spot_img
spot_img
18.9 C
Vaslui
17-iul.-2025

Dumitru Buzatu, reclamat din nou la DNA!

- Advertisement -

Se îngroasã gluma la CJ Vaslui

SCANDAL… Conducerea Consiliului Judetean este suspectatã cã a aranjat licitatia prin care a fost desemnat operatorul care va prelua groapa de gunoi de la Rosiesti, statiile de transfer din Vaslui, Husi, Bârlad si Negresti, plus flota de vehicule de transport deseuri. Mai precis, sefii CJ Vaslui sunt acuzati de firmele participante la licitatie cã au descalificat douã firme, care aveau o ofertã mai bunã, în favoarea unei asocieri de douã societãti din Roman, Rossal si Diasil Service. Firmele respinse la licitatie aratã spre Dumitru Buzatu, presedintele Consiliului Judetean, cerând procurorilor DNA sã cerceteze modul în care asocierea de firme Rossal-Diasil Service a câstigat licitatia pe Vaslui, mai ales cã “CJ Vaslui a fost deja vizitat de procurorii DNA, care au cãutat cum s-a dat spaga în proiectul construirii gropii de gunoi de la Rosiesti”. Acestia vorbesc si de un prejudiciu de 4 milioane de euro, cât ar fi diferenta dintre prima ofertã si cea declaratã câstigãtoare. Culmea, firmele Rossal si Diasil Service au câstigat mai toate licitatiile în judetele Moldovei, în care la conducere sunt membri PSD, ceea ce ar putea întãri bãnuielile celor care reclamã licitatia trucatã.

Dumitru Buzatu, presedintele CJ Vaslui, este din nou în vizorul DNA, dupã o licitatie cu cântec, care urma sã stabileascã operatorul judetean pentru groapa de gunoi de la Rosiesti, statiile de transfer din cele trei municipii si orasul Negresti, plus flota de vehicule de transport deseuri. Mai precis, firmele implicate în licitatie sustin cã asocierea Rossal SRL-Diasil Service SRL a fost declaratã câstigãtoarea licitatiei privind “Delegarea prin concesionare a gestiunii serviciului public de management si operare a Centrului de Management Integrat al Deseurilor (CMID) Vaslui, a statiilor de transfer si platformelor publice de colectare de la Vaslui, Husi, Bârlad, Negresti, a flotei de vehicule transport deseuri între statiile de transfer si CMID”. Concesionar a fost Consiliul Judetean, cel care a implementat proiectul gropii de gunoi ecologice de la Rosiesti, iar modul în care asocierea de firme de la Roman a câstigat licitatia naste multe întrebãri. “Desi populatia judetului Vaslui va trebui sã plãteascã cu peste 4 milioane de euro mai mult decât ar fi plãtit cãtre societatea care a avut cel mai mic tarif, Consiliul Judetean Vaslui a gãsit ca modalitate pentru a numi asocierea Rossal-Diasil sã elimine nu doar societatea de pe primul loc, ci si pe cea de pe locul al doilea”, se aratã în sesizarea fãcutã cãtre DNA de cãtre firmele înscrise la licitatie.

“De pe locul trei, pe locul 1 – coruptie în judetul Vaslui”

