spot_img
spot_imgspot_img
15.4 C
Vaslui
19-mai-2024

Vlasã amenintã si face presiuni pe electorat sã nu iasã la referendum

- Advertisement -

LASUL…Mai sunt 10 zile pânã la referendumul de demitere a primarului de la Pungesti si, în loc de campanie electoralã, s-a instaurat regimul lui Vlasã în comuna “Chevron”. Toti cei care îndrãznesc sã protesteze sau sã implice în campanie împotriva primarului sunt luati în vizor de Mircia Vlasã si intimidati. Dacã opozantii mai au de luat hârtii de la Primãrie, atunci lucrurile se complicã. Edilul, pur si simplu, refuzã eliberarea documentelor. Vorbim de adeverinte pentru APIA sau alte hârtii banale. Ieri, doi dintre opozanti au trebuit sã îndure umilinte de nedescris, pentru cã au îndrãznit sã meargã la un miting împotriva primarului, iar luni au venit la Primãrie si au cerut adeverinte. Prefectul ridicã din umeri si spune cã nu are cadru legal sã intervinã. Totusi, încurajeazã oamenii sã depunã reclamatii împotriva lui Vlasã. Liderii Miscãrii de Rezistentã au luat decizia de a cere ajutor de la toate ONG-urile din tarã, de a organiza un protest la Pungesti. Constantin Pâslaru spune cã Vlasã e un las si cã, dacã în timpul protestelor se “scãpa pe el de fricã”, acum se dã zmeu.

Primarul Vlasã nu se lasã. Desi mai sunt doar câteva zile pânã la referendumul de demitere a sa, acesta amenintã pe toatã lumea. Pe 20 martie, pungestenii sunt chemati la urne pentru a spune dacã mai sunt de acord ca Mircia Vlasã sã fie primarul localitãtii. În timpul protestelor anti-Chevron, pungestenii au strâns 1.000 de semnãturi, care însumeazã 37% din populatia cu drept de vot, prin care au cerut prefectului de atunci, Radu Ranga, organizarea unui referendum. Fostul prefect nici nu a vrut sã audã de asa ceva, iar trei ani mai târziu, pungestenii si-au câstigat acest drept în instantã.

Vlasã se foloseste de prerogativele de primar si-si amenintã opozantii

Desi este campanie electoralã, iar primarul ar trebui, fie suspendat pânã la aflarea verdictului, fie sã i se restrângã prerogativele, acesta foloseste institutia ca pe o armã politicã. Îi “executã” pe toti cei din localitate care fac mitinguri împotriva lui sau au un alt punct de vedere cu acesta. “La Pungesti se duce o luptã inegalã. Primarul nu ar mai trebui, cât tine campania, sã-si exercite functia de primar. Pentru cã se foloseste de atributele sale si îi forteazã pe oameni sã nu iasã la vot. Noi am fãcut o manifestatie duminicã (n.r. 6 martie). Dumnealui si-a trimis un aghiotant sã ne urmãreascã dintr-un GIP de vânãtoare si si-a notat pe toti cei care am participat. Când doi dintre participanti au fost la primãrie pentru a-si lua adeverintã, primarul i-a trimis la plimbare. De abia o doua zi, la insistentele acestora, dupã ce i-a mustrat minute în sir, le-a eliberat documentele. De exemplu, Nelu Herghelegiu avea nevoie de document pentru APIA, iar Florea, din câte am înteles, pentru spital. Nu este normal sã faci asemenea presiuni, ca primar, când se discutã demitrea ta”, a spus Constantin Butnaru, unul dintre cei care au fãcut plângerea împotriva deciziei prefectului de a anula referendumul.

