PROTEST…Ieri, liderul de sindicat al postasilor din judetul Vaslui, Geta Turbatu, a înaintat conducerii Prefecturii un amplu memoriu, cu nemultumirile celor aproape 500 de postasi din judet. Turbatu a cerut ca memoriul sã fie înaintat la ministerele de resort, Ministerul Muncii si Ministerul Comunicatiilor, anuntând cã, în cazul în care revendicãrile nu le vor fi solutionate, vor iesi în stradã, sã protesteze. Directorii de deconcentrate care au participat la Comisia de Dialog Social au fost informati despre faptul cã peste 130 de postasi din mediul rural nu si-au luat concediile de odihnã, în ultimii trei-patru ani, neavând cine sã-i înlocuiascã. Prefectul Olteanu a spus cã va trimite memoriul la Secretariatul General al Guvernului, la toti parlamentarii de Vaslui si la ministere. Directorul Oficiului Judetean de Postã, Nicutã Marcu, a spus cã, la nivelul Companiei Nationale “Posta Românã”, se cautã solutii pentru problemele postasilor, inclusiv majorãri salariale si dotarea cu echipamente de calcul.
Geta Turbatu a spus, în cadrul Comisiei de Dialog Social, cã se cere modificarea Codului Muncii, astfel încât personalul Postei din mediul rural sã poatã sã-si ia concediile medicale. “În cadrul Postei Române, pentru functia de agent postal, care presupune colectare sau distribuire de servicii postale, plata drepturilor de asigurãri sociale si distribuire presã în mediul rural, în ultimii patru ani nu au putut fi acordate fizic concediile de odihnã, întrucât reglementãrile legale în vigoare nu permit angajarea de personal pe perioadã determinatã pentru functiile unice. Noi propunem modificarea art. 83 din Codul Muncii, prin inserarea unui aliniat care sã prevadã înlocuirea unui salariat în cazul efectuãrii concediului de odihnã, contractul de muncã putând fi încheiat pentru perioadã determinatã. Modalitatea de înlocuire a salariatului aflat în concediul de odihnã se va stabili prin contractul colectiv de muncã, asta propunem noi. Sunt 132 de agenti postali din mediul rural, plus 39 de factori postali rurali, care nu si-au luat concediu de odihnã de ani de zile, pentru cã nu a avut cine sã-i înlocuiascã. Avem agenti postali care deservesc trei-patru sate si care sunt la limita epuizãrii, fiind nevoiti sã facã 25-30 de kilometri pe zi”, a spus lidera de sindicat.
La tarã, oamenii mai bine asteaptã ajutorul social, decât sã se angajeze la Postã!
Aceasta a mai declarat cã situatia postasilor de la tarã, dar si a factorilor din orase, nu este usoarã deloc. “Cei mai multi postasi s-au îmbolnãvit din cauza conditiilor grele de muncã, au hipertensiune arterialã, hernie de disc, de la gentile grele pe care le carã în spate, zi de zi, probleme grave la picioare. Multi postasi nici nu mai pot iesi la pensie de drept, la 65 de ani, din cauza problemelor grave de sãnãtate provocate de meseria lor, care poate pãrea usoarã, privitã din afarã, însã nu este deloc asa. Fie cã este soare si 40 de grade afarã, fie cã este viscol sau temperaturi de minus 30 de grade, postasul trebuie sã-si facã datoria si sã ducã presã, corespondentã, pensii, pânã în ultimul cãtun din România, cel putin trei zile pe sãptãmânã. Având în vedere menirea noastrã de serviciu universal, ar trebui ca Autoritatea Nationalã în Comunicatii (ANCOM) sã asigure Postei Române un comision pentru faptul cã distribuim presã, pensii, ajutoare sociale pânã în ultimul cãtun din tarã, în timp ce firmele private nu fac servicii decât în orase, nu ajung niciodatã la tarã. În cazul în care cererile noastre nu vor fi ascultate de cei în drept, suntem hotãrâti sã declansãm actiuni de protest, în judetul Vaslui, pentru a obtine ceea ce cerem, astfel: acordarea concediilor de odihnã pentru personalul din mediul rural, majorarea procentului de 11% folosit în prezent pentru stabilirea numãrului de salariati necesar pentru înlocuirea celor aflati în concediu de odihnã sau în concediu medical de scurtã duratã, radierea datoriilor de la bugetul statului si majorarea salariilor. Legat de angajarea de noi persoane, suntem într-o situatie foarte grea. Am fost la Oltenesti timp de trei luni, cãutând un agent postal. Pe unde am întrebat, mi s-a spus cã salariul de 700 de lei este prea mic, cã mai degrabã asteaptã ajutorul social, decât sã-si strice pantofii, umblând prin sate, cu corespondentã sau trimiteri postale. Ne-au plecat multi postasi din zona Husului, care au fãcut scoli de soferi de TIR, plecând la salarii de 1.500 de euro, fatã de 200 si ceva de euro, cât luau în tarã”, a mai precizat Turbatu.
Nicutã Marcu: “Sunt în grafic cu termenul pentru concediile de odihnã. Fac eforturi pentru remedierea situatiei”
Directorul Oficiului Judetean de Postã, Nicutã Marcu, a confirmat o serie de probleme ridicate de sindicat, însã a spus cã unele dintre acestea sunt în curs de rezolvare, iar pentru restul se vor gãsi solutii, în urma discutiilor dintre sindicat si conducerea CNPR. “De doi ani de zile, Posta Românã este pe profit operational, însã adevãrul este cã munca de postas nu mai este asa de atractivã, cum era pe vremuri, din cauza volumului mare de muncã si a salariilor mici. Este adevãrat cã doamna Turbatu îi plânge pe postasi, însã acestia stiau la ce s-au înhãmat, când au venit în Posta Românã. Sunt si vesti bune. S-au demarat procedurile pentru achizitia de tehnicã de calcul nouã, pentru cã ceea ce avem acum este învechit, de pe timpul lui Pazvante, iar clientii nu sunt multumiti de timpul pe care îl petrec la ghisee. Sunt mai multe demersuri fãcute de conducerea Companiei, pentru a rezolva problema concediilor de odihnã în mediul rural. În judetul Vaslui sunt 470 de localitãti, unele cu 100 sau 200 de oameni, iar noi trebuie sã ajungem si acolo, la distante foarte mari. Chiar dacã sunt conditii grele, mã strãduiesc sã dau concedii de odihnã în termenul legal, plus cã se fac unii pasi pentru deblocarea de posturi la agentii sau oficii. Cred cã nu se va ajunge la grevã, întotdeauna s-au gãsit solutii de rezolvare a problemelor între Compania Nationalã Posta Românã si sindicate”, a spus seful Postei judetene. “Voi trimite acest memoriu la toate ministerele de profil, la Secretariatul general al Guvernului, cãtre toti parlamentarii judetului. Cred cã, prin negocieri si discutii, nu se va ajunge la grevã”, a spus prefectul Daniel Olteanu, la finalul sedintei.