spot_img
spot_imgspot_img
15.6 C
Vaslui
20-mai-2024

“Afacerea Caue” sau cum a dat Pongo cu piciorul la 7 milione de lei cu care trebuiau plãtite datoriile la Finante

- Advertisement -

FC Vaslui nu a datorat niciodatã 100 de milioane de lei la Finante, ci numai sapte

INCREDIBIL… Ziarul Vremea Nouã vã prezintã încã o dovadã cã Pongo era “chitit” sã distrugã FC Vaslui, în timp ce firmele lui Porumboiu fãceau toate eforturile sã salveze clubul din ghearele acestuia. “Afacerea Caue” este un exemplu clar. Dacã în numãrul trecut am prezentat cum Finantele au sters suma fabuloasã de 1000 de miliarde de lei vechi, astãzi vã prezentãm ce plan aveau firmele care finantau clubul pentru a achita diferenta de bani la Finante, în jur de 7 milione de lei. Transferul lui Caue, un jucãtor ajuns la Vaslui pentru suma de 800.000 de euro si care valora atunci 1,5 milioane de euro, ar fi putut fi colacul de salvare al FC Vaslui, însã Damian a distrus totul, într-o singurã zi. Povestea începe în urmã cu doi ani, în decembrie 2013. Pe atunci, FC Vaslui era o echipã solidã, cu jucãtori cotati la 12-14 milioane de euro (Sânmãrtean, Celeban, Antal, Caue, Cerniauskas, Madson, etc). La finalul acelui an, dupã ce a strigat în stânga si în dreapta cã va fi “executat” pentru datoriile stabilite (în mod incorect) de Fisc – asa cum s-a demonstrat ulterior! – Damian discutã cu firmele care finantau clubul despre modul în care urmau sã se plãteascã sumele restante la Finante. Pongo sustine cã are de dat peste 100 milioane lei, însã acestia îi spuneau cã suma realã de platã ar fi de 6-7 milioane, ba chiar îi indicã si solutia. Sporting Club trebuia sã atace în instantã datoriile aberante ale Fiscului, asa cum au fãcut-o si alte cluburi din Liga 1 (care au si câstigat procesele, ulterior!), iar din banii rezultati din vânzarea unui singur jucãtor, Caue, se achitau debitele de la Finante, înainte de returul campionatului, în ianuarie 2014. Cititi mai jos de ce transferul nu s-a mai fãcut si cum a plecat Caue liber de contract, cu complicitatea lui Pongo, fãrã ca organele abilitate sã se sesizeze.

Modul în care Caue a plecat de la FC Vaslui demonstreazã – acum, când stim cã datoriile reale ale Sporting Club cãtre Finante sunt doar de 7 milioane lei -planul distructiv si mizerabil în care a actionat fostul presedinte CA de la Sporting, Ciprian Damian. Revine pe tapet, în contextul în care Finantele au anulat, în luna decembrie a.c., obligatii ale Sporting Club în sumã de peste 100 milioane lei, o afacere care ar trebui investigatã de Politie si alte institutii. Este vorba de modul în care a plecat de la Vaslui jucãtorul brazilian Caue da Silva, cel care s-a transferat în Turcia, pe vremea când era considerat jucãtorul strãin cu cea mai bunã cotã din Liga I. Conform transfermarkt.de, mijlocasul de 25 de ani era evaluat atunci la peste 2 milioane de euro. În ianuarie 2014, pe când era asteptat la reunirea clubului, Caue a fost dat dispãrut, plecând ulterior liber de contract. Unele declaratii date de persoane din interiorul FC Vaslui aratã cã vinovat pentru plecarea brazilianului se face Ciprian Damian, cel care a distrus în mod sistematic orice sansã a clubului de a continua în prima ligã. Ce se întâmplase, de fapt? În decembrie 2013, Damian are o întâlnire cu grupul de firme care finanta FC Vaslui. Atunci, Pongo se plânge de faptul cã datoriile Sporting Club cãtre Finante sunt de ordinul zecilor de milioane de lei, iar el nu are de unde sã dea acei bani. Acestia îi aratã solutia: urma sã fie cãutat un club pentru Caue, jucãtor în vogã în acel moment, iar brazilianul urma sã fie vândut contra unei sume de peste 1 milion de euro, cu care se achitau sumele datorate la Finante. Damian stia cã datoriile clubului nu pot sã fie atât de mari si avea exemplul celorlalte cluburi care câstigaserã în instantã. Finantatorii îi arãtaserã cã suma realã ar fi de 6-7 milioane lei, si îl sfãtuiserã sã dea în judecatã Finantele Publice, la fel cum au fãcut-o si alte cluburi de fotbal din liga I. Mai mult, mergând mai departe cu planul care salva FC Vaslui, finantatorii îi spun cã salariile jucãtorilor puteau fi achitate din suma de 2,4 milioane de euro care venea de la LPF, adicã drepturile de televizare. Mai mult, se luase decizia ca Antal si Sânmãrtean sã fie transferati pe sume importante, iar cu banii obtinuti si cu ce rãmâneau din drepturile de televizare, FC Vaslui sã poatã continua în sezonul urmãtor si sã meargã linistitã în Europa League. La Vaslui, deja se conturase un nou nucleu de jucãtori care puteau aduce rezultate surprizã precum Madson, Gil Bahia, Abelairas, Cuero, Cerniauskas sau Musat, fãrã pretentii de sute de mii de euro.

