SOLUTII… Chiar dacã autorizarea spitalului municipal Husi de cãtre ISU nu s-a putut face în ultimii cinci ani, din cauza unor aspecte ce tin de constructia clãdirii, conducerea institutiei precizeazã cã toate celelalte aspecte pentru siguranta la incedii a spitalului au fost realizate. Ba, în plus, ar exista si o expertizã tehnicã de securitate la incendii, care oferã solutii compensatorii în chestiunea culoarului din pricina cãruia nu se dã autorizatia. “Situatia spitalului Husi trebuie analizatã de specialisti si ce trebuie de executat pentru a îndeplini normativele, executãm, numai sã fie spitalul autorizat”, a precizat conducerea spitalului Husi.
Problema culoarului buclucas, din pricina cãruia nu se obtine de cinci ani de zile autorizatie de la ISU, pe linia sigurantei la incendii, are identificate câteva solutii compensatorii, care, dacã s-ar pune în practicã, spitalul Husi ar intra în legalitate. Cel putin aceasta este convingerea conducerii institutiei, care, în tot acest timp (de la inaugurarea clãdirii, în 2010 si pânã acum), si-a fãcut restul temelor în ceea ce priveste siguranta clãdirii în caz de incendiu. Spitalul, de altfel, unul din cele mai moderne din zona Moldovei, are sistem de detectie la incendiu, sistem de desfumare, stingãtoare, existã un rezervor cu apã, dar si hidrant exterior si interior, dar si personal specializat PSI, cu atributii în instruirea personalului pe linia prevenirii si sigurantei la incendii. “În 2010, când a avut loc controlul ISU Vaslui, pentru autorizarea noii clãdiri, specialistii au descoperit aceastã problemã legatã de culoarul care este cu câtiva centimetri mai îngust decât era prevãzut în lege. Am explicat cã proiectul realizat într-o cu totul altã perioadã (fundatia fiind turnatã în 1989) prevede 2,10 metri pentru acest culoar. Dacã acum se cere ca el sã fie de 2,20 metri, e greu de închipuit cum sã îl realizãm, fãrã sã afectãm rezintenta clãdirii. În altã ordine de idei, noi am cãutat sã fim cu absolut toate celelalte aspecte în ordine. Ne-am fãcut temele exact ca niste scolari constiinciosi. Nu am stat, în nepãsare, fatã de aceastã problemã, pe care am privit-o de la început cu toatã seriozitatea”, a spus dr. Lucia Rotaru, managerul institutiei.
“Noi am înaintat aceastã expertizã cu solutiile compensatorii cãtre ISU Vaslui”
De altfel, a mai spus conducerea spitalului, existã o expertizã tehnicã de securitate la incendiu, în care specialisti în domeniu au mentionat câteva solutii compensatorii fatã de problema culoarului mai îngust decât cer normele. Printre ele, cred reprezentantii spitalului, se aflã si solutia ca spitalul Husi sã intre în legalitate. “Noi am înaintat aceastã expertizã cu solutiile compesatorii cãtre ISU Vaslui si ne dorim ca specialistii sã ne spunã cum sã procedãm, pentru a putea obtine autorizatia, executând solutia optimã în aceastã situatie”, a precizat conducerea spitalului Husi.