spot_img
spot_imgspot_img
17.7 C
Vaslui
03-iun.-2024

Consilierul Adrian Diaconu a reusit minunea la Zãpodeni

- Advertisement -

INVESTITII…Doi ani i-au trebuit lui Adrian Diaconu sã-l convingã pe primarul Constantin Gavrilã si pe consilierii sãi sã fie de acord sã cheltuie bani pentru o investitie consideratã de restul lumii necesarã. Iluminatul public în comuna Zãpodeni a avut nevoie de 25 de ani si de un consilier bãtãios pentru a se realiza. Investitia încheiatã cu multi ani în urmã în majoritatea comunelor din judetul Vaslui este vãzutã acum ca o adevãratã minune de sãteni. Nu le vine sã creadã cã, în sfârsit, pot circula noaptea fãrã teamã cã cineva îi poate agresa fãrã ca mãcar sã vadã cine a fãcut acest lucru sau pot iesi din casã fãrã sã fie nevoiti sã orbecãie prin curte, cu o mânã întinsã în fatã, pentru a evita sã se loveascã. Pentru toate acestea, Constantin Gavrilã a avut, în 25 de ani, un singur rãspuns. Cât timp va fi primar, o asemenea investitie nu se va realiza la Zãpodeni. A fãcut aceastã afirmatie fãrã sã se gândeascã la faptul cã va da peste un consilier al opozitiei hotãrât si care va face tot ce îi stã în puterea ca Zãpodeniul sã intre în normalitate. Strâns cu usa si amenintat cã opozitia nu va vota bugetul de cheltuieli asa cum îl doreste edilul, Gavrilã a fost nevoit sã se declare învins si sã accepte investitia care pare o adevãratã minune oamenilor din comunã.

De câteva sãptãmâni, oamenii din Zãpodeni au vãzut, cu ochii lor, minunea apãrutã la ei în comunã. Dupã o luptã de aproximativ doi ani, consilierul local Adrian Diaconu a reusit sã-i constrângã pe cei din opozitie sã voteze o investitie care, în viziunea altora, ar putea pãrea banalã: “iluminatul stradal”. Si asta deoarece primarul comunei a avut un mesaj clar cãtre oameni. Cât va fi el primar, în Zãpodeni nu va exista o asemenea investitie. De ce? Stie doar edilul, Constantin Gavril. Consilierul local Adrian Daiconu a fãcut tot ce i-a stat în putere pentru aceastã investitie. “Dupã doi ani de luptã cu primarul am reusit, printr-o împrejurare mai putin fericitã, sã-i determin pe cei din opozitie sã voteze pentru aceastã investitie. Din pãcate, unul dintre consilieri a trecut la cele vesnice. Astfel, am rãmas sase în opozitie si sase din partea primarului. În timpul unei sedinte le-am spus clar, dacã vor sã votãm bugetul, atunci sã voteze chletuielile pentru iluminatul stradal. Le-am prezentat toatã documentatia necesarã, calculul cu sumele necesare si ce costuri implicã achitarea facturilor la electricitate si tot nu voiau sã voteze. Investitia nu este una mare. Cuprinde 540 de lãmpi stradale din care am montat deja 400. Mai sunt douã artere în Zãpodeni si de montat si la Portari si gata lucrarea. Am întrebat consilierii care se opuneau dacã ei considerã sau nu necesarã o astfel de investitie. Rãspundeau cã da, este nevoie, dar nu fac nimic pentru cã nu le dã voie primarul”, a povestit initiatorul si sufletul acestui proiect. Si uite asa, dupã mai bine de 25 de ani de democratie, comuna Zãpodeni poate spune cã a intrat în rândul lumii. Mai mult, consilierul Adrian Diaconu a rezolvat si problema achitãrii facturilor pentru energia electricã consumatã. Metoda acestuia a fost simplã. A fost propus si s-a votat, în sedintã de consiliu local, majorarea tarifului pentru închirierea suprafetei de pãsune care apartine comunei, de la 45 de lei/ha, la 120 de lei/ha. Suma colectatã în plus poate fi folositã pentru achitarea celor aproximativ 40.000 de lei/an, cât ar costa energia electricã. Cât despre reactia oamenilor, este greu de descris. Ceea ce, pentru alte comune, este ceva normal, la Zãpodeni, din grija primarului Constantin Gavril, este o adevãratã minune. Asta fãrã sã mai luãm în calcul faptul cã, la adãpostul întunericului, asa cum spunea un bãrbat din localitate, “puteai sã te trezesti cu un par în cap fãrã sã stii cine te-a lovit”.

Primarul Gavril nu a vrut iluminat stradal. Sãtenii: “Dacã a trãit în codru, acolo sã meargã”.

