spot_img
spot_imgspot_img
30.3 C
Vaslui
03-iun.-2024

Profesorii vasluieni, cu jalba-n protap la Prefecturã

- Advertisement -

PROTEST… Circa 50 de profesori din Vaslui, în frunte cu presedintele Uniunii Sindicale”Didactica” Vaslui, Sorin Tiplea, au mers, ieri, la Prefecturã, pentru a trimite, prim-ministrului Victor Ponta, petitia „Spune nu discriminãrii cadrelor didactice”. Acestia considerã cã se face o nedreptate personalului didactic de predare, prin Legea – cadru de salarizare a personalului plãtit din fonduri publice. Nemultumirile lor sunt legate de numãrul de trepte profesionale si gradatii, care nu includ sporul de vechime în salariul de bazã, dar si de faptul cã un profesor ajunge sã câstige salariul maxim abia dupã 40 ani, în timp ce alti bugetari îl câstigã dupã 20 ani. La întâlnire, nemultumiri a avut si subprefectul Mircea Gologan, care a transmis profesorilor cã, venirea lor în masã, a creat probleme structurilor ce trebuie sã pãstreze linistea publicã.

Prin intermediul Prefecturii Vaslui, profesorii din judet au trimis prim-ministrului Victor Ponta memoriul petitiei „Spune nu discriminãrii cadrelor didactice”, semnatã deja îm mediul online de cãtre 2600 persoane. Acestia considerã cã Legea – cadru de salarizare a personalului plãtit din fonduri publice este discriminatorie la nivelul sectorului educatiei. Potrivit acestora, proiectul de lege nu are la bazã un caracter unitar, nu prevede echitate si nici coerentã prin crearea de oportunitãti egale si remuneratie egalã pentru muncã de valoare egalã, asa cum se prezintã în document. Un profesor ajunge sã câstige un salariu maxim dupã 40 ani de vechime, în timp ce bugetarii din celelalte sectoare de activitate ajung sã-l câstige dupã 20 ani. De asemenea, pentru toate sectoarele de activitate sunt respectate cele 3+1 trepte, în timp ce, personalului didactic i s-a mai introdus pentru fiecare dintre cele trei trepte, câte nouã subtrepte, în functie de vechime.

„Anomaliile sistemului de salarizare din sectorul educatie”

Sorin Tiplea, presedintele Uniunii Sindicale “Didactica” Vaslui, a prezentat subprefectului Mircea Gologan motivele petitiei. „Este clar, din punctul nostru de vedere, cã asistãm la un tratament discriminatoriu al personalului didactic de predare în raport cu celelalte categorii de bugetari. (…) Este clar cã nu este încurajatã profesionalizarea timpurie si nici intrarea tinerilor valorosi în sistem. (…). Se observã cu usurintã că un profesor super-calificat, cu grad didactic I, cu vechime de 8-10 ani, cu rezultate deosebite si care desfãsoarã si activitate de diriginte are salariul mai mic inclusiv decât al profesorului cu gradul didactic definitiv cu o vechime de peste 40 ani, care nu are activitate de diriginte si nici performante prefesionale iesite din comun. Nici mãcar profesorul cu gradul didactic I, cu 20 de ani vechime, nu-l poate întrece pe cel cu peste 40 ani doar cu definitivatul sau gradul didactic II. Nici un alt sistem bugetar nu are asa ceva. V-am prezentat aceste aspecte pentru a fi sesizate anomaliile sistemului de salarizare din sectorul educatie, pentru ca acestea sã fie eliminate dacã tot se doreste o nouã lege a salarizãrii care are la bazã principii sãnãtoase ale social-democratiei”, se aratã în memoriul adresat prim-ministrului.

„Nu aveti încredere în institutia Prefecturii?”

Subprefectul si-a arãtat si el nemultumirea fatã de gestul profesorilor de a veni în grup la întâlnire. „Credeti cã, dacã veneati doi-trei, nu erati primiti în audientã? Prefectul primeste în audientã pe toatã lumea. Faptul cã ati ales sã veniti în masã pentru aceeasi nemultumire, nu este în regulã. Ce, nu aveti încredere în institutia Prefecturii? Ati creat o problemã structurilor care trebuie sã asigure linistea si ordinea publicã”, a spus mâhnit subprefectul. Din salã, profesorii au tinut sã clarifice situatia, spunând cã ei au fost o masã ordonatã si disciplinatã, iar intentia lor a fost aceea de a trage un semnal de alarmã si de a arãta cã problema expusã de ei în petitie este sustinutã în mod real. „Multumim pentru pimire. A fost una cãlduroasã”, a tinut sã conchidã unul dintre profesorii prezenti. „Da, fatã de scoli, aici a fost cald”, l-a completat un alt profesor, fãcând o aluzie subtilã la cãldurã în sens propriu.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.