spot_img
spot_img
27.3 C
Vaslui
18-iul.-2025

Atentie, fumãtori: din 14 martie, nu veti mai putea fuma în baruri, restaurante sau institutii publice!

- Advertisement -

INTERZIS… Legea anti-fumat a fost declaratã constitutionalã. Sperantele a zeci de mii de fumãtori din judetul Vaslui, care credeau cã legea va fi respinsã de Curtea Constitutionalã, s-au nãruit, spre disperarea celor care frecventeazã restaurante, baruri sau cafenele, a celor care fumau la serviciu fãrã nicio problemã sau a acelor care mergeau la pub-uri pentru o bere si o tigarã. Legea va merge la promulgare, urmând sã intre în vigoare în 45 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial, adicã în jurul datei de 14 martie. Ce trebuie sã stie fumãtorii vasluieni, care sunt acum revoltati pe parlamentari? Cã fumatul va fi interzis total, printre altele, în cluburi, baruri, restaurante, în taxiuri, institutii de învãtãmânt, spitale, institutii publice (întreg Palatul Administrativ, de exemplu!), precum si la locurile de joacã pentru copii, indiferent dacã acestea sunt în aer liber sau în spatiu închis. “Chiar nu stiu ce sã facem. Oamenii vin la pub pentru o cafea si o tigarã. Acum, ce sã facem? Sã le facem un loc afarã, unde sã-si fumeze tigara si sã bea cafeaua, la minus 10 grade Celsius, dimineata? Imposibil. Cred cã fumãtorii se vor revolta”, crede managerul unei cafenele din Vaslui.

Judecãtorii CCR au respins cu unanimitate de voturi sesizarea de neconstitutionalitate depusã pe 21 decembrie, astfel cã legea anti-fumat devine constitutionalã. Un grup de 33 de senatori au semnat contestarea, în decembrie anul trecut, sustinând cã prin definirea spatiului public închis ca orice spatiu destinat utilizãrii colective, indiferent de forma de proprietate, legea introduce o formã de discriminare. Cererea lor a fost respinsã de Curtea Constitutionalã. Astfel, legea antifumat interzice fumatul în spatiile de la locul de muncã si în orice loc de joacã pentru copii, fie cã este spatiu închis sau în aer liber. Interdictia se aplicã si în mijloacele de transport în comun, în unitãtile sanitare, de învãtãmânt, precum si cele destinate protectiei si asistentei copilului, de stat si private. Conform legii adoptate de Parlament, fumatul este interzis în “orice spatiu accesibil publicului sau destinat utilizãrii colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperis, plafon sau tavan si care este delimitat de cel putin doi pereti, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent”.

Detinutii din Penitenciarul Vaslui nu vor mai putea fuma în camere. Cei de la Penitenciarul Iasi, da!

De la lege fac exceptie celulele pentru detinuti din penitenciarele de maximã sigurantã, cum sunt cele de la Penitenciarul Iasi. Totodatã, fumatul este permis în camere special amenajate, exclusiv în zona de tranzit a aeroporturilor internationale, cu respectarea unor conditii. Legea interzice si comercializarea produselor din tutun în unitãtile sanitare si cele de învãtãmânt, de stat si private, precum si vânzarea la bucatã a tigaretelor, tigãrilor de foi si cigarillos. Nerespectarea prevederilor legii antifumat de cãtre persoanele fizice se sanctioneazã cu amendã contraventionalã de la 100 lei la 500 lei, iar nerespectarea de cãtre persoanele juridice a prevederilor legii se sanctioneazã cu amendã contraventionalã de 5.000 lei la prima abatere, cu amendã contraventionalã de 10.000 lei si cu sanctiunea complementarã de suspendare a activitãtii pânã la remedierea situatiei care a dus la suspendarea activitãtii, la a doua abatere. Sãvârsirea unei noi contraventii prevãzutã de legea antifumat se sanctioneazã cu amendã contraventionalã de 15.000 lei si cu sanctiunea complementarã de închidere a unitãtii.

Patronii de restaurante si baruri din Vaslui ridicã din umeri: “Nu stiu ce voi face, cred cã fumãtorii se vor revolta”

În Vaslui, existã zeci de baruri, restaurante, cafenele sau pub-uri. Conform legii, de pe 14 martie, vasluienii care obisnuiesc sã-si înceapã ziua cu o cafea si o tigarã la bar sau pub vor trebui sã fumeze în afara spatiilor actuale, dupã care se vor întoarce la masã sã-si termine cafeaua. Deja, în hotelurile din oras existã interdictii privind fumatul, iar acum urmeazã spatiile publice. “Ce sã spun? Am fost la un hotel din Iasi, în care nu este permis fumatul, existã sisteme de detectare a fumului si, dacã esti prins cã fumezi în camerã, ti se trece în plus 200 de euro pe zi, pe nota de platã. La noi, în Vaslui, multi oameni s-au obisnuit sã vinã dimineata la o cafea, în baruri sau cafenele, unde stau si fumeazã în liniste. Ori, din 14 martie, am înteles cã nu se mai poate, va fi interzis fumatul. Ce sã facem? Nu le putem face nici un spatiu special, afarã, ar însemna sã-i trimitem afarã sã-si bea cafeaua. Va fi foarte greu de aplicat, este un viciu. Cred cã fumãtorii se vor revolta”, spune managerul unei cafenele din oras. Un alt patron de restaurant spune cã “tigãrile, probabil, vor dispãrea în 20 de ani, bãutura, nu”. “Sã facem un colt al fumãtorului, în aer liber? Nu se poate asa ceva. Chiar nu stiu ce decizie voi lua, astept normele de aplicare a legii”, a spus patronul. Si sutele de functionari din Palatul Administrativ, unde functioneazã Prefectura, Consiliul Judetean, directii deconcentrate, vor trebui sã se gândeascã de douã ori, înainte de a-si aprinde o tigarã la locul de muncã. Pânã acum, pe unele etaje erau amenajate locuri de fumat, care acum vor trebui desfiintate.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.