spot_img
spot_img
18.9 C
Vaslui
17-iul.-2025

Peste 100 de copii au colindat locuitorii comunei Deleni, în pragul Crãciunului

- Advertisement -

URÃTORI… Aflat la a treia editie, proiectul educational “Iatã vin colindãtori, în prag de sãrbãtori” a adunat, în curtea grãdinitei de la Deleni, peste 100 de copii, de la grãdinitele si scolile din localitate. Pe o vreme care semãna mai mult a zi de primãvarã, decât finalul lunii decembrie, copiii au sorcovit, au urat, au interpretat momente artistice, s-au distrat de minune. Stefan Damian, directorul coordonator de la Deleni, initiatorul si sufletul acestei actiuni de final de an, alãturi de primarul Vasile Zanfir, au fãcut ca ziua de ieri sã fie una memorabilã pentru locuitorii comunei, fie cã a fost vorba de cei care locuiesc de peste ani aici sau de cei care s-au întors acasã de sãrbãtori, din strãinãtate. Visul directorului coordonator de la Deleni este ca, peste un an sau doi, în localitate sã se reînfiinteze o trupã de jieni, momente de sãrbãtori specifice Anului nou, dar care s-au pierdut în timp.

În jur de 200 de oameni din Deleni au fost colindati, ieri, de copii sau nepoti, în cadrul celei mai mari festivitãti de final de an, “Iatã vin colindãtori, în prag de sãrbãtori”. Colindele au fost interpretate de corurile claselor I-IV si V-VIII, Corul bisericii Crestine dupã Evanghelie, Corul Bisericii Ortodoxe, în timp ce copiii de la grãdinita 2 au interpretat un dans pentru venirea lui Mos Crãciun. Au urat si au interpretat scenete copiii de la grãdinita 2 Deleni, clasa a III-a de la scoala Deleni 2 si douã clase de la scoala Deleni 1. Bãtrânii satului Deleni, alãturi de copiii scolii Deleni 1, au venit cu plugusorul, în timp ce “vãlãretul”, dansul traditional al Noului An, a fost interpretat de copii de la mai multe scoli. “Cãutãm, de la an la an, ca acest moment de final de an sã fie tot mai amplu, cu cât mai multi colindãtori si urãtori. S-a suprapus peste festivalul de datini si obiceiuri de la Vaslui, este adevãrat, altfel am fi avut o participare mai numeroasã”, a declarat directorul coordonator al scolilor din Deleni. În aceastã comunã, sustine prof. Stefan Damian, de ani de zile existã o colaborare foarte bunã între scoalã si primãrie, iar rezultatele se vãd. Din acest an, la scoala de la Deleni s-a tras gaz metan, pentru o nouã centralã termicã, s-a schimbat o parte din mobilier, s-au pus perdele noi, s-au cumpãrat calculatoare si laptopuri. Mai sunt multe de fãcut, însã cu rãbdare majoritatea problemelor se vor rezolva, spune primarul de la Deleni. “Consiliul Local si primãria a alocat fonduri, pentru a sustine festivalul propriu, de final de an, în care copiii îsi urã pãrintii, bunicii, rudele, foarte emotionati. Le-am pregãtit tuturor, alãturi de conducerea scolii, pachete cu dulciuri, sucuri, colaci, cum facem an de an”, a afirmat Vasile Zanfir, primarul comunei Deleni.

Foarte multe cadre didactice au concurat pentru succesul mini-festivalului de la Deleni

În ciuda unor probleme inerente în astfel de cazuri, se poate spune cã proiectul educational de la Deleni a fost o reusitã. S-au implicat în acest proiect multe cadre didactice, profesori, învãtãtori sau educatoare: Mihaela si Elena Patrichi, Camelia Zanfir, Teodora Bãsescu, Anania Roman, Geanina Bãdãrãu, Cristina Andron sau Ana Ursac. “Vrem sã permanentizãm acest festival al nostru, de datini si obiceiuri, pentru cã am observat cã lumea doreste sã vadã festivitãtile de la final de an”, a mai spus directorul coordonator de la Deleni.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.