Un proiect de lege ce urmează să fie supus votului parlamentarilor ar putea obliga supermarketurile să promoveze produsele româneşti. Potrivit propunerii legislative, 51% din carnea, legumele şi fructele comercializate în supermarketuri ar trebui să fie din producţie românească, în caz contrar magazinele putând fi amendate cu 25.000, până la 50.000 de lei. Mai mult, legea spune că, din procentul de 51%, 20% trebuie să reprezinte produse realizate în plan local, adică în judeţul pe raza căruia se află supermaketurile. Obligaţia asigurării producţiei autohtone a peste 50% din totalul produselor va fi însă eliminată în perioada decembrie – februarie, când legumele şi fructele din import reprezintă de obicei 70% din oferta magazinelor.
Deja multe din supermarketuri au creat rafturi speciale destinate produselor româneşti, sau evidenţiază astfel de produse prin etichete colorate distinct. Cum văd producătorii agricoli proiectul de lege, dar şi cum îl văd clienţii, am încercat să aflăm chiar de la ei.
„Pentru noi, ca producători, legea este aur curat. Supermarketurile ne spun că noi, producătorii, nu vom fi capabili să asigurăm ritmicitatea şi cantităţile de legume cerute. Fals! Noi suntem pregătiţi, însă contractele făcute cu spermarketurile trebui să fie solide”, spune Petre Grigore, proprietarul celui mai performat depozit de legume rădăcinoase din bazinul legumicol Bădălan şi totodată preşedintele Asociaţiei Cultivatorilor de Cerereale şi Plante Tehnice Galaţi. Depozitul din Bădălan are o capacitate de depozitare de 5.000 de tone (şi linii de soartare a produselor, precum şi de ambalare), dar cantităţile se pot tripla, spune Petre Grigore, care adaugă: “Numai supermarketurile să fie serioase. Relaţia noastră cu supermarketurile este dificilă. Pentru că în continuare ei cred că noi nu suntem apţi să asigurăm marfa. Dar de fapt eu cred că acesta este doar un pretext pentru ca fiecare supermarket să vândă marfa din ţara de unde provine fiecare”.
- Advertisement -
- Advertisement -