spot_img
spot_imgspot_img
18.6 C
Vaslui
04-iun.-2024

Corala “Fantasia”, premiul I la Olimpiada Nationalã Coralã, faza zonalã

- Advertisement -

FELICITÃRI… Corala “Fantasia”, coordonatã de profesorul dirijor Vasile Negurã, a câstigat locul I la Olimpiada Nationalã Coralã, faza zonalã, desfãsuratã sâmbãtã, 19 martie, la Galati. Din pãcate, nu a mers mai departe, la faza nationalã, juriul hotarand sa dea o sansa Corului Diamond de la Scoala Gimnazialã “Constantin Erbiceanu” din Iasi, care a obtinut a obtinut acelasi punctaj cu Corala „Fantasia”. Acesta va reprezenta întreaga Moldovã la faza nationalã a Olimpiadei Nationale de Coralã, ce va avea loc la Satu Mare.

Circa 400 de elevi din judetele Bacãu, Botosani, Galati, Iasi, Neamt, Vaslui si Vrancea, au participat sâmbãtã, 19 martie, la etapa zonalã a Olimpiadei Nationale de Coralã, desfãsuratã la Teatrul Muzical “Nae Leonard” din Galati. Cu totii au purtat, în timpul evolutiei lor pe scenã, banderole albe cu cheia sol, în semn de protest fatã de intentia de a se elimina orele de muzicã din noua programã scolarã a clasei a VIII-a. Acelasi tip de banderolã au purtat si membrii juriului, printre care si Mãdãlin Guruianu, directorul programului national Cantus Mundi, o subdivizie a Corului National de Camerã Madrigal. “În momentul în care a început anul, Corul National de Camerã Madrigal a declansat campania “Da pentru ora de muzicã!”. Nu stim ce va iesi. Ministerul Educatiei a promis cã nu va scoate orele de muzicã din scoli, dar în continuare suntem alãturi de orice demers care vrea sã preseze în aceastã directie”, a spus Mãdãlin Guruianu.

Corala “Fantasia”, 99 puncte la Olimpiada Nationalã Coralã, faza zonalã

În aceastã competitie, Vasluiul a fost reprezentat de Corala “Fantasia”, coordonatã de profesorul Vasile Negurã. Înainte de a performa pe scena Teatrului Muzical din Galati, profesorul Sorin Popoiu a fãcut o scurtã caracterizare a Coralei Fantasia, cea consideratã cartea de vizitã a culturii vasluiene. “Dintr-un oras al cãrui nume poartã pecetea de domn si rezonantã de tropot la Podul Înalt, Corala Fantasia vine în fata dumneavoastrã, în privinta mesajului muzicii, cu patima de-ai înlocui cu frumos pe cei din jur, cu truda si cu dãruirea celor 20 de ani de existentã. Pe scena sextagenarã a Teatrului Liric si la 130 ani distantã de la nasterea printului operei românesti, copiii vasluieni nu au venit astãzi cu desaga goalã, ci au îndesat în ea ce au avut mai bun: bucate alese pentru inimã, suflet si juriu, încercând sã aducã umil omagiu spiritelor alese ce au nemurit istoria încãrcatã a acestor locuri”, a spus profesorul Sorin Popoiu. La finalul competitiei, elevii Coralei “Fantasia’ au obtinut 99 puncte, acelasi punctaj cu Corul Diamond de la Scoala Gimnazialã “Constantin Erbiceanu” din Iasi. Juriul a decis ca acet cor sa mearga mai departe, intrucat Corala Fantasia a reprezentat deja de sapte ori Moldova si a si castigat. Asadar, in acest an Corul Diamond va reprezenta întreaga Moldovã la faza nationalã a Olimpiadei Nationale de Coralã, ce va avea loc la Satu Mare.

Corala “Fantasia”, alãturi de vasluieni la “Ora Pãmântului”

Sâmbãtã seara, în fata Primãriei Vaslui, Corala “Fantasia” a deschis evenimentul dedicat sensibilizãrii utilizatorilor de energie electricã în fata problemei dioxidului de carbon emis în atmosferã la producerea acestui tip de energie – “Ora Pãmântului”. La sfârsitul reprezentatiei muzicale, dirjiorul Vasile Negurã a vorbit despre ceea ce înseamnã programul national la care adera Corala Fantasia. “Cantus Mundi este un program national care încearcã sã aducã alãturi de miscarea coralã mii si mii de copii din toatã tarã. Este un proiect pe care Guvernul României l-a aprobat si finantat. Pãrintii spirituali ai acestui proiect sunt cei de la Corul Madrigal si fiul acestuia, Ion Marin, fiul marelui si regretatului dirijor Marin Constantin. Toti copiii din tarã trebuie sã înteleagã efectul benefic a aceea ce înseamnã miscarea coralã: prietenie, amicitie, disciplinã si toate celelalte care ar trebui sã însemne educatia noastrã în viitor”, a spus Vasile Negurã, dirijorul Coralei Fantasia. Alãturi de Corala “Fantasia”, la eveniment s-a aflat si Fanfara Rotaria, coordonatã de profesorul Romeo Tãlmaciu.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.