spot_img
spot_imgspot_img
15.6 C
Vaslui
20-mai-2024

Primarii vasluieni, rugati sã-si “cumpere” câte un sfânt, în mãrime naturalã, în biserica de pe Movilã!

- Advertisement -

STRIGÃT DE AJUTOR…Arhimandritul Stefan Gusã, staretul mãnãstirii “Movila lui Burcel”, este disperat si are nevoie de ajutor financiar pentru a finaliza o lucrare de suflet. Cu mai bine de zece ani în urmã, în toamna anului 2005, în urma unui scurtcircuit, biserica mãnãstirii a ars din temelii. A fost, atunci, mare disperare în sufletul arhimandritului, care a vãzut cum flãcãrile distrug toatã munca sa de ani de zile. În locul bisericii mistuite de incendiu, pãrintele Gusã a început constructia unei biserici din piatrã, frumoasã si semeatã, care strãjuieste dealurile încãrcate de istorie, încã din vremea lui Stefan cel Mare. Din pãcate, problemele financiare si-au spus cuvântul si la aceastã mãnãstire. În interiorul bisericii sunt sute de metri pãtrati care trebuiesc pictati, iar nevoile financiare l-au fãcut pe staret sã trimitã o scrisoare de rugãminte cãtre cei 86 de primari din judetul Vaslui, dar si cãtre conducerea Consiliului Judetean, fiind nevoie de 550.000 lei. Printre altele, primarii primesc o sugestie despre cum ar putea strânge bani prin care sã plãteascã, fiecare, câte un sfânt în mãrime naturalã, în bisericã: “Dacã singuri nu puteti economisi 900-1.000 RON, cât ar costa un sfânt, vã puteti asocia în grupuri-asociatii-societãti-SRL-uri, institutii, scoli, primãrii, de ce nu?, si parohii, adicã salariatii unei primãrii sau ai unei scoli, dacã pun mânã de la mânã, sau o familie mai numeroasã – bunici, pãrinti, copii, nepoti, fini etc. – si mânã de la mânã ati putea colecta contravaloarea unui sfânt”.

“Am ajuns aici acum 23 de ani si, dorind sã învesnicim memoria marelui voievod pe aceste tinuturi vasluiene, unde în ianuarie 1475 a avut loc cea mai vestitã victorie a crestinilor împotriva Semilunei, ne-am apucat sã-i ridicãm o mãnãstire. A fost greu, a fost foarte greu si am trecut peste foarte multe obstacole, inerente, de altfel, oricãrui început de acest gen. Mã refer aici atât la constructii, cât si la lipsa de întelegere a celor care ar fi putut sã ne dea o mânã de ajutor si n-au fãcut-o. Cu toate acestea, datoritã insistentei si încãpãtânãrii mele, am izbutit sã ridicãm de la cota zero, de pe iarba verde, douã mãnãstiri, una pe movilã si cealaltã la poalele movilei. Am ajuns însã în cea mai dificilã si cea mai costisitoare fazã de lucru, la picturã. Pictarea bisericii se face pe bazã de proiect, întocmit de specialisti si aprobat de o comisie de picturã bisericeascã din cadrul Patriarhiei, în functie de categoria (gradul) bisericii si al pictorului. Astfel, pe Movilã avem bisericã de categoria I, la care pentru picturã se practicã un pret de 100-150 de euro/mp. La un sfânt în mãrime naturalã, ca si la o scenã biblicã (Nasterea Domnului, Botezul, Întâmpinarea, Înãltarea, Pogorârea Sfântului Duh, Buna Vestire etc.) se include cam 2 mp, înmultit cu 110 euro/mp, cât avem noi în contract cu un pictor de categoria I, înseamnã 220 euro, la care se adaugã aureolele, în foite de aur, ceea ce în lei se duce la 1.000 RON”, explicã preotul Gusã, în memoriul cãtre sefii administratiei publice din judetul Vaslui.

Mesaj disperat al staretului mãnãstirii Movila lui Burcel: “Avem nevoie de 550.000 de lei pentru picturã!”

“Aflându-ne în imposibilitatea de a suporta doar noi singuri costul acestei picturi, care se ridicã la 550.000 lei (5,5 miliarde, în lei vechi), facem un apel de suflet si inimã si apelãm la întelegerea, generozitatea, dragostea si bunãtatea frãtiilor voastre, în special a vasluienilor (si nu numai), rugându-vã ca, din putinul ce-l aveti, sã ne întindeti si nouã o mânã de ajutor, în sensul de a vã înscrie si dvs. cu un sfânt, pe care sã-l achitati, fie numerar, la casieria mãnãstirii, fie în contul mãnãstirii Stefan cel Mare si Sfânt, la Bancpost Vaslui. Din partea noastrã, primiti alese si îndatoritoare multumiri si asigurarea cã veti fi pomeniti la Sfintele Slujbe pe care (cu nevrednicie) le sãvârsim zilnic în biserica pe care dvs. o veti ajuta. Stim cã nu aveti venituri si salarii mari, stim cã, cu multã chibzuintã, puteti face fatã greutãtilor prin care trecem, dar mai stim cã multul se realizeazã din putin câte putin de la fiecare si cã cei doi bãnuti ai vãduvei (din Sfânta Evanghelie) au fost mai apreciati decât sumele mari pe care cei avuti le ofereau din prisosul pungii lor. De aceea, îmi permit si vã cer iertare pentru aceasta, sã vin si cu o sugestie. Dacã singuri nu puteti economisi 900-1.000 RON, cât ar costa un sfânt, vã puteti asocia în grupuri-asociatii-societãti-SRL-uri, institutii, scoli, primãrii, de ce nu?, si parohii, adicã salariatii unei primãrii sau ai unei scoli, dacã pun mânã de la mânã, sau o familie mai numeroasã – bunici, pãrinti, copii, nepoti, fini etc. – si mânã de la mânã ati putea colecta contravaloarea unui sfânt”, mai scrie staretul.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.