CHELTUIELI….Candidatii din judetul Vaslui, la primãrii, consilii locale sau Consiliul judetean, care au plãnuit sã-si facã publicitate electoralã ca în vechile campanii – cu gãleti, cizme de cauciuc sau bannere – trebuie sã se gândeascã de douã ori. La începutul anului, Guvernul a stabilit sumele de bani care pot fi cheltuite de cei care îsi doresc sã candideze în cadrul alegerilor locale din iunie. Potrivit legii privind finantarea activitãtii partidelor politice si a campaniilor electorale, operatiunile financiare dedicate campaniei electorale trebuie sã treacã prin conturi bancare. Fiecare partid, aliantã sau candidat independent din judet va trebui sã-si numeascã un mandatar financiar. La Vaslui, toate partidele, aliantele si candidatii independenti vor trebui sã prezinte noi conturi bancare, deschise numai pentru campania electoralã, pentru cã actualele conturi ale partidelor nu se iau în calcul la stabilirea sumelor cheltuite în campanie. “Nu conteazã câti bani are acum PSD Vaslui în conturi, pentru cã se va face un nou cont, din împrumuturi, donatii si contributii personale. De acolo se va finanta toatã campania electoralã a candidatilor nostri”, a spus Ciprian Trifan, secretarul general al organizatiei judetene PSD. Toate noile conturi vor fi înregistrate, în paralel, si de Autoritatea Electoralã Permanentã (AEP), institutia care va supraveghea si va controla toate operatiunile financiare. Numai la PSD, pentru liste complete la primari, Consilii locale si Consiliul judetean se vor cheltui peste 730.000 de lei, bani care se vor recupera, în parte, în cazul candidatilor care vor câstiga la primãrii sau CJ Vaslui.
Legea privind finantarea campaniilor electorale stabileste o sumã maximã pe care un candidat o poate cheltui în campanie. Plafonul maxim al sumei pe care un candidat o poate cheltui în campanie se calculeazã în functie de salariul minim, care, de la 1 ianuarie 2016, este de 1.050 de lei. Cei mai multi bani pentru campanie se vor strânge pentru candidatul de la primãria municipiului resedintã. Astfel, plafonul maxim de cheltuieli pentru un candidat la Primãria Vaslui înseamnã 50 de salarii de bazã minime brute pe tarã. Mai exact, 52.500 de lei, bani de care poate dispune Vasile Pavãl (PSD), Marius Arcãleanu (PNL) sau Marius Acasandrei (PMP), trei candidati anuntati deja la primãria Vaslui. Din aceastã sumã se pot cheltui cel mult 40% pentru propagandã electoralã la radio, la televiziune si în presa scrisã – în jur de 20.000 de lei si 30% cãtre propagandã electoralã online – 18.000 lei, restul pentru brosuri, pliante si alte materiale tipãrite. Pentru un candidat la functia de primar al municipiilor Bârlad sau Husi, plafonul maxim de cheltuieli este de 10.500 de lei, respectiv 2.359 de euro, iar pentru un candidat la primãria orasului Negresti, contributia este 7.350 de lei, respectiv 1.650 de euro. Un candidat pentru primãria unei comune din judet nu-si poate face campanie electoralã în conditiile legii decât în limita plafonului de cinci salarii de bazã minime brute pe tarã, adicã 5.250 de lei, respectiv 1.179 de euro, din care poate cheltui pentru reclamã în presã. La Consiliul Judetean, o listã completã de 45 de persoane, depusã de PSD sau PNL, de exemplu, va însemna un buget de campanie la nivelul a 100 de salarii de bazã minime brute pe tarã, adicã 105.000 de lei, respectiv 23.595 de euro pentru fiecare listã de partid. La un simplu calcul, pentru fiecare consilier se pot cheltui 524 de euro, adicã în jur de 2.000 de lei. Interesant este cã, la nivelul Consiliului local al municipiului resedintã, fiecare partid sau aliantã va putea cheltui în campanie, pentru liste complete, doar 30 de salarii de bazã minime brute pe tarã, adicã 31.500 de lei. Pentru consiliile locale de municipii, la Husi si Bârlad, se vor cheltui 5.250 de lei, pentru consiliile locale de orase, la Negresti sau Murgeni, se vor cheltui 3.150 de lei, iar pentru consiliile locale ale comunelor doar 1.050 de lei.
PSD si PNL Vaslui vor cheltui, fiecare, în jur de 736.000 de lei pentru campania electoralã
Un set de liste complete pentru consiliile locale si Consiliul Judetean, la Vaslui, înseamnã un numãr de 1.135 de candidati, numãr la care se adaugã candidatii la primãrii. Cel putin douã partide, PSD si PNL, vor avea liste complete. Si Miscarea Popularã, dar si cei din ALDE anuntã cã vor avea liste complete la primãrii si la Consiliul Judetean, însã rãmâne de vãzut dacã vor atinge acest prag. Un simplu calcul pe legea privind finantarea campaniei electorale aratã cã PSD Vaslui, de exemplu, va cheltui în aceastã campanie o sumã de 736.000 de lei, sumã care va fi înregistratã oficial la Autoritatea Electoralã Permanentã. Numai lista de consilieri la CL Vaslui costã 31.500 de lei, fiind vorba de municipiul resedintã, în timp ce pentru Bârlad si Husi se vor cheltui câte 10.500 de lei. Cheltuielile de campanie vor fi rambursate de la bugetul de stat, prin Autoritatea Electoralã Permanentã, cu douã conditii. Prima conditie vizeazã faptul cã partidele, aliantele politice si candidatii independenti trebuie sã obtinã minimum 3% din totalul voturilor valabil exprimate. A doua conditie este ca partidele, aliantele politice si candidatii independenti sã se încadreze în limitele de cheltuieli stabilite de lege. Potrivit noilor reglementãri, cheltuiala în campanie este rambursatã de la bugetul de stat, în cel mult trei luni de la alegeri, în functie de numãrul de voturi obtinute. În campanie, partidele pot face rost de bani de la donatori sau candidati, iar acestia din urmã se pot împrumuta de la persoane fizice sau bãnci. Legea Finantãrii Partidelor va avantaja partidele mari, întrucât au gãsit modalitatea prin care sã scap de bãtaia de cap a datoriilor fãcute în campaniile electorale: recuperarea sumelor de la stat. Sistemul va dezavantaja partidele mici, care reclamã faptul cã decontarea cheltuielilor ar putea fi una netransparentã.