spot_img
spot_imgspot_img
15.4 C
Vaslui
19-mai-2024

Corupţia, un fenomen confirmat în sfârşit şi de statistici

- Advertisement -

Numărul de dosare penale pentru fapte de corupţie a înregistrat un salt simţitor în ultimul an de zile, o arată statisticile Serviciului Judeţean Anticorupţie Suceava, din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA). Pe lângă poliţiştii care au luat mită, ofiţerii Anticorupţie au remarcat şi faptul că au înregistrat un număr important de denunţuri, nouă, de la poliţişti care au refuzat mita. Aceste denunţuri s-au concretizat ulterior în şapte infracţiuni flagrante de „dare de mită”. Anul trecut, cei mai mulţi funcţionari ai Ministerului Afacerilor Interne cercetaţi pentru luare de mită au fost poliţişti ai Inspectoratului Judeţean, în timp ce în anii anteriori predominanţi au fost poliţiştii de frontieră.

25 de dosare penale în plus faţă de 2014
Comisarul-şef Eliazăr Cioinegel, din cadrul DGA Suceava, a precizat că, pe parcursul anului 2015, au fost înregistrate 91 de dosare penale, 38 fiind din sesizarea proprie a ofiţerilor DGA Suceava, iar restul în urma unor informaţii venite de la persoane care au sesizat fapte de corupţie. Din cele 91 de dosare penale, 32 au fost cu referire la săvârşirea infracţiunii de „luare de mită”, şapte pentru „dare de mită”, nouă pentru “trafic de influenţă”, 33 pentru infracţiuni prevăzute de Legea 78/2000, privind sancţionarea faptelor de corupţie (cele mai multe infracţiuni la acest capitol sunt deabuz în serviciu), plus zece dosare în care se fac cercetări pentru probarea altor fapte decât cele de corupţie, asimilate sau în legătură cu acestea.
Comparativ, în 2014, au fost înregistrate 66 de dosare penale, 32 pentru „luare de mită”, patru pentru „dare de mită”, patru pentru „trafic de influenţă”, 23 la Legea 78/2000, plus trei cu alte fapte asimilate celor de corupţie.
Comisarul-şef din cadrul DGA Suceava a subliniat că a crescut numărul de dosare penale privind fapte de corupţie, însă numărul persoanelor cercetate este mai mic faţă de anii trecuţi. Există şi o explicaţie, în anii anteriori statisticile DGA fiind dominate de cei 62 de poliţişti de frontieră cercetaţi în marele dosar de corupţie de la Vama Siret, finalizat definitiv anul trecut cu pedepse grele.

sursa: https://www.monitorulsv.ro/Local/2016-02-18/Coruptia-un-fenomen-confirmat-in-sfarsit-si-de-statistici

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.