spot_img
spot_imgspot_img
16.7 C
Vaslui
23-mai-2024

“Condamnarea la cerc” a profesorului vasluian Pavel Toma

- Advertisement -

CULTURÃ… Profesorul Pavel Toma, de la Liceul Tehnologic “Ion Mincu”, si-a lansat, zilele trecute, în cadrul “Dupã amiezilor culturale”, cartea “Condamnare la cerc”. Au conferentiat profesorii universitari dr. de la Universitatea “Alexandru Ioan Cuza”, Constantin Dram si Viorica S. Constantinescu. Acestia au vorbit despre relatia dintre Biblie si literaturã, mai cu seamã despre modul în care s-au reflectat unele teme de inspiratie biblicã în literatura din secolul al XX-lea. “Nu putem sã citim Biblia ca pe un roman, pentru cã Biblia este un ansamblu de cãrti, unde gãsim toate genurile literare: poeme dramatice, povestiri, psalmi, cântãri mai vechi”, a punctat prof. univ. dr. Viorica S. Constantinescu.

“Dupã amiezi culturale” a devenit o obisnuintã la Vaslui. Coordonatã de Biblioteca Judeteanã “Nicolae Milescu Spãtarul” din Vaslui, în frunte cu directorul institutiei, Gelu Bichinet, dar si de profesorul univ. dr. de la Universitatea “Al. I. Cuza”, Constantin Dram, activitatea încearcã sã aducã în fata publicului vasluian oameni de marcã si subiecte importante din cultura româneascã. “Încercãm sã dãm o continuitate acestor “Dupã amiezi culturale” si sã invitãm oamenii care au ceva de spus. Cred din adâncul sufletului cã este de datoria noastrã si a dascãlilor sã facem ceva pentru generatiile viitoare. Toate institutiile trebuie sã contribuie la schimbarea mentalitãtii si la crearea unei stãri, starea aceea frumoasã care vine din muncã, din studiu si din satisfactia pe care ti-o dã o tintã atinsã. Mi-am propus, alãturi de colegii bibliotecari, sã nu ne oprim si sã încercãm de fiecare datã sã generãm evenimente culturale. Multi, probabil, se întreabã de ce sunt atâtea activitãti la bibliotecã. Pentru cã ne pasã, acesta este rãspunsul”, a spus directorul Bibliotecii Judetene “Nicolae Milescu Spãtarul”, Gelu Bichinet.

“Nici teologii nu cunosc foarte bine Vechiul Testament”

Viorica S. Constantinescu, autoarea “Dictionarului de culturã poeticã”, a “Omului biblic”, precum si a altor cãrti, a venit la Vaslui, pentru a fi alãturi de cel cãruia i-a coordonat lucrarea de doctorat: profesorul vasluian Pavel Toma. A prezentat publicului prezent câteva idei despre relatia dintre Biblie si literaturã. “Am observat cã nici teologii nu cunosc foarte bine Vechiul Testament. Eu am reusit sã parcurg Biblia pentru cã am realizat un dictionar despre personajele biblice si reprezentarea lor în arte. Atunci am fost obligatã sã stiu Biblia foarte bine. Recunosc cã, acum, nu o mai stiu atât de bine. Nu putem sã citim Biblia ca pe un roman. Nu putem sã o luãm de la început si sã spunem: “sãptãmâna asta citesc un capitol, sãptãmâna viitore altul”. Niciodatã nu vom putea face asta. Pentru cã Biblia este un ansamblu de cãrti, unde gãsim toate genurile literare. Avem poeme dramatice, povestiri, psalmii, cântãri mai vechi. Biblia ar putea fi si un exercitiu pentru a ne rafina gustul pentru literaturã. Un sondaj interesant s-a fãcut acum ceva timp într-un oras. S-au citit fragmente cu atrocitãtile prezentate în Biblie. Toti cei care erau în jurul persoanei care a citit au întrebat de unde citeste. Rãspunsul a fost: din Biblie. Asta înseamnã cã nici cei ce pretind cã stiu Vechiul Testament, nici aceia nu citesc cu atentie”, a explicat prof. univ. dr. Viorica S. Constantinescu.

Despre profesorul Pavel Toma, “om cu o modestie înnãscutã”

Despre profesorul vasluian Pavel Toma se stiu prea putine. “Un cadru didactic care munceste foarte mult”, “doctor în filologie” si “om cu o modestie înnãscutã”, sunt cuvintele cu care invitatii l-au caracterizat. Cartea lansatã în cadrul evenimentului, “Condamnare la cerc”, îsi propune sã prezinte cum s-au refletat unele teme de inspiratia biblicã în literatura din secolul al XX-lea. Astfel, este structuratã în patru capitole: “Fratii inamici. Fraticidul”, “Patimile cristice”, “Trãdarea si sinuciderea” si “Apocalipsa”. Pune în discutie teme interesante, precum trãdarea lui Iuda, suicidul, fraticidul. De mentionat cã autorul foloseste o paletã largã de surse, de la “Biblie”, “Divina Comedie”,, “La rãsãrit de Eden”,, al lui Steinbeck pânã Anton Adãmut, “Filosofia Sfântului Augustin”,, Cristian Bãdilitã, “Manual de anticristologie”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.