spot_img
spot_img
21.7 C
Vaslui
16-iul.-2025

Astãzi este Ziua Internationalã a Persoanelor cu Dizabilitãti

- Advertisement -

COLABORARE Ziua Internationalã a Persoanelor cu Dizabilitãti va fi marcatã la Bârlad printr-o activitate care s-a nãscut din colaborarea a trei institutii din orasul nostru: Asociatia Myosotis România, Scoala Generalã “Iorgu Radu”, Bârlad si Liceul Pedagogic “Ioana Popescu”, Bârlad.

Pentru a marca Ziua Internationalã a Persoanelor cu Dizabilitãti, care are loc astãzi, ieri, începând cu ora 16.30, cadre didactice din Bârlad si specialisti din mediul ONG au avut ocazia sã participe la spectacolul de teatru – forum, al cãrui subiect a invitat participantii sã reflecte asupra problemei stigmatizãrii persoanelor cu dizabilitãti în mediul scolar si sã descopere/ construiascã modalitãti practice de actiune în sensul cresterii parametrilor integrãrii scolare a copiilor cu dizabilitãti. Activitatea a fost sustinutã dupã formatul spectacolelor de teatru forum, o metodã de educatie non-formalã vie, dinamicã, participativã, care reuseste sã producã un impact ridicat asupra participantilor.

Spectacolul a fost pus în scenã de un grup de elevi ai clasei XII-a IA, a Liceului Pedagogic Bârlad, sub îndrumarea profesorului de artã dramaticã, Mihaela Chiriac. Gazdele activitãtii au fost consilier scolar Mirela Galan, responsabilul Comisiei pentru Prevenirea Stigmatizãrii în Mediul scolar si Loredana Dobrin, psiholog în Centrul de Zi pentru copii cu dizabilitãti “Casa Esme”.

Ajutor pentru viitoarele cadre didactice

“Colaborarea dintre celetrei institutii nu este întâmplãtoare. Copiii beneficiari ai centrului de zi sunt elevi ai scolii „Iorgu Radu”; timp de douã semestre Centrul de Zi a fost institutia în care elevii care vor da viatã scenetei si-au realizat stagiul de practicã de specialitate; multiple activitãti sustinute la Casa Esme au avut în spate colaborarea echipei multidisciplinare a centrului de zi cu doamna profesor Mirela Galan. Nici ideea organizãrii evenimentului nu este rezultatul unei întâmplãri; as spune cã ideea s-a nãscut firesc, în conditiile în care colaborarea dintre Casa Esme si doamna profesor Mirela Galan a pus luminã pe ceea ce este comun activitãtilor noastre profesionale. Integrarea copilului cu dizabilitãti în învãtãmântul de masã rãmâne o problemã serioasã, de actualitate, la nivelul sistemului national de învãtãmânt; stigmatizarea copiilor cu dizabilitãti în mediul scolar este un aspect important al acestei probleme si meritã atentie specialã; cred cu tãrie cã, cel putin pentru copiii care beneficiazã de serviciile noastre, o colaborare coerentã, sistematicã, cu scolile din oras în care se întâmplã integrarea lor scolarã se poate concretiza în rezultate remarcabile, cu efecte pozitive, vizibile mai ales la nivelul parametrilor integrãrii lor scolare”, este de pãrere psihologul Centrului de Zi „Casa Esme”, Loredana Dobrin.

“Activitatea de ieri a oferit elevilor de la Liceul Pedagogic, clasa a XII-a IA (Instructori Activitãti Extrascolare), sansa de a lucra cu o metodã de educatie non-formalã la care nu au avut acces prin prisma programei scolare pe care au parcurs-o în cei patruani de studii liceale. Remarc cât de încântatI sunt de ineditul metodei si stiu cã activitatea de astãzi le va oferi sansa îmbogãtirii experientei lor profesionale. Colaborarea lor cu mediul ONG este deosebit de valoroasã pentru profesionistii care vor deveni”, a declarat Mirela Galan.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.