La licitatia de la Vaslui s-au înscris trei asocieri de firme si o societate specializatã în operarea cu deseuri menajere. Se pare cã, în urma analizei ofertelor, cea mai bunã ofertã ar fi avut SC Girexim Universal SA, pe locul al doilea – asocierea Romprest Energy SRL – SC Compania Romprest Service SA, pe trei – asocierea SC Rossal SRL – SC Diasil Service SRL, iar pe ultimul loc asocierea SC RER Ecologic Service Buzãu SA – SC RER Servicii Ecologice SRL. Nu la fel a considerat comisia numitã de Buzatu, care a descalificat primele douã clasate, ca si ultima, asocierea de la Buzãu, stabilind drept câstigãtoare asocierea Rossal-Diasil Service. Toate cele patru participante la licitatie au avut propuneri tehnice considerate “conforme”, însã smecheriile s-au fãcut la partea de “propunere financiarã”, unde s-a considerat cã doar propunerea celor de la Rossal-Diasil este “admisibilã”. Asta, în conditiile în care se estimeazã cã, pe an, în judetul Vaslui se va opera cu o cantitate de peste 78.000 de tone de deseuri, ceea ce înseamnã cã era nevoie de firme puternice financiar. “Cum a fost posibil sã fie descalificate societãtile de pe locurile I si II? Simplu. Consiliul Judetean Vaslui a considerat cã oferta Rossal-Diasil, desi neeligibilã si gresitã din punct de vedere al cantitãtilor ofertate, este oferta etalon, “cea mai bunã si cea mai conformã”, descalificând astfel douã oferte mai bune pentru populatia judetului si acceptând o ofertã care nu a respectat documentatia de atribuire. De ce oare? Este vorba de acelasi Consiliu Judetean Vaslui care, conform articolelor din septembrie 2015, din “Vremea Nouã”, a fost vizitat de procurorii DNA, care au cãutat cum s-a dat spagã în proiectul construirii gropii de gunoi de la Rosiesti. Si în licitatia pentru constructia gropii de gunoi si a statiilor de epurare, câstigãtorul a fost ales de pe locul 14!?”, se mai aratã în sesizarea firmelor implicate în licitatie. “Consiliul Judetean Vaslui face legea proprie, nerespectând legile din România si priveazã locuitorii judetului de un serviciu la un cost mai mic si de o calitate superioarã. Cine rãspunde pentru acestea? Locuitorii judetului Vaslui trebuie sã afle de aceste ilegalitãti fãcute de Consiliul Judetean Vaslui”, anuntã firmele descalificate de la licitatie. În septembrie 2015, procurorii DNA au ridicat din sediul Consiliului Judetean Vaslui mai multi saci cu documente privind unele proiecte derulate cu fonduri europene, printre altele fiind vorba si de modul în care Iasicon Iasi a câstigat licitatia pentru realizarea gropii de gunoi de la Rosiesti.

Buzatu nu e îngrijorat: “Sã apeleze la mijloacele legale, dacã se considerã nedreptãtite, dar sã nu mai umble cu prostii”

În iunie 2015, Consiliul Judetean Vaslui a scos la licitatie publicã gestiunea serviciului public de management si operare a Centrului de Management Integrat al deseurilor de la Rosiesti, a statiilor de transfer si a platformelor publice de colectare de la Negresti, Vaslui, Husi si Bârlad. Proiectul gropii de gunoi ecologice de la Rosiesti, care a costat UE în jur de 50 de milioane de euro, a ajuns la final, astfel cã era nevoie doar ca un operator sã preia tot ce înseamnã gestionarea platformelor de transfer si transportul gunoaielor din orase cãtre groapa de la Rosiesti. O afacere destul de bunã, având în vedere cã operatorul care urma sã primeascã afacerea va scoate bani frumosi din transportul si depozitarea gunoaielor la Rosiesti. În plus, firma urma sã primeascã în administrare si flota de masini achizitionatã deja prin fonduri europene, masini cu care se vor transporta miile de tone de deseuri menajere. Licitatia a fost organizatã, a fost desemnat operatorul, însã scandalul este abia la început. “Evaluarea ofertelor s-a fãcut într-un mod absolut corect, toate detaliile fiind verificate de comisie. Firmele nemultumite au la dispozitie instrumente legale, în cazul în care vor sã conteste rezultatele evaluãrii, dacã se considerã nedreptãtite. Pânã una-alta, sã apeleze la mijloacele legale si sã nu mai umble cu prostii”, este rãspunsul presedintelui CJ Vaslui, Dumitru Buzatu. Având în vedere cã în joc sunt multe milioane de euro, s-ar putea sã avem si unele surprize legate de cea mai nouã licitatie de la Consiliul Judetean Vaslui.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.