spot_img
spot_imgspot_img
27.5 C
Vaslui
03-iun.-2024

Un nou sistem de impozitare pentru microîntreprinderi, începând cu 2016

- Advertisement -

SCHIMBARE… Administratia Judeteanã a Finantelor Publice Vaslui anuntã cã, începând de anul viitor, se modificã regimul fiscal aplicabil microântrepriderilor. Potrivit actului normativ, începând de anul urmãtor, plafonul pânã la care o persoanã juridicã se va înscrie ca microântreprindere va fi de pânã la 100.000 euro. Cursul de schimb pentru determinarea echivalentului în euro este cel valabil la închiderea exercitiului financiar în care s-au înregistrat veniturile.

Cotele de impozitare pe veniturile microântreprinderilor sunt: 1% pentru microântreprinderile care au peste 2 salariati, inclusiv; 2% pentru microântreprinderile care au un salariat; 3% pentru microântreprinderile care nu au salariati. Prin exceptie de la aceste prevederi, pentru persoanele juridice române nou-înfiintate, care au cel putin un salariat si sunt constituite pe o duratã mai mare de 48 de luni, iar actionarii/asociatii lor nu au detinut titluri de participare la alte persoane juridice, cota de impozitare este 1% pentru primele 24 de luni de la data înregistrãrii persoanei juridice române, potrivit legii. Cota de impozitare se aplicã pânã la sfârsitul trimestrului în care se încheie perioada de 24 de luni. Aceste prevederi se aplicã dacã, în cadrul unei perioade de 48 de luni de la data înregistrãrii, microântreprinderea nu se aflã în urmãtoarele situatii: lichidarea voluntarã prin hotãrârea adunãrii generale, potrivit legii; dizolvarea fãrã lichidare; inactivitate temporarã; declararea pe propria rãspundere a nedesfãsurãrii de activitãti la sediul social/sediile secundare; majorarea capitalului social prin aporturi efectuate, potrivit legii, de noi actionari/asociati; actionarii/asociatii sãi vând/cesioneazã/schimbã titlurile de participare detinute. Conditia privitoare la salariat se considerã îndeplinitã dacã angajarea se efectueazã în termen de 60 de zile, inclusiv, de la data înregistrãrii persoanei juridice respective.

În cazul modificãrii numãrului de salariati se modificã si cotele

Conditia se considerã îndeplinitã si în cazul microântreprinderilor care au persoane angajate cu contract individual de muncã cu timp partial dacã fractiunile de normã prevãzute în acestea, însumate, reprezintã echivalentul unei norme întregi, au încheiate contracte de administrare sau mandat, potrivit legii, în cazul în care remuneratia acestora este cel putin la nivelul salariului de bazã minim brut pe tarã garantat în platã.

În cazul în care, în cursul anului fiscal, numãrul de salariati se modificã, cotele de impozitare se aplicã în mod corespunzãtor, începând cu trimestrul în care s-a efectuat modificarea, potrivit legii. Pentru microântreprinderile care au un salariat, respectiv 2 salariati si care aplicã cotele de impozitare mentionate mai sus, al cãror raport de muncã înceteazã, conditia referitoare la numãrul de salariati se considerã îndeplinitã dacã în cursul aceluiasi trimestru sunt angajati noi salariati. Pentru microântreprinderile care nu au niciun salariat sau au unul sau doi salariati, în situatia în care numãrul acestora se modificã, în scopul mentinerii/modificãrii cotelor de impozitare prevãzute de lege, noii salariati trebuie angajati cu contract individual de muncã pe duratã nedeterminatã sau pe duratã determinatã pe o perioadã de cel putin 12 luni. “Dacã în cursul unui an fiscal o microântreprindere realizeazã venituri mai mari de 100.000 euro sau ponderea veniturilor realizate din consultantã si management în veniturile totale este de peste 20% inclusiv, aceasta datoreazã impozit pe profit, începând cu trimestrul în care s-a depãsit oricare dintre aceste limite. Persoanele juridice române plãtitoare de impozit pe profit si care au realizat pânã la data de 31 decembrie 2015, venituri de pânã la 100.000 euro, comunicã organelor fiscale competente aplicarea sistemului de impunere pe veniturile microântreprinderilor, pânã la data de 31 martie inclusiv, a anului 2016”, a spus Nelu Sava, directorul AJFP Vaslui.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.