spot_img
spot_imgspot_img
25.4 C
Vaslui
03-iun.-2024

Veste bunã: nu se mai plãtesc impozite pentru pensiile sub 872 de lei

- Advertisement -

MÃSURI…Ceea ce se discuta de ceva timp, s-a întâmplat. Guvernul a majorat plafonul veniturilor pânã la care pensionarii sunt asigurati în sistemul de asigurãri sociale de sãnãtate cu plata contributiei de la bugetul de stat, ceea ce va extinde categoria persoanelor care beneficiazã de aceastã mãsurã, peste 5.000 de pensionari, numai în judetul Vaslui.

Printr-o Ordonantã de Urgentã, Executivul a stabilit ca plata contributiei de asigurãri sociale de sãnãtate pentru persoanele fizice cu venituri din pensie de pânã la valoarea unui punct de pensie stabilit pentru anul fiscal în curs, sã se facã de la bugetul de stat. Pentru anul 2016, efectul acestei mãsuri va consta în majorarea de la 740 lei la 872 de lei a veniturilor obtinute de pensionari, pânã la care contributia de asigurãri sociale de sãnãtate se plãteste de la bugetul de stat, peste aceastã sumã fiind aplicate impozite. În aceastã categorie se vor încadra, în total, aproximativ 2,5 milioane de pensionari din sistemul public, din care în jur de 5.000 de persoane din judetul Vaslui, care au fie pensii mai mici de 740 de lei sau au pensii cuprinse între 740 lei si 872 lei.

O altã modificare adusã de Ordonanta de Urgentã introduce posibilitatea, pentru persoanele asigurate, de a-si schimba medicul de familie si înainte de termenul de sase luni de la data înscrierii pe listele acestuia. Prin Contractul-cadru aprobat tot printr-o Hotãrâre de Guvern, si care va intra în vigoare începând cu 1 aprilie 2016, sunt reglementate situatiile justificate în care persoanele asigurate îsi vor putea schimba medicul de familie si înainte de termenul de 6 luni de la înscrierea pe listele acestuia, respectiv: decesul medicului, luarea unei mãsuri privative de libertate fatã de medicul pe lista cãruia este înscris, schimbarea domiciliului asiguratului, etc. O altã completare legislativã are scopul de a redefini cardul national de asigurãri sociale de sãnãtate. Concret, se reglementeazã cã prin intermediul cardului national se face dovada calitãtii de asigurat, precum si faptul cã acest document este un instrument în procesul de validare a serviciilor medicale acordate asiguratilor, astfel încât din Fondul national unic de asigurãri sociale de sãnãtate sã fie decontate numai serviciile efectiv acordate si pentru care asiguratul s-a prezentat la furnizorul de servicii medicale. Aceastã reglementare va fi transpusã în Contractul-cadru privind conditiile acordãrii asistentei medicale în cadrul sistemului de asigurãri sociale de sãnãtate pentru anii 2016-2017, care va intra în vigoare începând cu 1 aprilie 2016. Pentru persoanele care refuzã în mod expres, din motive religioase sau de constiintã, primirea cardului national de sãnãtate, se emite adeverintã de asigurat. De asemenea, se prelungeste perioada de valabilitate a cardului european de asigurãri sociale de sãnãtate de la sase luni, cât este în prezent, la un an. Mãsura are în vedere atât dreptul asiguratilor la libera circulatie, cât si faptul cã în celelalte state membre UE sau apartinând Spatiului Economic European sau Confederatiei Elvetiene durata de valabilitate a cardului european de asigurãri de sãnãtate este mai mare. O altã prevedere vizeazã corelarea cu legislatia fiscalã, în sensul cã instituie dreptul casei de asigurãri de sãnãtate de a refuza emiterea cardului european în situatia în care o persoanã nu face dovada calitãtii de asigurat în sistemul de asigurãri sociale de sãnãtate, potrivit legii.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.