Cum a trãdat echipa la care era actionar majoritar, cu datoriile inventate de la Finante

Planul era perfect, iar Damian a spus cã este de acord cu el. Se cautã un club pentru Caue, în aceeasi lunã decembrie 2013, fiind gãsitã o echipã din Turcia care era dispusã sã dea peste de 1 milion de euro cãtre FC Vaslui, pentru acest transfer. Ce se întâmplã între timp? Controlul declansat de Finantele Vaslui este preluat de regionala de la Iasi, iar prin ianuarie se anuntã cã FC Vaslui ar avea peste 100 de milioane de lei de dat la Fisc. O gogoritã a Fiscului, pe care Damian o foloseste pentru a distruge clubul de fotbal. Discutia despre sumele imense stabilite de Fisc apare în perioada în care Caue trebuia sã plece în Turcia, pe o sumã considerabilã, care ar fi acoperit datoria (realã!) cãtre Finante. Ce face Damian? Îsi pune în aplicare planul de trãdare si distrugere a FC Vaslui, printr-o manevrã odioasã. Îl face pierdut pe Caue, printr-o smecherie ieftinã. Nu-i achitã drepturile salariale, desi avea bani în cont, tocmai pentru a pleca liber de contract. În loc sã fie transferat, acesta pleacã de capul sãu. Cum? Iatã planul diabolic urzit de Damian. În ianuarie 2014, la reunirea FC Vaslui, se constatã cã jucãtorul Caue nu a ajuns la lot. Pe canalele oficiale ale clubului vine informatia cã brazilianul are unele probleme de sãnãtate si de aceea va întârzia la lot. Echipa pleacã în cantonament în Turcia, urmând ca jucãtorul sã vinã acolo. Surprizã! Cineva spune cã jucãtorul de la Vaslui este deja în Turcia, dar la probe la alt club. Fãcea vizita medicalã desi nu avea niciun documente oficial cã poate pleca de la FC Vaslui. Caue este somat sã revinã la echipã, iar echipa turcã la care acesta efectua vizita medicalã este amenintatã cu un proces si sanctiuni de la UEFA. Caue, în replicã, someazã clubul FC Vaslui sã-i achite restante salariale de 26.000 de euro, anuntând cã termenul-limitã pentru plata restantelor este ziua de 17 ianuarie 2014. Ce face Damian în acest timp? Se eschiveazã si nu face plata, tocmai ca sã piardã un jucãtor de peste un milion de euro, care era ca si vândut. De ce? Ca FC Vaslui sã nu poatã plãti la Finante debitul real care se prefigura cã o sã fie în urma controlului.