ÎN RÂND CU LUMEA…Despre lupta pe care a fost nevoit Diaconu sã o ducã cu primarul Gavrilã a auzit toatã comuna. “Toatã lumea stie cã a spus, în sedintele de Consiliu Local cã, atât cât stã el primar, nu va fi luminã în comunã. Pãi! Dacã a stat în codru, acolo sã se ducã! Ne-a deschis inima consilierul Diaconu. Ies seara afarã si se vede extraordinar. Vezi luminile peste tot în sat cum ard. De 35 de ani, eu nu am prins luminã în satul ãsta. Si nu am înteles de ce a trebuit ca Diaconu sã ducã o astfel de luptã cu primarul pentru asta. Pânã mai ieri ieseam noaptea din casã cu mâna întinsã în fatã si bâjbâiam sã nu mã lovesc de ceva. Iluminatul stradal este o chestie elementarã într-o comunã si nimeni nu întelege de ce a trebuit atâta luptã pentru asa ceva, mai ales cã trebuia fãcut de multã vreme. Noroc cu omul acesta de am vãzut si noi, dupã 26 de ani, iluminat stradal. În alte comune, iluminatul existã de ani de zile. Au asfalt, treceri de pietoni, tot ce trebuie. La noi, primarul face o singurã promisiune: cã nu va face nimic”, au spus Vasile Potoroc si fiul acestuia.

“Nu sunt din Zãpodeni, ci din comuna fãrã nici un bec”

DE RÂS…O poveste incredibilã o relateazã Victor Ene, din satul Zãpodeni. Bãrbatul spune cã, în urmã cu ceva vreme, un prieten dintr-o comunã învecinatã l-a întrebat de unde este. I-a rãspuns cã acum locuieste în Zãpodeni, chiar dacã nu si-a fãcut încã mutatie definitivã. “A râs de mine si mi-a spus cã nu sunt din Zãpodeni, ci din comuna în care un existã nici un bec. Si avea dreptate. A trecut gazul pe lângã noi si primarul nu a fãcut nimic. Aductiune de apã nu existã. Eu am cheltuit 100 de milioane sã-mi trag apã si am auzit vorbindu-se în sat cã primarul a trecut-o pe turta lui sã mai acopere niste bani cheltuiti aiurea. Cât despre ce a reusit consilierul Diaconu, jos pãlãria! Înainte parcã intrai noaptea în pãdure si nu într-o comunã de oameni gospodari. Exista aici un singur bec care ardea noaptea, dar si acela era de la moarã si omul avea interes sã-si protejeze investitia. Nu avea treabã edilul cu acel bec. În rest, beznã si atât”, a povestit Victor Enea. Tot Enea face o comparatie cu ceea ce s-a întâmplat în municipiul Vaslui cât timp primar a fost Victor Cristea. Mai exact, acesta spune cã situatia este cam la fel. Si Cristea, dar si Constantin Gavrilã nu au fãcut altceva decât sã distrugã. La Vaslui situatia s-a schimbat odatã cu alegerea lui Vasile Pavãl în fruntea urbei. “Cam de asa ceva ar avea nevoie si Zãpodeniul. Un alt primar, dar nu oricine. Avem nevoie de un om vrednic si, dacã acesta va ajunge sã conducã, atunci eu unul îl asigur de tot ajutorul pe care îl pot oferi, gratuit. Aici mã gândesc la Adrian Diaconu. Este un om vrednic care meritã. Dacã va ajunge primar, am sã-l ajut cu tot ce stiu si tot ce pot. Sunt maistru constructor si mi-ar fi usor sã dau o mânã de ajutor la constructia de rezervoare pentru captarea apei, de exemplu”, a mai spus Victor Enea.

La Zãpodeni e raiul pe pãmânt, dar are nevoie de un edil pe mãsurã

FRUMOS…Asa descrie locul în care s-a nãscut si a crescut Mihai Diaconu, zis Moatã. Diminetile de varã sunt unice atunci când iesi din casã si asculti cântatul de pãsãrele, de nu-ti vine sã mai intri în casã. Bãrbatul spune cã, dupã 24 de ani, voia sã plece din localitate, sãtul de ce se întâmpla la nivelul conducerii primãriei. “Am avut noroc de câtiva consilieri mai cu picioarele pe pãmânt de s-a realizat iluminatul stradal. Pentru primarul Gavril niciodatã nu erau bani pentru nimic. În schimb, iesea în evidentã cu amenintãrile. Ce sã mai spui de aductiuni de apã la Zãpodeni, mai ales cã aici chiar este nevoie de o asemenea investitie. Ani de zile am cãrat apã cu gãletile de la sute de metri distantã de casã. Aici, ori ai bani sã-ti faci singur aductiune de apã în curte, fântânã si canalizare, ori te descurci cum poti. Auzeam pe unul dintre consilierii apropiati primarului cum spunea cã lui nu-i trebuie luminã în sat. Oamenii mai spun si prostii. Eu as vrea sã-i adun pe toti acei consilieri care s-au opus si sã-i întreb ce au fãcut în 24 de ani de mandate. Sunt curios ce mi-ar rãspunde”, spune Mihai Moatã.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.