LIBER LA SEMNÃTURI… Mai sunt douã luni pânã la declansarea campaniei electorale, iar pe strãzi au început sã aparã persoane care strâng semnãturi pentru sustinerea candidatilor. Au apãrut si unele întrebãri din partea alegãtorilor vasluieni: de câte ori poate semna un alegãtor si ce riscã dacã oferã date eronate? Rãspunsul stã în legislatia electoralã actualã, care precizeazã cã “noua lege a alegerilor locale face mai usoarã misiunea de strângere de semnãturi pentru candidati”. Asta înseamnã cã un alegãtor din judetul Vaslui poate semna, acum, fãrã nicio teamã cã greseste, listele mai multor partide politice sau în favoarea candidatilor independenti, lucru care, la alegerile locale precedente, nu era posibil.
Spre deosebire de alegerile locale din anii trecuti, la care un sustinãtor putea sprijini câte un singur candidat la functia de consilier local, câte unul la functia de consilier judetean si câte unul la functia de primar, la alegerile locale din 5 iunie 2016 un cetãtean poate sprijini, prin semnãtura sa, mai multi candidati la functia de consilier local, consilier judetean si primar, anuntã Autoritatea Electoralã Permanentã. Este important de stiut cã, în conformitate cu prevederile legii, “sustinãtorii pot fi numai cetãteni români sau cetãteni ai Uniunii Europene cu drept de vot, care au domiciliul ori resedinta în circumscriptia electoralã în cauzã”. În ceea ce priveste responsabilitatea pentru datele ce apar pe listele de semnãturi, Legea 115/2015 prevede cã “lista sustinãtorilor constituie un act public, cu toate consecintele prevãzute de lege”, cu precizarea cã “adeziunile sustinãtorilor se dau pe propria rãspundere”, ceea ce ar putea însemna cã nimeni dintre cei care semneazã astfel de liste nu riscã vreo pedeapsã de vreun fel. Legea nr. 115/2015, pentru alegerea autoritãtilor administratiei publice locale, spune, la articolul 49, cã “Partidele politice, aliantele politice si aliantele electorale sau organizatiile cetãtenilor apartinând minoritãtilor nationale care participã la alegeri pot propune câte o listã de candidati în fiecare circumscriptie electoralã pentru consiliul local, pentru consiliul judetean si câte un candidat pentru functia de primar”, în timp ce “Pentru fiecare candidat la functia de primar si lista de candidati pentru consiliul local si pentru Consiliul judetean, partidele politice, aliantele politice, aliantele electorale si organizatiile cetãtenilor apartinând minoritãtilor nationale trebuie sã prezinte o listã de sustinãtori, care trebuie sã cuprindã minimum 1% din numãrul total al alegãtorilor înscrisi în Registrul electoral si în listele electorale complementare din circumscriptia pentru care candideazã, dar nu mai putin de 100 în cazul comunelor, de 500 în cazul localitãtilor urbane de rangul II si III si de 1.000 în cazul judetelor, municipiului Bucuresti, sectoarelor municipiului Bucuresti si localitãtilor urbane de rangul I”. La Vaslui, la cifra de 64.000 de alegãtori, pe lista electoralã permanentã, rezultã cã un consilier local independent trebuie sã depunã un tabel cu minim 640 de semnãturi din partea alegãtorilor din oras. Prevederea este prevãzutã în art. 50 din lege, care spune cã, citãm, “Candidatii independenti pentru functia de consilier trebuie sã fie sustinuti de minimum 1% din numãrul total al alegãtorilor înscrisi în Registrul electoral si în listele electorale complementare din circumscriptia pentru care candideazã, dar nu mai putin de 100 în cazul comunelor, de 500 în cazul localitãtilor urbane de rangul II si III”.
Iatã si ce conditii trebuie sã îndeplineascã acei candidati independenti la primãriile din judetul Vaslui
La fel, dacã existã în judetul Vaslui persoane care vor sã candideze pentru functia de primar, în mod independent, trebuie sã stie cã acestia “trebuie sã prezinte o listã de sustinãtori, care sã cuprindã minimum 1% din numãrul total al alegãtorilor înscrisi în Registrul electoral si în listele electorale complementare din circumscriptia pentru care candideazã, dar nu mai putin de 100 în cazul comunelor, de 500 în cazul oraselor si de 1.000 în cazul municipiilor, sectoarelor municipiului Bucuresti, precum si în cazul municipiului Bucuresti”. Pentru alegãtorii din judetul Vaslui care sunt interesati de listele pe care îsi depun semnãturile, trebuie sã spunem cã lista sustinãtorilor trebuie sã cuprindã “data alegerilor, numele si prenumele candidatului, functia pentru care candideazã, numele si prenumele sustinãtorului, cetãtenia, data nasterii, adresa, denumirea, seria si numãrul actului de identitate, semnãtura acestuia, precum si numele si prenumele persoanei care a întocmit-o”. În cazul cetãtenilor Uniunii Europene, la rubrica “Denumirea, seria si numãrul actului de identitate”, se înscriu denumirea, seria si numãrul documentului eliberat de Inspectoratul General pentru Imigrãri. Persoana care a întocmit lista este obligatã ca, împreuna cu aceasta, sã depunã o declaratie pe propria rãspundere prin care sã ateste veridicitatea semnãturii sustinãtorilor. Lista sustinãtorilor constituie un act public, cu toate consecintele prevãzute de lege.