Fumatul este interzis, de joi, la locul de muncă, în mijloacele de transport în comun, în cluburi, baruri, şcoli, iar amenzile pentru persoanele care încalcă legea sunt de 100 – 500 lei, angajatorul putând chiar să desfacă contractul de muncă al fumătorului care a încălcat legea, scrie Mediafax.
Fumatul este interzis, de joi, în toate spaţiile publice închise, în spaţiile închise de la locul de muncă, în mijloacele de transport în comun şi la locurile de joacă pentru copii. De asemenea, se interzice complet fumatul în unităţile sanitare, de învăţământ, precum şi cele destinate protecţiei şi asistenţei copilului, de stat şi private, se arată în ghidul de aplicare a legii antifumat, publicat miercuri pe site-ul Guvernului.
Nu se poate fuma la locul de muncă sau instituţii publice
Astfel, potrivit documentului, nu se va mai fuma în spaţiile închise din toate locurile de muncă, în halele industriale, spaţiile de depozitare, birourile şi camerele, sălile de şedinţă, sălile de consiliu, holurile, coridoarele, toaletele, lifturile, balcoanele închise.
De asemenea, nu se va mai putea fuma în „instituţiile publice centrale şi locale sau în unităţi comerciale precum magazine, expoziţii sau târguri în spaţiu închis, centre comerciale, pieţe închise”. Potrivit ghidului, alte spaţii în care nu se va mai putea fuma sunt restaurante, baruri, cafenele, terase închise, unităţi de cazare, cluburi, inclusiv cele cu acces restricţionat, cazinouri, săli polivalente, unităţi cultural-artistice, sportive, recreative.
Fumatul mai este interzis în toate mijloacele de transport în comun (unde nu se va mai putea folosi nici ţigareta electronică), în autogări, gări, aeroporturi, peroane şi refugii închise, taxiuri, maşina de serviciu, ambulanţă, inclusiv în cabina şoferului, vatmanului, mecanicului de tren.
Fumatul mai este interzis în toate spaţiile din unităţile de învăţământ, medico-sanitare şi de protecţie a copilului, inclusiv în curtea unităţilor, în locurile de joacă pentru copii, indiferent dacă sunt amplasate în interior sau exterior şi în spaţiile comune din clădirile de locuinţe, cum ar fi holuri sau lift.
Fumătorii îşi vor mai putea aprinde o ţigară în spaţiile publice în aer liber sau spaţiile de la locul de muncă fără acoperiş sau cu acoperiş şi cu mai puţin de doi pereţi: curte, balcoane deschise, terase deschise, chioşcuri deschise etc.
Citeste mai mult pe REALITATEA.NET: http://www.realitatea.net/ce-prevede-ghidul-antifumat-publicat-de-guvern-tot-ce-trebuie-sa-stii-ca-sa-nu-fii-amendat_1907597.html#ixzz435s6eJhe
Follow us: @realitatea on Twitter