FINAL DE PROIECT În aceastã sãptãmânã, echipa de implementare a proiectului „Un pas cãtre viitor!” a încheiat una dintre etapele acestui proiect: sedintele cu caracter educativ destinate scolarilor si prescolarilor din satul Bãltãteni, comuna Bãcani. În perioada septembrie -noiembrie, cei 40 de copii au participat la activitãti dinamice care au abordat în manierã ludicã si interactivã o tematicã vastã, deosebit de relevantã pentru problemele cu care se confruntã comunitãtile rurale din judetul nostru: mediul înconjurãtor, alimentatia sãnãtoasã, igiena oralã, educatia pentru prevenirea accidentelor, educatia rutierã, igiena individualã, sãnãtatea mintii, rolul activitãtilor sportive în viata sãnãtoasã, obiceiuri asociate unui stil de viatã sãnãtos.
În abordarea tematicii „alimentatie sãnãtoasã” copiii au pregãtit o campanie de informare adresatã locuitorilor satului Bãltãteni: au împãrtit alimente sãnãtoase si pliante tematice, au discutat cu oameni din sat pe tema campaniei. Un medic stomatolog a venit la Bãltãteni si a discutat cu copiii despre igiena oralã, rãspunzând cu rãbdare si profesionalism tuturor întrebãrilor pe care copiii le-au avut pe acest subiect. Pentru abordarea temeinicã a tematicilor educatie rutierã, educatie pentru prevenirea accidentelor, sãnãtatea mintii copiii au efectuat douã vizite în Bârlad. Aici s-au întâlnit cu doi dintre politistii de la Biroul Rutier al Politiei Municipiului Bârlad si au interactionat cu acestia într-un cadru organizat, au vizitat muzeul local si au vizionat o proiectie la planetariul din oras. La sedinta de diseminare a rezultatelor proiectului „Un pas cãtre viitor”, pe care echipa de implementare a proiectului a realizat-o cu participarea pãrintilor copiilor beneficiari, câteva mãmici au mentionat cã, pentru copiii lor, aceste vizite au fost primele iesiri în afara comunei Bãcani. Ecoul acestui set de activitãti se face foarte clar simtit în comunitatea satului Bãltãteni. Pãrintii afirmã rãspicat cã acest proiect a prilejuit copiilor lor o experientã de viatã complexã, deosebit de utilã si sunt de pãrere cã acest proiect meritã replicat în multe alte comunitãti rurale din judetul nostru.
Baza proiectului, voluntarii!
Voluntarii implicati în proiect declarã cã „Un pas cãtre viitor” este pentru ei o lectie de viatã, o lectie în care au învãtat despre ei însisi, despre lumea în care trãiesc, dar, mai ales, despre faptul cã existã în fiecare dintre ei puterea de a transforma comunitatea în care trãiesc în comunitatea în care doresc sã trãiascã. Echipa de implementare a proiectului spune cã a gândit acest proiect atentã fiind la o serie de nevoi majore cu care se confruntã comunitãtile rurale din judetul nostru, probleme vizibile uneori cu ochiul liber, dar, mai ales, aflate în atentia Consiliului Judetean si incluse în strategia elaboratã pentru perioada 2013-2020. Ideea de proiect s-a conturat o datã cu constientizarea faptului cã zonele rurale din judet sunt private de accesul la notiunile de sigurantã (siguranta rutierã, identificarea situatiilor cu potential risc din viata de zi cu zi, etc.) si dispun de acces redus la activitãti cu caracter cultural (în zonele rurale din judetul nostru nu sunt muzee, se organizeazã foarte putine activitãti cu caracter cultural). “În contextul în care populatia ruralã are cu dificultate acces la un cadru medical specializat, educatia pentru sãnãtate rãmâne în seama factorilor media sau se reduce la a transmite prin viu grai, intergenerational, eventual, o serie de cunostinte, obiceiuri, practici. Chiar si asa, sãnãtatea rãmâne, în special pentru zonele rurale, o laturã a educatiei ignoratã si rezultatele acestui fapt se reflectã negativ în calitatea vietii persoanelor vizate, cu efecte negative asupra economiei judetului în ansamblu. Oamenii din mediul rural au nevoie de acces la informatii complete si corecte în legãturã cu principiile asociate unui stil de viatã sãnãtos. Ei au nevoie de sprijin pentru a integra în viata lor de zi cu zi, în rutina zilnicã si în conceptia lor despre lume si viatã, principiile unei vieti sãnãtoase. E nevoie ca acestia sã-si mute centrul de interes în ceea ce priveste sãnãtatea de pe tratarea bolilor pe preventia lor”, a declarat unul dintre membrii echipei de implementare a proiectului.
Directorul Asociatiei Myosotis România, domnul Mihai Popa, observã cã pânã la acest moment „Un pas cãtre viitor” se contureazã ca un exemplu de bunã practicã, nu doar în ceea ce priveste interventiile care pot fi realizate pentru cresterea calitãtii vietii persoanelor din mediul rural, ci si în ceea ce priveste colaborarea inter-institutionalã la nivelul judetului. „Pentru buna implementare a acestui proiect Asociatia Myosotis România a avut nevoie de sprijinul mai multor institutii judetene. În primul rând, Consiuliul Judetean Vaslui a crezut în valoarea proiectului pe care l-am propus si a aprobat finantarea lui. Apoi, am întâlnit la partenerii nostri din proiect (Inspectoratul Scolar Judetean Vaslui, Directia de Sãnãtate Publicã Vaslui, Primãria Comunei Bãcani) persoane care au împãrtãsit alãturi de noi credinta cã acest proiect are puterea de a aduce schimbãri dorite în viata beneficiarilor lui si care ne-au sprijinit în demersurile noastre”, a precizat Mihai Popa, director Asociatia Myosotis România.