ATENTIONARE…Pesta porcinã africanã este o boalã a suinelor domestice si sãlbatice care, la pãtrunderea într-un teritoriu, produce mari pagube socio-economice statului infectat. De la apropierea virusului PPA de granitele nationale, prin notificarea focarelor din Ucraina de la Odessa si Nicolayv, în 28 octombrie anul trecut, autoritãtile veterinare din România sunt într-o permanentã alertã si încearcã sã capaciteze, pentru conlucrarea în domeniul activitãtilor preventive, toti factorii de decizie de la nivel guvernamental, pentru a tine virusul la distantã de granitele nationale. Din experienta statelor membre deja infectate, a rezultat faptul cã, fãrã colaborare si conlucrare eficiente, aplicarea mãsurilor de control al bolii nu este posibilã, iar propagarea acesteia în teritoriile libere de boalã este grãbitã, scãpând repede de sub control. Aceeasi colaborare este necesarã si cu fermierii, patronatele cãrnii de porc, asociatiile profesionale veterinare, pentru a putea depista virusul încã de la pãtrunderea lui pe teritoriul national. Pentru îmbunãtãtirea continuã a strategiei de profilaxie si control a PPA, ANSVSA este în contact permanent cu toti cei mentionati, dar si cu specialisti si institutii europene si internationale cu expertizã în domeniu.
La sfârsitul anului trecut, ANSVSA a solicitat Comisiei Europene o misiune de evaluare a corectitudinii mãsurilor întreprinse, misiune care s-a desfãsurat în perioada 18-22 ianuarie 2016. Concluziile expertilor comunitari semnaleazã ca puncte slabe ale strategiei:
– neîndeplinirea tintelor de supraveghere în laborator a bolii
– si managementul vânatului si vânãtorilor.
Pentru a remedia aceste aspecte, este necesar ca ANSVSA sã fie sprijinitã si sã conlucreze cu toate institutiile statului care au responsabilitãti în controlul bolilor. De asemenea, a fost sugeratã necesitatea reactualizãrii planului de contingentã pentru pesta porcinã africanã. ANSVSA a reactualizat planul de contingentã, conform recomandãrilor, iar forma actualã a fost postatã la adresa de web http://www.ansvsa.ro/?pagâ831.
Concluziile misiunii expertilor Comisiei Europene au fost transmise DSVSA judetene printr-o notã de serviciu, în care au fost indicate mãsurile corective si profilactice, care trebuie implementate la nivel teritorial. DSVSA Vaslui a informat în mod repetat publicul, fermierii, vânãtorii si gestionarii fondurilor de vânãtoare asupra faptului cã pesta porcinã africanã nu este transmisibilã la om, dar cã este foarte importantã prin aceea cã majoritatea suinelor domestice si sãlbatice infectate mor în urma contactãrii virusului.
De aceea, moartea sau semne de boalã la suinele din exploatatii ca: lipsa poftei de mâncare, febrã, învinetirea picioarelor, urechilor, a abdomenului trebuie anuntate imediat medicului veterinar.
Pentru aceastã boalã nu existã vaccin, din cauza rezistentei deosebite a virusului în mediu, singura metodã de protejare a sãnãtãtii animalelor este respectarea conditiilor de biosecuritate. În exploatatiile mici, conditiile care trebuie respectate sunt cele privind evitarea contactului direct sau indirect între animalele potential bolnave si cele sãnãtoase:
•nu se va intra în adãposturile porcilor cu încãltãmintea sau îmbrãcãmintea de stradã,
•nu se vor da în hrana porcilor resturi alimentare sau lãturi de la carnea de porc si nu se va admite venirea în contact cu animale strãine (ca în cazul montei),
•nu se vor introduce animale nou achizitionate peste animalele deja existente în exploatatie, nu se va da drumul animalelor în liberate, la pãscut.
Vânãtorii si responsabilii fondurilor de vânãtoare trebuie sã anunte DSVSA judetene despre orice situatie în care au depistat porci mistreti morti, ori cu comportament specific modificat si sã transmitã probele pentru diagnosticul de laborator. Pãtrunderea acestei boli si în România este o chestiune iminentã, dar virusul trebuie mentinut la distantã cât mai mult timp. Prin importanta si implicatiile economice deosebite pe care le implicã, pesta porcinã africanã este un pericol real si actual si constituie o permanentã preocupare, atât pentru ANSVSA, cât si pentru celelalte institutii abilitate ale statului.