spot_img
spot_img
29.4 C
Vaslui
14-iul.-2025

Profesorii vasluieni sunt foc si parã din cauza propunerilor de plan-cadru pentru gimnaziu

- Advertisement -

Controverse…Cadrele didactice vasluiene sunt nemultumite de propunerile de plan-cadru pentru clasele V – VIII care au fost lansate în dezbatere de Institutul de Stiinte ale Educatiei. Cei mai afectati de schimbãrile apãrute sunt profesorii de Limba românã si latinã, profesorii de Geografie, cei de Biologie, de Istorie, etc. Asta pentru cã sunt prevãzute scoaterea orei de Limba latinã la clasa a VIII-a si a unei ore de Limba românã la clasa a V-a, disparitia unei ore de Istorie/Geografie la clasele V-VII si chiar douã în cazul Biologiei. În ultimii ani scãderea vertiginoasã a numãrului de copii i-a afectat pe profesorii titulari, cei care au reusit sã obtinã un post pe perioadã nedeterminatã într-o scoalã, dar care, din cauza numãrului tot mai mic de elevi, s-au vãzut nevoiti sã îsi ia ore la alte unitãti de învãtãmânt pentru a-si completa norma. De aceea, reducerea numãrului de ore obligatorii la anumite materii creeazã noi probleme dascãlilor care ar putea rãmâne fãrã ore.

Cadrele didactice, elevii si pãrintii pot analiza cele trei variante si pot completa, pânã pe data de 22 ianuarie, chestionarul online privind propunerile de plan-cadru, pe care îl gãsesc pe site-ul Ministerului Educatiei si Cercetãrii. Înainte de a se lua decizia finalã, vor fi analizate si concluziile prezentate de fiecare inspectorat în parte. “La sedinta de astãzi (ieri – n.r.) am hotãrât ca pe parcursul acestei sãptãmâni si a celei ce va urma sã se dezbatã si în consiliile consultative, la fiecare disciplinã, propunerile de plan-cadru. Concluziile le vom transmite Ministerului Educatiei”, a declarat Eduard Andriescu, inspector de Geografie.

Fãrã Limba latinã si mai putine ore de Limba românã

Cele trei propuneri de plan-cadru de învãtãmânt pentru clasele V – VIII au mai multe puncte în comun. Astfel, numãrul de ore de Limba românã din clasa a V-a ar urma sã fie redus de la cinci, cât este în planul-cadru în vigoare, la patru. În urmãtorii trei ani de gimnaziu, rãmân câte patru ore pe sãptãmânã de Limba si literatura românã. În ceea ce priveste Limba latinã care se studiazã în prezent o orã pe sãptãmânã în clasa a VIII-a, aceasta este scoasã din planurile-cadru propuse pentru gimnaziu.

Pierd profesorii care predau discipline ce tin de cultura generalã

În ceea ce priveste numãrul de ore pentru toate celelalte materii, acesta este clar specificat, nemaifiind prevãzute un minim si-un maxim precum în planul-cadru actual la discipline ca Istorie, Geografie, Educatie plasticã, Educatie muzicalã, Culturã civicã, Educatie tehnologicã. Dacã actualul plan-cadru prevede câte una – douã ore pe sãptãmânã de Istorie si Geografie, pânã în clasa a VIII-a, când sunt prevãzute câte douã ore, douã dintre variante prevãd câte o orã din aceste materii în primii trei ani de gimnaziu si douã în ultimul, iar în cealaltã variantã Istoria si Geografia au alocate câte douã ore în clasele a V-a si a VIII-a si câte una în ceilalti doi ani. Aceastã variantã ar fi preferatã de cadrele didactice. Biologia are alocate câte o orã în clasele a V-a si a VIII-a si câte douã pe sãptãmânã în clasele a VI-a si a VII-a, în toate cele trei variante. În prezent, sunt prevãzute una – douã ore de Biologie în clasele a V-a si a VIII-a si câte douã în clasele a VI-a si a VII-a. Nemultumirile cadrelor didactice nu au întârziat sã aparã. Profesorii care predau aceste discipline se confruntau deja cu probleme. O consecintã a scãderii vertiginoase a numãrului de copii este aceea cã titularii, care au reusit în urmã cu multi ani sã obtinã un post pe perioadã nedeterminatã în cadrul unei scoli, s-au trezit cã nu mai au auditoriu cãruia sã îi predea la clasã si s-au vãzut nevoiti sã îsi ia ore la alte scoli pentru a-si completa norma. La nivelul judetului Vaslui, anul trecut erau 58 de cadre didactice în situatia prezentatã mai sus, cele mai mari probleme fiind la disciplinele istorie, geografie, englezã si religie.

Veste bunã pentru profesorii de Chimie si Fizicã

Într-una din variantele planului-cadru se propune începerea studiului Fizicii si Chimiei din clasa a V-a (câte o orã pe sãptãmânã), urmând ca din clasa a VII-a aceste materii sã se studieze câte douã ore pe sãptãmânã. În prezent, Fizica se studiazã câte douã ore pe sãptãmânã din clasa a VI, iar Chimia acelasi numãr de ore din clasa a VII-a. În aceeasi variantã se propune ca ora sãptãmânalã de Educatie muzicalã sã fie scoasã din programã în clasa a VIII-a si la fel si ora de Educatie plasticã în clasa a IX-a. În schimb, orei sãptãmânale de Educatie tehnologicã ar urma sã i se adauge si o orã de Tehnologia informatiei si comunicatiilor (TIC). În celelalte douã variante se propune sã se studieze TIC o orã pe sãptãmânã în primii doi ani de gimnaziu si Educatie tehnologicã, tot câte o orã, în ultimii doi. Disciplina Educatia fizicã este redenumitã Educatie fizicã, sport si sãnãtate. În varianta citatã se propune ca în clasa a VIII-a sã se facã o orã pe sãptãmânã de sport, iar în restul anilor sã rãmânã câte douã.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.