spot_img
spot_imgspot_img
15.6 C
Vaslui
20-mai-2024

Primarul Fãlciului îi cere ajutorul lui Ciolos: “Sunt investitii de 80 miliarde lei, la granita cu R. Moldova, intrate acum în conservare”

- Advertisement -

ATENTIONARE…Neculai Moraru, primarul comunei Fãlciu, presedintele filialei Vaslui a Asociatiei comunelor din România, a fãcut, în urmã cu câteva zile, un memoriu cãtre premierul Dacian Ciolos, în care îi cere acestuia sprijin financiar pentru reabilitarea si modernizarea podului de la Bogdãnesti. Primarul Moraru crede cã, prin modernizarea acestui pod si realizarea unui punct de frontierã pentru accesul rutier si pietonal, locuitorii de pe cele douã maluri ale Prutului vor putea sã se vadã mai des, plus cã relatiile dintre Republica Moldova si România vor fi mai bune. “Pe teritoriul comunei Fãlciu au existat, înainte de al Doilea Rãzboi Mondial, douã poduri peste râul Prut, care fãceau legãtura cu Moldova de peste Prut. Unul dintre poduri, cel rutier din localitatea Fãlciu, a fost distrus la sfârsitul rãzboiului si nu a mai fost refãcut. Al doilea pod, feroviar, se aflã în dreptul localitãtii Bogdãnesti, din comuna Fãlciu, si se pãstreazã si astãzi, el constituind multã vreme punctul de trecere a frontierei în Republica Moldova”, sustine primarul, în memoriul cãtre premier.

“Din nefericire, traficul pe calea feratã a fost sistat în urmã cu câtiva ani, astfel cã în prezent nu mai este posibilã trecerea în Republica Moldova decât prin punctele de trecere a frontierei de la Albita si Oancea, ambele situate la aproximativ 60 de kilometri de comuna Fãlciu. În aceste conditii, contactele locuitorilor din zona noastrã cu fratii de peste râul Prut sunt mult îngreunate. Singura legãturã feroviarã activã dintre România si Republica Moldova este în judetul Iasi, la Ungheni. Totodatã, în procesul de conformare la normele Schengen, a fost modernizatã Gara Fãlciu si Punctul de trecere a frontierei cu Republica Moldova, fiind construit terasament, instalate camere de supraveghere, servere pentru comunicatii internationale – care toate acum sunt în conservare, proiect care a costat peste 80 miliarde lei. Din aceste motive, vã rugãm sã analizati posibilitatea ca podul feroviar peste râul Prut sã fie reabilitat si adaptat, inclusiv accesului rutier si pietonal, pentru a permite locuitorilor de pe ambele maluri ale Prutului realuarea legãturilor întrerupte atâtea zeci de ani. Realizarea acestui proiect are scopul de a spori nivelul de cooperare transfrontalierã, va crea conditii si premise de dezvoltare a relatiilor economice, sociale si culturale, a micului trafic între populatia Republicii Moldova si cea a României, va oferi posibilitatea colaborãrii si facilitãrii accesului cu specialisti din Republica Moldova si România. Mai dorim sã mentionãm cã existã disponibilitate la nivel local si chiar central si din partea Republicii Moldova pentru realizarea acestui obiectiv, fiind demarate în acest sens demersuri din partea Consiliului Raional Cantemir, Republica Moldova”, este memoriul semnat de Neculai Moraru, primarul comunei Fãlciu.

Discutiile ce vizeazã construirea unui pod rutier între Leova si Vetrisoaia s-au blocat

În ultimii ani, analizele realizate de experti din România si R. Moldova au arãtat cã podul actual de la Bogdãnesti poate fi transformat în pod rutier si feroviar, asigurând astfel posibilitatea trecerii autoturismelor înspre România si, implicit, spre Uniunea Europeanã. “S-au fãcut o serie de evaluãri, de expertize tehnice care atestã cã este mai usor sã transformãm podul de la Bogdãnesti în loc sã construim altul. Avantajele Fãlciului sunt faptul cã aici existã toate utilitãtile necesare unei securizãri reale a trecerii frontierei din Republica Moldova în România si, de aici, în Uniunea Europeanã, cum ar fi oficiu vamal, punct de trecere de frontierã modernizat conform cerintelor UE, distantã mai scurtã cãtre Bucuresti”, spunea, în 2014, primarul comunei Fãlciu. Nu s-a mai întâmplat nimic, timp de mai bine de doi ani de zile, desi s-a calculat cã pe acest pod ar putea circula si trenul, si autoturismele, iar totul va fi semaforizat.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.