spot_img
spot_imgspot_img
20.5 C
Vaslui
20-mai-2024

Moldovenii, cu cãrti de identitate de Vaslui, au început sã dea tepe la bãnci!

- Advertisement -

ÎNSELÃTORII… Situatie jenantã pentru unii dintre cetãtenii Republicii Moldova, care vin la Vaslui pentru a obtine pasaport sau carte de identitate româneascã. Conform unor surse demne de încredere, la unele dintre adresele pe care basarabenii si-au fãcut mutatie pentru a primi documente de identitate europene, au început sã soseascã plicuri cu documente de avertizare din partea bãncilor, pentru neplata unor rate. Ce s-a întâmplat? Multi moldoveni, odatã ce au primit cãrti de identitate românesti, au mers la firmele care dau credite cu buletinul si au contractat diverse împrumuturi, “uitând” sã mai înapoieze banii. Dupã ce au luat diverse sume, moldovenii au plecat la muncã în strãinãtate, asa cã firmele care dau credite doar pe bazã de carte de identitate s-au trezit cu buza umflatã, fiindu-le foarte greu sã-si mai recupereze banii. La un singur bloc din Vaslui, 32, sunt înregistrati în jur de 3.000 de cetãteni moldoveni, astfel cã primãria va face aici trei noi sectii de votare, la alegerile din varã.

România este tara unde orice este posibil, glumesc unii dintre basarabenii care vin aici pentru a deveni cetãteni europeni. Asa au gândit si o parte din cei 20-30.000 de moldoveni care si-au fãcut cãrti de identitate pe adrese din Vaslui, în ultimii ani, în locurile controlate de retelele de trafic de persoane. Cetãtenii din tara vecinã au venit în orasul resedintã, au plãtit “taxele” cerute de cei care i-au luat în spatiu (în jur de 100 de euro de persoanã!), au primit carte de identitate cu care pot merge oriunde în Europa, dar s-au gândit cã nu ar fi rãu sã facã si niste bani, dacã tot sunt cetãteni europeni. Speculând graba unor firme de apartament sau a unor bãnci, care dau credite doar pe baza cãrtii de identitate, unii dintre moldoveni au contactat firmele respective, au completat formulare si au primit imediat banii. Cum s-au vãzut cu cele câteva mii de lei în mânã – este vorba de sume destul de mici, între 500 si 2.000 de lei, în marea lor majoritate – moldovenii au sters-o afarã, lãsând bãncile cu ochii în soare. Acum, spun surse demne de încredere, unii dintre cei care au luat în spatiu moldovenii s-au trezit cu somatii de la bãnci în cutiile postale sau la porti, pentru cã noii cetãteni ai Vasluiului nu s-au mai grãbit sã-si achite ratele. Cum, rãii-platnici sunt greu de gãsit în strãinãtate, bãncile nu prea au sanse sã-si mai recupereze din sumele împrumutate.

La blocul 32 din Vaslui, C-urile, cum sunt cunoscute de localnici, vor fi trei sectii noi de votare!

Tot legat de moldoveni, trebuie sã spunem cã alegerile din iunie 2016 vor aduce si unele premiere în sistemul electoral din Vaslui. La nivel national, numãrul cetãtenilor cu drept de vot înscrisi în Registrul Electoral a crescut cu peste 10.000 fatã de ultima informare publicã, la data de 5 noiembrie 2015. Autoritatea Electoralã Permanentã a anuntat cã localitãtile în care s-au înregistrat cele mai mari cresteri sunt în zona de est a României, în judetele Iasi si Vaslui. Cel mai mare numãr de noi alegãtori s-a semnalat în municipiul Vaslui, 4.038, municipiul Iasi, 2.024, si în câteva din comunele din judetul Iasi. Într-un singur bloc de garsoniere, blocul 32, de pe strada Vasile Alecsandri, locuit în general de persoane cu venituri reduse, se înregistreazã peste 3.000 de persoane cu drept de vot. Asta, în conditiile în care blocul este alcãtuit din 150 de garsoniere, cu doar douã scãri, A si B. În multe dintre aceste locuinte, sustin surse oficiale, sunt înregistrate si câte 150-200 de persoane. Este vorba de cetãteni din Republica Moldova, care au asaltat ghiseele Serviciului Public Comunitar Local pentru Evidenta Persoanelor (SPCLEP) Vaslui, pentru a obtine cãrti de identitate românesti. Pentru cã miile de moldoveni de la 32 apar în Registrul Electoral din Vaslui, primãria va trebui sã facã trei noi sectii de votare la acest bloc, la care se vor prezenta foarte putini dintre locuitori, pentru cã… sunt plecati la muncã în strãinãtate. Ca urmare a numãrului mare de cetãteni moldoveni care au asaltat Vasluiului în cãutarea unor “gazde”, oameni care doreau, de fapt, documente de cetãtenie românesti pentru a pleca la muncã în spatiul UE, populatia cu drept de vot în resedinta judetului a ajuns la 84.000 de persoane, o cifrã neverosimil de mare.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.