spot_img
spot_img
29.9 C
Vaslui
15-iul.-2025

Primari gãsiti în abatere, nereguli si ploaie de sanctiuni date de Curtea de Conturi

- Advertisement -

VERIFICÃRI….În anul 2014, Camera de Conturi a judetului Vaslui a efectuat actiuni de control si misiuni de audit la un numãr de 87 entitãti publice de interes local, inclusiv Consiliul Judetean si primãriile urbane, se aratã într-un raport al Curtii de Conturi a României, publicat pe site-ul institutiei, în urmã cu câteva zile. Ca urmare a actiunilor de verificare, au fost constatate abateri de la legalitate si regularitate, care au condus la atragerea de venituri suplimentare în sumã totalã de 1,8 milioane lei. Totodatã, abaterile de la legalitate si regularitate au condus la prejudicierea bugetelor unitãtilor administrativ-teritoriale, CJ Vaslui si primãrii, cu suma totalã de 1,2 milioane lei, ceea ce demonstreazã cã juristii si secretarii angajati la aceste institutii nu-si fac treaba. Suplimentar, s-au constatat si consemnat prejudicii exonerate la platã în sumã de 544.000 lei, care întrã sub incidenta Legii nr. 124/2014 privind unele mãsuri referitoare la veniturile de naturã salarialã ale personalului plãtit din fonduri publice. Abaterea a rezultat din stabilirea eronatã a drepturilor salariale, acordarea sporurilor, premiilor sau a altor drepturi bãnesti acordate functionarilor publici, personalului contractual si persoanelor care ocupã functii de demnitate publicã, cu nerespectarea regulilor si principiilor stabilite de cadrul legal, sumã care nu este totalizatã în valoarea prejudiciilor prezentate anterior.

Camera de Conturi Vaslui a constatat cã multe primãrii si Consiliul Judetean au încheiat anul bugetar 2014 cu excedent bugetar, respectiv la bugetele locale ale comunelor, oraselor, municipiilor si judetului, însumând 25,1 milioane lei si la bugetele institutiilor publice si activitãtilor finantate integral sau partial din venituri proprii cu 382.000 lei, iar la bugetele creditelor interne s-a înregistrat un deficit bugetar însumând 12,6 milioane lei. Cea mai importantã componentã a bugetului general centralizat al unitãtilor administrativ-teritoriale o reprezintã bugetele locale, respectiv totalitatea bugetelor locale ale comunelor, oraselor, municipiilor si bugetul propriu al judetului, asa cum sunt definite de Legea nr. 273/2006 privind finantele publice locale, cu modificãrile si completãrile ulterioare. Pentru exercitiul bugetar 2014, prevederile definitive ale bugetelor locale pe ansamblul judetului Vaslui au fost realizate în proportie de 88% la venituri, iar plãtile efectuate au reprezentat 85% din creditele anuale definitiv aprobate. Pe total unitãti verificate, veniturile au însumat 112 milioane lei, la venituri, si 149 milioane lei, la cheltuieli.

Concluziile inspectorilor de la Conturi: statul român sustine administratia publicã din judetul Vaslui

“Din analiza datelor prezentate cu privire la executia veniturilor bugetelor locale, se desprind unele concluzii. Gradul de încasare a veniturilor reprezintã 104,2% din prevederile bugetare initiale si 88,9% din cele definitive, iar în structura veniturilor se constatã cã sursele de finantare a bugetelor locale depind în mare mãsurã de alocãrile de la nivel central sub forma sumelor defalcate din taxa pe valoarea adãugatã, reprezentând 56% din totalul veniturilor, subventiile au reprezentat 16%, cotele si sumele defalcate din impozitul pe venit fiind de 13%, în timp ce veniturile proprii ale bugetelor locale provenite din impozite, taxe, contributii, alte vãrsãminte, alte venituri reprezintã 10% din totalul veniturilor. Implicarea încã destul de sustinutã a bugetului de stat în asigurarea resurselor bugetelor locale explicã insuficienta preocupare a autoritãtilor locale în evaluarea veniturilor proprii si în urmãrirea încasãrii acestora pe parcursul executiei bugetare. Prin nerespectarea prevederilor Legii nr. 273 din 29 iunie 2006 privind finantele publice locale, cu modificãrile si completãrile ulterioare, la nivelul unitãtilor administrativ-teritoriale s-au identificat o serie de nereguli si abateri privind elaborarea si fundamentarea proiectului de buget pe anul 2014, ce au drept cauzã necunoasterea prevederilor legii finantelor publice locale de cãtre ordonatorii de credite si personalul cu atributii financiar-contabile respectiv consiliile locale de la nivelul UAT-urilor”, se mai aratã în raport.

