spot_img
spot_img
28.1 C
Vaslui
12-iul.-2025

Unul dintre cei mai promitãtori chirurgi pediatri din Moldova profeseazã la Vaslui

- Advertisement -

DE PERSPECTIVÃ…Dupã trecerea în nefiintã a reputatului doctor pediatru, Augustin Ilies, judetul Vaslui suferã foarte mult pe aceastã ramurã. La Spitalul Judetean de Urgentã Vaslui, cel care duce greul este dr. specialist Alina Mãrginean, ajutat de doi medici rezidenti, Melania Matcovici si Andra Donosã. Vasluienii care vor sã apeleze la sistemul privat pentru a beneficia de servicii medicale de calitate o pot face la cabinetul medical SC Copemed SRL, de pe strada Tudor Vladimirescu, vizavi de blocul Sindicatelor. Aici îsi desfãsoarã activitatea unul dintre cei mai promitãtori chirurgi pediatri din Moldova, dr. specialist Rosca Romulus Adrian. Pe lângã chirurgia pediatricã, cabinetul Copemed efectueazã ecografii 4D si oferã consultatii Cardiologie.

Are 33 de ani, se aflã la început de drum, însã se poate lãuda deja cu mii de interventii chirurgicale. Si-a propus sã-si dedice viata copiilor, desi sistemul nu l-a încurajat deloc, ba mai mult, i-a pus bete în roate la fiecare pas. Aflati din interviul cu dr. Rosca Romulus Adrian care este cea mai frecventã malformatie la bãietii nou-nãscuti, ce sanse are un medic tânãr sã rãzbatã prin sistemul românesc de sãnãtate si de ce strãinãtatea nu mai reprezintã o atractie pentru tinerii doctori.

-Care a fost momentul în care ati decis sã deveniti medic ?

–      Am ales medicina pentru cã m-a impresionat profesorul de biologie pe care l-am avut în clasa a VI-a. De acolo a început totul sã meargã spre o carierã medicalã.

– De ce Chirurgie Pediatricã ?

–      Chirurgia Pediatricã am ales-o pentru cã îmi place sã muncesc mai mult cu copiii decât cu adultii. Nu-mi place sã lucrez foarte mult cu adultii si mai ales cu bãtrânii pentru cã în chirurgia bãtrânilor cazurile grave, nereusite, nu neapãrat din vina medicilor, ci din cauza evolutiilor inerente ale unui corp bãtrân, imuno-deprimant, sunt mult mai multe decât la un copil, si atunci din punct de vedere psihologic sã lucrezi cu un organism mai tânãr, sã ai succes mai frecvent decât în sectiile de chirurgii de adulti, sã ai mai rar cazuri de cancer, desi atunci când ai sunt dramatice, atunci satisfactiile sunt mai mari. Din acest motiv am optat pentru Chirurgia Pediatricã.

– Cât de mult sprijinã sistemul de sãnãtate românesc pe medicii tineri ?

–      Sistemul, la cum este el construit în ziua de azi, nu te stimuleazã deloc. Te întârzie si te blocheazã la orice pas, e foarte prost gândit. Ca student nu esti foarte bine îndrumat ce specialitate sã-ti alegi. Am avut colegi rezidenti care, desi nu au intrat niciodatã în sala de operatie, au ales Chirurgia. Dacã te regãsesti în specialitate, e în regulã, dar multi dintre ei nu s-au regãsit si dupã un an de zile pe care l-au pierdut, se reorienteazã. În plus, la sfârsitul rezidentiatului nimeni nu-ti oferã un post, esti singur în hãtisul ãsta birocratic. Dacã te descurci, bine, dacã nu, nu ai altã cale decât sã pãrãsesti România.

–      Ati fost tentat sã plecati sã munciti în strãinãtate ?

Niciodatã nu am fost tentat sã plec în strãinãtate. Nu-mi place sã fiu tipul acela de oportunist. Speculezi lucrurile, dar pânã la un anumit punct. Ca orice om, cauti loc de mai bine, dar eu am intrat în sistemul acesta, mi-am zis sã vãd ce pot face aici. Nu vreau sã plec, vreau sã fac carierã aici.

–      Ce hobby-uri aveti ?

–      Muzica este hobby-ul meu. Nu mã implic foarte activ, dar existã acolo. Am studiat cinci ani muzica într-un sistem semi-profesionist. Vioara a fost slãbiciunea mea, dar nu aveam vocatie. Tata a fost cel care m-a îndrumat spre muzicã. Si el a cochetat cu scoala popularã de arte, a cântat la chitarã. A crezut cã e o viatã frumoasã sã fii artist, si cred cã e o viatã foarte frumoasã sã fii artist, dar îti trebuie un talent anume, un talent desãvârsit. N-as fi putut sã fiu decât un profesor de muzicã mediocru, comparativ cu un chirurg foarte bun (râsete). Îmi place mai mult sã fiu medic. Ca medic, satisfactiile pe care le ai le câstigi în regim personal prin relatiile cu pacientii. Practic, prin comportamentul tãu, îti obtii satisfactiile singur.

Rosca Romulus Adrian, medic specialist în Chirugie Pediatricã, lucreazã cu normã întreagã la Iasi, la Spitalul de Copii “Sfânta Maria”. Mai are contracte de colaborare în regim PFA cu Arcadia si Medlife din Iasi, iar de aproape un an de zile colaboreazã si cu Cabinetul Medical SC Copemed SRL din Vaslui. “Am ales Vasluiul pentru a veni în întâmpinarea bolnavilor din regiune, copii de la perioada de nou-nãscuti pânã la cei de 18 ani, care au probleme de sferã chirurgicalã pediatricã. “

Hipospadiasul, printre cele mai întâlnite malformatii la nou-nãscutii de sex masculin

“Sunt copii care se nasc cu o malformatie numitã hipospadias. Vorbim de o frecventã de 1 la 250 de nou-nãscuti. Este cea mai frecventã malformatie întâlnitã la bãietii nou-nãscuti. Este reprezentatã de deschiderea anormalã a meatului urinar, practic vârful, locul pe unde ar trebui sã urineze bãiatul. Uretra ar trebui sã ajungã pânã în vârful penisului. Din varii motive, în ultimul trimestru de sarcinã, uretra nu ajunge pânã la vârf. Portiunea distal a uretrei nu se formeazã. Si atunci, cu cât a întârziat formarea uretrei, meatul se deschide pe fata anterioarã, mai aproape de baza penisului. Formele sunt de la hipospadiasul distal, care e o formã mai usoarã, pânã la hipospadiasul perinial, adicã între picioare. Acesta din urmã este un caz foarte grav. Trebuie sã reconstruiesti o uretrã pe o distantã extraordinar de mare”, a explicat dr. Rosca Romulus Adrian, una dintre cele mai întâlnite malformatii întâlnite la nou-nãscutii de sex masculin.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.