Socoteala primarului Vlasã

Vlasã stie cã dacã lumea nu iese la referendum, mai are o sansã sã râmânã primar. Curtea Constitutionalã a hotãrât, de curând, ca rezultatele sã se valideze doar dacã prezenta la vot este de 30%. Tactica lui Vlasã de a sfãtui electoratul sã nu iasã la vot a fost patentatã de Bãsescu, în timpul celor douã suspendãri, numai cã atunci procentul de prezentã la vot era de 50%. “ Vlasã amenintã pe toatã lumea sã nu iasã la vot. Pe cei de la ajutorul social, si sunt multi la noi în comunã, pe cei care depind de o adeverintã sau de alte acte de la Primãrie. Pe toti îi amenintã si le spune cã si-a aranjat terenul sã nu se întâmple nimic, iar dupã referendum, cei care au iesit la vot vor avea de suferit”, a spus Cãtãlin Stamate, unul dintre cei care au strâns cele mai multe semnãturi împotriva primarului Vlasã. Se pare cã spusele lui Vlasã au si o anumitã rezonantã. Dupã ce judecãtoarea Mantea a fost desemnatã sã organizeze referendumul, seful Biroului Electoral Comunal este judecãtorul bârlãdean, Neculia Burlibasa, cunoscut în cercurile magistratilor ca un apropiat al PSD-ului. E greu de spus dacã seful BEC poate influenta sau nu rezultatele referendumului, însã ar trebui ca acesta sã se sesiseze în cazurile de abuz ale primarului Vlasã, care în aceastã perioadã ar fi trebuit, din bun-simt, sã intre în concediu si sã-si facã campanie electoralã corect.

Ce zice Prefectura?

Noul prefect, Daniel Olteanu, era sigur cã la Pungesti vor escalada evenimentele, odatã cu apropierea datei de 20 martie, când pungestenii sunt asteptati sã spunã dacã mai sunt de acord sau nu cu primarul lor. A fost informat cã duminicã, la Pungesti, a fost o manifestatie, dar nu stia ce s-a întâmplat dupã. “Nu poate fi suspendat primarul pe perioada de campanie electoralã a referendumului. În lege nu este prevãzutã o asemenea situatie. Un primar nu poate fi suspendat decât dacã este arestat sau îsi dã demisia. Am sperat ca primarul sã nu facã uz de astfel de metode, fiindcã nu sunt corecte si de aceea îi invit pe toti cei pe care primarul îi determine într-un fel sau altul sã nu-si exercite liber votul la Prefecturã, pentru a face o sesizare si trimit imediat Corpul de Control. Cred cã legiuitorul, pe viitor, ar trebui sã regleze într-un fel aceastã situatie, cum e în cazul suspendãrii presedintelui tãrii, unde lucrurile sunt clare”, a spus prefectul Olteanu.

Constatin Pâslaru spune de Vlasã cã este un las si din cauza sa comuna mai pierde jumãtate de miliard de lei vechi

VEHEMENT…Referendumul costã comuna Pungesti în jur de 500 milioane de lei vechi. Banii vor fi alocati din bugetul propriu al comunei si ulterior vor fi decontati de Guvern. Dacã Mircea Vlasã si-ar fi dat demisia, cu acesti bani s-ar fi putut pietrui câteva ulite în sate. Mãcar ar fi fost o compensatie la câte orori au trebuit sã îndure pungestenii pe perioada cât au fost ocupati de trupele Jandarmeriei Române, în timpul protestelor. “Vlasã ar trebui mai întâi sã dea comunitãtii acel teren înapoi. S-a dovedit cu acte si înscrisuri cã terenul pe care s-a amplasat sonda de la Chevron a fost luat ilegal. Procurorii vasluieni au închis ochii si au pus dosarul în sertar. Astãzi, din cauza justitiei corupte din judet, Vlasã îsi permite în continuare sã ameninte lumea si s-o intimideze, în loc sã dea socotealã pentru fãrãdelegile fãcute. Dacã ar fi fost demn si-ar fi dat demisia pentru cele douã luni cât mai este pânã la alegeri si ar fi candidat din nou, la varã, dacã îl tin bretelele. Însã nu ai la ce sã te astepti de la un las. Acum, comuna mai pierde încã 50.000 de lei sã-i facã pe plac unui individ care în timpul protestelor a fugit din Pungesti. Dacã atunci se scãpa de fricã pe el, acum se dã mare zmeu si amenintã trei bãbute si doi de la ajutorul social sã nu iasã la vot. În continuare, prin gestul sãu demonstreazã cã mai degrabã preferã sã bage mâna în buzunarul pungestenilor, decât sã le facã drumuri, canalizare sau scoli. Sper ca luptãtorii anti -Chevron, asa cum sunt cunoscuti pungestenii în toatã tara, sã mai dea o lectie de democratie si demnitate României si sã-l trimitã în lada de gunoi a istoriei pe acest odios primar”, a spus Constantin Pâslaru, liderul Miscãrii de Rezistentã de la Pungesti. (Lucian Timofticiuc)

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.