spot_img
spot_img
31.1 C
Vaslui
13-iul.-2025

Azi, pãrintele Mina împlineste 94 de ani!

- Advertisement -

CREDINTÃ… Enoriasii de la Husi, dar si din toate colturile tãrii, acolo unde, de-a lungul zecilor de ani, a ajuns binecuvântãrile duhovnicului Mina Dobzeu, au motive de bucurie! Astãzi, cel supranumit “Sfântul închisorilor comuniste”, împlineste 94 de ani, iar faptul cã, în ciuda suferintelor fizice care l-au tot încercat în ultima vreme, rãmâne sã poarte încã simbolurile credintei adevãrate, îi fericeste pe fiii sãi duhovnicesti. Orb de câtiva ani, pãrintele Mina continuã sã îi binecuvânteazã pe cei care nu ezitã sã îi treacã pragul chiliei sale modeste, aflate din curtea Episcopiei Husilor. Desi multe sunt izbânzile sale din cele peste nouã decenii de viatã, va rãmâne pentru totdeauna în constiinta publicã, ca monahul care l-a înfruntat pe Ceausescu, scriindu-i sapte scrisori, dar si cel care l-a botezat pe Nicolae Steinhardt, în temnitele comuniste.

“Lumea este rãtãcitã de la ordinea moralã, este în derivã, se zbate pe orizontalã. Totul este învãlmãsit, oamenii nu mai deosebesc binele de rãu, pentru cã s-au depãrtat de Dãtãtorul a tot Binele. Calea de iesire este ridicarea din toate puterile pe verticalã prin refacerea sufleteascã a omului”, scria pãrintele Mina, într-una din cãrtile pe care acesta le-a publicat, de-a lungul timpului, între care s-a remarcat “Apocalipsa – planul de salvare a lumii în 7 etape”, “Rugãciunea lui Iisus. Unirea mintii cu inima. Si a omului cu Dumnezeu”, dar si “Rugãciunea Inimii pentru toti”. Pãrintele Arhimandrit Mina Dobzeu s-a nãscut în data de 5 noiembrie 1921, în localitatea Grozesti, Basarabia. Înainte de a primi numele monahal de Mina, el se numea Mihail. Familia în care s-a nãscut acesta avea sapte copii, trei bãieti si patru fete. La numai 13 ani, Mihail va intra ca ucenic în Mãnãstirea Hâncu, unde va si rãmâne pânã în anul 1938. Va fi trimis însa la Mãnãstirea Cãldãrusanu, unda va sta numai doi ani. Aici el va învãta sã sculpteze cele necesare bisericilor. În anul 1940, Mihail se întoarce acasã, însã locul este total schimbat de duhul sovietic. Va intra în armatã si va lupta pe fronturile din Timisoara si Ungaria. Dupã terminarea rãzboiului, Mihail Dobzeu va intra în Scoala de Cântãreti Bisericesti din Constanta, unde va sta vreme de patru ani. Terminând scoala, va merge apoi la Seminarul Teologic de la Mãnãstirea Neamt, va mai petrece încã cinci ani. Va urma Facultatea de Teologie din Bucuresti. În 1946, Mihail va fi tuns în monahism, la Schitul Brãdicesti, în Episcopia Husilor, fiind hirotonisit ierodiacon în 1948. Pãrintele Mina va lupta mult pentru apãrarea dreptei credinte si a educatiei religioase. Astfel, între anii 1948-1949, îsi va petrece aproape tot timpul în închisoare, ca urmare a exprimãrii dorintei de a nu se scoate religia din scoli. Au urmat apoi închisorile comuniste, ultima, în 1988, pentru opt luni. De aceastã datã, sentinta a venit ca urmare a unui numãr de sapte scrisori scrise direct lui Nicolae Ceausescu, în care se strãduia sã îi arate cât greseste, respingând credinta poporului român.

“Tot ce am spus eu acum sã spuneti la popor, sã se roage cu rugãciunea inimii”.

“Asta vreau sã spuneti oamenilor, cã eu nu mai am mult de trãit si sã învãtãm pe toti credinciosii rugãciunea, ca sã ne ierte Dumnezeu pentru lucrãrile rele pe care le-am fãcut. Hristos nu ne cere altceva decât sã ne rugãm cu rugãciunea Lui. Tot ce am spus eu acum sã spuneti la popor, sã se roage cu rugãciunea inimii. Luminã mare va rãsãri asupra tãrii noastre. Nãdãjduiesc sã vãd din lãcasurile pe care mi le va da Domnul, lumina cum se va lãsa peste toatã tara noastrã si harta României sã fie luminatã. Va veni Luminã mare asupra poporului nostru de îti va pleca genunchii la rugãciune. Iar Lumina aceasta este activã, aduce întelepciune, întelegere, sfat, cunoastere, înfrânare, bãrbãtie, frica de Dumnezeu aduce mai multã luminã în viata bisericii, aduce îndreptare în viata socialã, lumineazã ochii orbilor, dezleagã pe cei legati în robie, ridicã pe cei surpati, pãzeste pe cei nemernici, pe sãracul si pe vãduvã îi primeste si calea pãcãtosilor o pierde. Iatã lumina aceasta ce binefacere aduce”, spunea, într-unul din cele mai frumoase interviuri pe care le-a dat în 2014, pentru “Lumea credintei”, pãrintele Mina Dobzeu.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.