PENSII DODOLOATE…Plenul Senatului a aprobat, luni, cu amendamente, proiectul de lege privind pensiile alesilor locali. Propunerea legislativã a fost aprobatã cu 86 de voturi “pentru” si un vot “împotrivã”. Senatul este camerã decizionalã, proiectul fusese adoptat tacit de Camera Deputatilor. Legea, în forma adoptatã de plenul Senatului, prevede cã primarii, viceprimarii, presedintii si vicepresedintii Consiliilor Judetene care îndeplinesc conditiile vârstei standard de pensionare esalonate au dreptul la încetarea mandatului la indemnizatie pentru limitã de vârstã dacã nu sunt realesi pentru un nou mandat. Pentru mandate incomplete, indemnizatia pentru limitã de vârstã se calculeazã proportional cu perioada de mandat efectiv exercitatã, dar nu mai putin de un mandat de primar, viceprimar, presedinte sau vicepresedinte de Consilii Judetene. Legea a fost votatã de cele douã senatoare PSD de Vaslui, Doina Silistru si Gabriela Cretu, în timp ce senatorii liberali Dan Marian si Nelu Tãtaru au pãrãsit sala, în semn de protest. Conform unor surse, unii dintre sefii de Consilii Judetene din România, printre care si cei trei conducãtori de la nivelul judetului, ar putea ajunge la pensii suplimentare de pânã la 5.000 de lei, pentru trei mandate complete.
Liderii PSD au anuntat, înainte de vot, cã vor sustine în Senat acest proiect. Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a afirmat joi cã a discutat despre legea privind pensiile speciale ale alesilor locali cu liderii partidului, iar concluzia este cã social-democratii vor vota acest proiect, pe motiv cã primarii nu au salarii mari, însã au foarte multe responsabilitãti. “Eu le-am spus colegilor mei sã se gândeascã totusi cã primarii nu au salarii mari. Primarii au foarte multe constrângeri si foarte putine drepturi. Ei sunt considerati functionari publici, însã nu au drepturile pe care le au functionarii publici”, a spus Dragnea, adãugând cã primarii si restul alesilor locali au responsabilitãti mari, însã nu au dreptul, potrivit legii, sã primeascã sporuri, la fel ca ceilalti functionari publici.
Pe surse: pensiile sefilor de la CJ Vaslui ar putea ajunge la 5.000 de lei, lunar!
Primarii, viceprimarii, presedintii si vicepresedintii Consiliilor Judetene care beneficiazã de indemnizatia pentru limitã de vârstã si care au ocupat pânã la vârsta de pensionare si alte functii pentru care este stabilitã indemnizatia pentru limitã de vârstã, prin alte acte normative, au obligatia sã opteze pentru una dintre indemnizatii. Liberalii au anuntat cã vor vota împotriva proiectul de lege privind acordarea pensiilor speciale pentru alesii locali. “Întotdeauna ne-am pronuntat pentru respectarea a douã principii esentiale, cel al echitãtii si cel al contributivitãtii. Pozitia noastrã este împotriva unui asemenea proiect legislativ de introducere a unui regim special în legãturã cu o anumitã categorie socialã. Suntem fãrã echivoc pentru respingerea unui asemenea proiect legislativ. Vor iesi din salã pentru a înlãtura orice urmã de suspiciune în legãturã cu pozitia noastrã”, a declarat purtãrorul de cuvânt al PNL, deputatul Ionut Stroe. “Nu sunt de acord cu astfel de pensii, este nevoie de un alt sistem de salarizare pentru primari si presedinti de Consilii Judetene”, a spus si deputatul Florin Ciurariu, copresedinte PNL Vaslui. Copresedintele ALDE, Cãlin Popescu Tãriceanu, a declarat, la rândul sãu, cã cei din administratia localã au dreptul la o remuneratie care sã fie stimulativã si cã parlamentarii ALDE vor anunta în plenul Senatului cum vor vota în cazul propunerii legislative prin care alesilor locali le este acordatã o indemnizatie pentru limitã de vârstã. Proiectul a fost adoptat tacit de Camera Deputatilor, în luna noiembrie, iar comisiile de specialitate din Senat au acordat un raport favorabil, fãrã amendamente. Potrivit initiativei legislative, primarii, viceprimarii, presedintii si vicepresedintii de Consilii Judetene, care au vârsta standard de pensionare, vor beneficia de pensii speciale, dacã nu au fost condamnati definitiv pentru coruptie. Indemnizatiile se vor acorda si retroactiv, însã cea pentru limita de vârstã se acordã pentru maxim trei mandate. Ea se calculeazã înmultind numãrului lunilor de mandat cu 0,55 din indemnizatia brutã lunarã. Primarul Capitalei, de exemplu, pentru un mandat complet, ar putea primi o pensie de 6.000 de lei. Indemnizatia se cumuleazã cu orice tip de pensie stabilitã în sistemul public de pensie. La nivelul Consiliilor Judetene, pensiile unora dintre cei aflati acum la conducere, pentru perioada în care au fost la conducere, ar putea ajunge la 5.000 de lei, sumã de care s-ar putea bucura Dumitru Buzatu, Corneliu Bichinet si Vasile Mihalachi, asta dacã nu vor fi condamnati pentru coruptie.