spot_img
spot_imgspot_img
18.3 C
Vaslui
03-iun.-2024

Profesor englez, în vizitã la Bârlad, impresionat de scoala româneascã (foto)

- Advertisement -

IMPRESIONAT…Un profesor de vioarã, pensionar, din Anglia, orasul Rugby, provincia Warwickshire, a venit sã-si viziteze fostul elev, pe Tudor Macovei, de 11 ani, din Bârlad. Tudor a stat un an în Anglia, în Rugby, împreunã cu mama si fratele lui, studiind vioara în tot acest timp cu profesorul Alan Broadbent. Impresionat de talentul si seriozitatea lui, profesorul s-a atasat de Tudor si atunci când acesta a plecat în tarã cu familia, i-a promis cã-l va vizita si îi va urmãri cariera. Familia din Bârlad a fost luatã prin surprindere la începutul acestei sãptãmâni, de vizita profesorului Broadbent, însotit de sotia sa Jenny, însã ospitalitatea româneascã a iesit la ivealã. Profesorul de vioarã din Anglia a vizitat si Scoala de Muzicã si Arte Plastice “N.N.Tonitza” din Bârlad, unde Tudor studiazã acum vioara, fiind în clasa a V-a. “În România, scoala înseamnã mai multã muncã si asta este foarte bine”, ne-a mãrturisit profesorul Broadbent. De remarcat cã el provine din orasul Rugby, unde a luat fiintã jocul cunoscut, care este foarte iubit în România, cu aceeasi denumire: rugby.

Un elev al Scolii de Muzicã si Arte Plastice “N.N.Tonitza” din Bârlad, Tudor Macovei, de 11 ani, s-a bucurat de o vizitã neasteptatã, a profesorului sãu de vioarã din Anglia, cu care a studiat în anul scolar trecut. Tudor a fost plecat în Anglia, unde mama sa Crina plecase sã munceascã acum doi ani. Neputând sã suporte depãrtarea de copii, Crina si-a luat alãturi copii, pe Tudor si Radu Macovei, iar în orasul Rugby, unde locuia, i-a înscris la scoalã. Pentru cã Tudor studia vioara în Bârlad, la Scoala de muzicã, l-a înscris la studiu în particular, la profesorul Alan Broadbent, de 70 de ani. Alan este unul dintre cei mai renumiti profesori de vioarã din Anglia, fiind pentru prima datã când a luat la studiu un copil român. A fost impresionat de seriozitatea copilului, care studia intens, se concentra si executa tot ce i se spunea, asa cã s-a decis sã-l pregãteascã suplimentar … fãrã platã. S-a atasat de Tudor si atunci când acesta a plecat în aceastã varã în România, definitiv, cu familia sa, a plâns si i-a promis elevului sãu cã-l va vizita. Si s-a tinut de cuvânt.

Profesorul englez impresionat de copiii talentati din Bârlad

Alan Broadbent a predat vioara timp de 47 de ani la o scoalã particularã din orasul Rugby, Anglia. “Am predat la acea scoalã particularã unde s-a inventat jocul de rugby. Într-o zi, în 1823, se juca un fel de fotbal, când un jucãtor a luat mingea si a fugit cu ea în mâini, a marcat primul eseu si de atunci s-a inventat rugby. Suntem pentru prima datã în România si am venit sã-l vedem pe Tudor. Ne-am cunoscut acum 18 luni, când mama lui a venit cu el si cu fratele lui, Radu, la mine acasã sã ia lectii de vioarã. Pe Radu l-am sfãtuit sã facã violoncel si foarte bine am fãcut, pentru cã este un real talent la acest instrument. Am vãzut cã au potential amândoi si i-am pregãtit. Dupã ce au plecat, mi-a fost dor de acesti copii si am venit sã-i vãd”, a explicat Alan Broadbent scopul vizitei sale în Bârlad. A vãzut România, aterizând la Iasi si de acolo a venit la Bârlad. Dar ce-a vãzut, destul de putin, i-a plãcut. A vizitat si Scoala de Muzicã de Arte Plastice “N.N.Tonitza” Bârlad, unde Tudor este elev în clasa a V-a, la vioarã, iar Radu Macovei este elev în clasa I la violoncel. “Îmi place cã aveti o scoalã anume pentru muzicã, este un lucru bun, în Anglia nu se prea studiazã în scoalã instrumentul, doar în scolile particulare. Sunt multe ore de instrument aici în scoala româneascã, în Anglia sportul este mult mai important”, a precizat Alan Broadbent.

Familia lui Alan Broadbent este una muzicalã

Alan are patru copii, trei bãeti si o fatã, toti fiind pasionati de muzicã. Cei trei bãieti, care au absolvit Academia Regalã de Muzicã din Londra, au înfiintat împreunã cu un vãr de-al lor cvartetul “Stringfever”, foarte cunoscut în întreaga lume (www.stringfever.co.uk). Au concerte pe întreg parcursul anului, în foarte multe tãri. Alan Broadbent are si el o orchestrã simfonicã, formatã din profesori de muzicã din toatã Anglia, care provin din Rugby si o datã pe an sustin în orãselul natal un concert impresionat, orchestra fiind dirijatã de Alan Broadbent. Pentru profesorul englez venit la elevul sãu în vizitã, Crina si copiii ei, Tudor si Radu, au organizat un mic concert, în familie, la un restaurant din Bârlad, unde acesta a cântat cu cei doi fosti elevi, aplaudati de participanti. Alan Broadbent a promis cã va reveni în Bârlad si va sta mai mult, pentru a-i pregãti pe cei doi micuti bârlãdeni talentati, la vioarã si violoncel. Gratis!

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.