Planul mizerabil al fostului militian: a schimbat semnãturile în bancã, pentru a nu se achita restantele cãtre Caue

Cu o searã înainte de termenul limitã, Damian merge la grupul de firme care finanta FC Vaslui, spunând cã va preda echipa si societatea Sporting imediat ce, din banii de pe transferul lui Caue, se plãtesc datoriile cãtre Finante. Acestia nu au nicio obiectie. Mai mult se oferã sã achite si restantele financiare, în jur de 26.000 de euro, ca totul sã fie conform contractului si Caue sã nu aibã motiv sã cearã sã devinã liber de contract. Uleromul alimenteazã conturile clubului, cu suma respectivã ca sã se poatã achita obligatiile cãtre brazilian. Seara la discutii, pe un ton nevinovat, Pongo spune cã are unele probleme de rezolvat la Iasi în urmãtoarea zi, pe 17 ianuarie, când trebuia sã se facã plata, dar cã va semna un document de platã, pe care urma sã-l contrasemneze si Dragos Iftime, presedintele clubului, document care urma sã fie dus de Iftime la bancã, a doua zi. Totul pãrea în regulã, iar sansele de salvare ale FC Vaslui erau foarte mari. Iftime merge a doua zi cu documentul de platã la bancã, cu suma de 26.000 de euro primitã de la Ulerom, dar are o mare surprizã. Cu douã zile înainte, pe 15 ianuarie, Damian anuntase banca de faptul cã doar el mai are drept de semnãturã, în calitatea lui de actionar majoritar, iar semnãtura lui Iftime nu va fi luatã în seamã. Deci, plata nu se putea efectua si trebuia sã fie fãcut un alt document de platã, numai cu semnãtura lui Damian. Care nu se mai face, fiindcã Pongo dispãruse. Astfel Caue, desi clubul avea banii în cont, nu este plãtit si pleacã liber de contract. Dupã cum s-a aflat ulterior, în timpul manevrei în urma cãreia Caue a plecat liber de contract de la Vaslui, Damian era în oras, numai cã nu dorea sã-si facã aparitia, nici la bancã, nici la grupul de firme. Când era sunat acesta se dãdea defect. Sustinea cã nu poate sã ajungã la bancã sã facã plata, timp în care avocatii lui Damian încep un du-te vino cu tot felul de documente, prin care fostul militian santaja grupul de firme finantator cu predarea actiunilor, punând drept clauzã faptul cã nu se va face niciun audit pentru perioada în care el a fost administrator si actionar majoritar. Mai pe scurt, Porumboiu si directorii de firme din grup urmau sã preia si sã rãspundã pentru banii furati de Damian, în timp ce acesta pleca fãrã nicio obligatie cu buzunarele burdusite cu bani.

Decembrie 2015: FC Vaslui putea exista si acum, dacã Damian nu trãda clubul, dându-l pe gratis în Turcia pe Caue

Pongo avea motivele sale sã cearã acest lucru. Tocmai retrãsese în jur de 3 milioane de euro din conturile Sporting Club (lucru pe care lichidatorul l-a descoperit ulterior), bani pe care nu-i putea justifica în niciun fel si de care urmau sã fie responsabili directorii din grupul de firme finantatoare. Apar în scenã si avocatii lui Damian, care încearcã sã santajeze grupul Racova cu o hârtie prin care acesta cere sã se recunoascã faptul cã, dupã plata sumei de bani din transferul lui Caue, se va achita datoria la Finante, iar directorii lui Porumboiu vor prelua asupra lor toatã situatia financiarã a Sporting Club, fãrã sã-i impute vreun leu fostului actionar majoritar pentru perioada în care a jefuit clubul. În acea zi fatidicã, între orele 9.00 si 16.30, cât banca putea face plata cãtre Caue, au loc tot felul de discutii, cu hârtii semnate si modificate, în timp ce Pongo se dãdea lovit, spunând cã nu este în Vaslui. Asa se face cã, în ultima zi de platã a restantelor cerute de Caue, pe 17 ianuarie 2014, nu se achitã suma de 26.000 de euro, desi banii erau în conturile clubului. Jucãtorul brazilian pleacã în Turcia, liber în contract, iar Damian îi dã si banii a doua zi. Iatã, asadar un episod care dovedeste în ce stil a furat si trãdat Pongã echipa. Codul Penal defineste aceastã infractiune, drept bancrutã frauduloasã, dar la Vaslui nimeni nu s-a sesizat, nici în cazul lui Caue si nici sase luni mai târziu când lotul lui FC Vaslui, evaluat la 10 milione de euro, s-a pulverizat.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.