstei a treia>>. Iatã de ce, stimati prieteni si colegi, în calitatea mea de reprezentant al dumneavoastrã, îmi exprim încrederea în fortele noastre comune, pentru ca sã putem veni rapid si eficient în sprijinul rezolvãrii dorintelor de mai bine, de pace, de liniste, de întelegere si de respect.

Vã transmit urãrile mele de bine, care sper sã fie aceleasi ca si gândul dumneavoastrã, pentru ca Ziua Internationalã a Persoanelor Vârstnice s-o transformãm, atât cât e posibil, într-un prilej de bucurie, mai ales cã noi am zidit tara care se cheamã România si pe care dorim s-o lãsãm copiilor si nepotilor nostri întreagã, suveranã si puternicã. Doresc tuturor <<La multi ani!>>

Nicolaie Mihai, presedintele C.A.R.P. „Elena Cuza” din Bârlad.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.