STIAI CÃ…? “Un popor care nu îsi cunoaste istoria este ca un copil care nu îsi cunoaste pãrintii”, spunea în urmã cu multi ani Nicolae Iorga. Ziarul “Vremea nouã” vine în sprijinul acestei convingeri si vã prezintã, astãzi, un interviu cât o lectie scurtã de istorie. Profesorul vasluian Nicolae Ionescu ne explicã în rândurile urmãtoare care a fost perioada de glorie a României, ce greseli au comis fostii conducãtori ai tãrii, dar si dacã istoria ne-a mintit pânã acum.
Cum ati descrie istoria Romaniei?
Istoria României este memoria identitãtii neamului, cartea de vizitã a noastrã în lume si, asa cum spunea Mihail Kogãlniceanu, “ne aratã ce am fost, ce suntem si ce avem sã fim”. Prin istorie si marile personalitãti ne pãstrãm valorile perene, credinta, limba si traditiile. Latinii numeau istoria “profesorul vietii” (magister vitae), întrucât aceasta este o stiintã integratoare, pentru cã ne aratã marile momente ale dezvoltãrii diferitelor comunitãti umane din preistorie, pânã azi. Nu sunt popoare superioare si inferioare, dar sunt unele mai mari si altele mai mici. Cu totii trebuie sã trãim în armonie într-o lume agitatã, în schimbare. Desi istoria studiazã trecutul, ne oferã numeroase exemple pentru prezent si viitor. Din pãcate, nu se vrea sã se învete din lectiile de istorie. Se uitã repede greselile si învãtãturile ei.
Care a fost perioada de glorie a României?
Desigur, sunt mai multe perioade, printre care, cea a marilor voievozi. Noi am avut o conducere monarhicã încã de la întemeierea statelor feudale românesti, când s-au format institutiile, “ adunarea stãrilor”, tinuturile si judetele etc. De exceptie este si perioada României interbelice, când tara era reîntregitã si au fost puse în miscare toate energiile creatoare ale neamului.
Care a fost cea mai mare gresealã din istorie pe care au fãcut-o conducãtorii români?
Marele om politic Petre P. Carp, liderul Partidului Conservator, spunea cã România a avut “mai mult noroc în anumite momente istorice si mai putin de oameni politici”. Nu întotdeauna clasa politicã a fost la înãltimea misiunii sale, cu exceptia generatiei pasoptiste, care a realizat Unirea de la 1859 si Independenta din 1877. De asemenea, si generatia Primului Rãzboi Mondial a înfãptuit România Mare, în contextul extern favorabil de la sfârsitul rãzboiului.
Ne-a mintit vreodatã istoria?
Desigur cã au fost si astfel de momente, de trãdãri si compromisuri existente, de altminteri, si la alte popoare pentru cã nu existã adevãrul absolut în istorie, însã trebuie sã prezentãm evenimentele în complexitatea lor , “fãrã urã si pãrtinire”, cum sublinia istoricul roman Tacitus.
Are istoria puterea de a influenta lumea, prezentul?
Da, istoria, acea memorie a omenirii, poate influenta lumea dacã se cunosc evenimentele nefaste din istorie si se învatã din greselile ei.
Mai sunt elevii atrasi de aceastã materie?
Desigur, si azi elevii doresc sã învete istorie pentru cã înteleg cu ajutorul ei lumea de azi, chiar daca tinerii sunt înt-o crizã de ideal. Istoria, traditiile, biserica si statul sunt pilonii neamului. Cu ei pleacã în viatã si în lume. Marele istoric francez Fernand Braudel sublinia cã “istoria ne uneste, politica ne dezbinã”.
Ce credeti ca vor învãta elevii, peste 50 ani, despre actualii conducãtori ai Romaniei?
Nu toate personalitãtile din prezent rãmân în istorie. Este important ca fiecare conducãtor sã punã câte o cãrãmidã la propãsirea neamului, mai ales acum, când ne pregãtim sã sãrbãtorim un veac de la Marea Unire din 1918.
Aveti vreun mesaj de transmis acestora?
Ar fi o mare gresealã dacã s-ar reduce orele de istorie, pentru cã se atenteazã la identitatea nationalã, la modelele pe care elevii le gãsesc în istorie. Dimpotrivã, este necesar sã fie cel putin douã ore pe an de studiu si nu topirea istoriei într-o disciplinã generalã “Educatie pentru societate”. Trebuie sã se insiste în continuare pe educatia patrioticã a tinerilor, pentru cã pe umerii lor se aflã România de mâine.
Felicitãri profesorilor care coordoneazã elevii la olimpiadele de istorie
SUCCES… Întrucât, într-un articol precedent, despre elevii câstigãtori ai olimpiadei de istorie, faza localã, nu a fost prezentatã întreaga listã a profesorilor care i-au îndrumat, revenim asupra acestui fapt. Iatã lista completã a profesorilor care îi vor îndruma pe elevii participanti la faza judeteanã a olimpiadei de istorie: Spiridon Livia, Chelmu Loredana, Danu Doina, Dogariu Tiberiu, Stan Laura Eliza Cucos Gina, Croitoru Daniela Lisievici Gabriel, Lepãrdã Ionela, Râsãscu Ciprian, Alexa Cãtãlina Carmen si, inclusiv, Nicolae Ionescu. Sunt profesori care de ani buni coordoneazã elevi la olimpiadele judetene si nationale de istorie si care fac cinste învãtãmântului vasluian. Felicitãri lor, felicitãri elevilor!