Multe primãrii au cãzut în abatere, în 2014

Iatã ce abateri s-au constatat în administratia localã vasluianã, conform raportului privind Finantele Publice locale pe anul 2014. Nu s-a analizat si nu s-a supus aprobãrii consiliului local trimestrial, executia bugetarã prin prisma veniturilor realizate, a cheltuielilor/plãtilor efectuate, a angajamentelor bugetare/legale de plãtit (primãriile Negresti, Alexandru Vlahutã, Bãlteni, Bogdãnesti, Deleni, Muntenii de Sus, Poienesti, Pungesti, Puscasi, Tanacu, Vetrisoaia, Voinesti, Vutcani); în bugetul local nu s-a constituit fondul de rezervã bugetarã la dispozitia consiliului local în cotã de 5% din totalul cheltuielilor (primãriile Albesti, Alexandru Vlahutã, Bãcesti, Bãlteni, Laza, Muntenii de Sus, Oltenesti, Poienesti, Pungesti, Tãcuta, Voinesti, Vutcani); includerea investitiilor în proiectul bugetului local fãrã ca în prealabil sã fie elaborate si aprobate documentatiile tehnico-economice (primãriile Albesti, Alexandru Vlahutã, Bogdãnesti, Deleni, Vetrisoaia); nedeterminarea restului de executat si neactualizarea de cãtre ordonatorii principali de credite a valorii obiectivelor de investitii în continuare, în functie de evolutia indicelui preturilor si lipsa mãsurilor de confirmare a realitãtii acestora (Consiliul Judetean Vaslui, primãriile Cozmesti, Dãnesti, Oltenesti, Pungesti, Puscasi, Vetrisoaia); fundamentarea veniturilor înscrise în buget nu a avut la bazã inventarierea materiei impozabile, identificarea cu claritate a bazei de impozitare în functie de care se calculeazã impozitele si taxele locale si determinarea întregului potential al veniturilor de încasat (primãriile Albesti, Alexandru Vlahutã, Bãcesti, Bãlteni, Banca, Cozmesti, Dãnesti, Deleni, Dragomiresti, Fãlciu, Feresti, Ibãnesti, Muntenii de Sus, Oltenesti, Osesti, Poienesti, Pungesti, Tanacu, Tãcuta, Todiresti, Vetrisoaia, Voinesti, Zãpodeni); nepublicarea pe pagina de internet a documentelor si informatiilor prevãzute de Legea nr. 273/2006 (primãriile Albesti, Alexandru Vlahutã, Bogdãnesti, Cozmesti, Dãnesti, Ibãnesti, Oltenesti, Osesti, Poienesti, Pungesti, Puscasi, Voinesti); nefundamentarea corespunzãtoare a bugetului de venituri si cheltuieli a unitãtilor scolare din subordine si neaprobarea acestuia ca anexã a bugetului de venituri si cheltuieli al comunei (primãriile Bogdãnesti, Vetrisoaia, Vutcani); nefundamentarea corespunzãtoare a programelor de investitii si nerespectarea conditiilor prevãzute de lege la întocmirea acestora (primãriile Cozmesti, Deleni, Tanacu, Vutcani).

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.