CÂSTIGÃTOR… Miscare surprizã la nivelul conducerii operatorului de apã-canal, Aquavas Vaslui. La concursul organizat, sãptãmâna trecutã, pentru postul de director general al Aquavas s-au prezentat doi candidati, însã doar unul a reusit sã câstige. Este vorba de inginerul Gabriel Besleagã, fostul director al Sistemului de Gospodãrire a Apelor, cu multi ani în urmã, specialist în accesarea de proiecte europene. Acesta va prelua, de astãzi, postul din fruntea operatorului de apã-canal. “Este adevãrat, dl. Besleagã este noul director al Aquavas. Este un bun specialist, un om care stie cum sã lucreze pe fonduri europene, am mare încredere în el. Alãturi de echipa de acolo, mai ales cã au venit si câtiva specialisti în proiecte, sper sã facã treabã bunã”, a confirmat, ieri, Dumitru Buzatu, presedintele Consiliului Judetean. Socant este cã, la concursul pentru postul de director, s-a înscris si Vasile Butnaru, fost deputat, un personaj care a avut multe dosare la DNA.
Gabriel Besleagã va fi noul director general al Aquavas, dupã ce, urmare a esecului implementãrii celui mare proiect de apã-canal din istoria judetului, fostul director Neculai Barbu a fost trimis la pensie, în mod fortat. Proiectul de 100 de milioane de euro a fãcut mai multe “victime”, conducând la demisia lui Dorin Bãlãnescu, seful Unitãtii de Implemenare, dar si la o anchetã a DNA în privinta licitatiilor la statiile de tratare si cele de epurare. Timp de câteva sãptãmâni, postul de director a fost ocupat de Ticu Bahnaru, care se va întoarce de astãzi pe postul de director al sucursalei Vaslui. Fost director al Sistemului de Gospodãrire a Apelor Vaslui, Besleagã a fost, pânã acum, director tehnic al Administratiei Bazinale de la Iasi, coordonând majoritatea proiectelor cu finantare europeanã din zona Moldovei. Cel mai important proiect aflat în lucru în acest moment, cu legãturi importante si în judetul Vaslui, coordonat de Besleagã, este legat de reducerea riscului la inundatii în bazinul hidrografic Prut-Bârlad. Acesta se numeste “Sistem Informational pentru Managementul Integrat al Apelor” si are ca scop atingerea mai multor obiective printre care monitorizarea parametrilor de gospodãrirea apelor. Proiectul, derulat la nivel national cu fonduri de la UE si de la stat, are o valoare de 63 milioane euro, din care 27 milioane sunt alocate bazinelor hidrografice Prut-Bârlad.
Noul director va face echipã cu “veteranul” Dumitru Tibulcã
Directorul general Besleagã va avea o sarcinã grea, în perioada urmãtoare. Se pregãteste introducerea proiectului pe POS Mediu II, în valoare de 160 milioane de euro, proiect aprobat deja la Bucuresti. Nu se stie, încã, dacã restanta de 60 de milioane de euro, bani necheltuiti de pe POS Mediu I, vor fi inclusi în suma aceasta sau nu. Sunt probleme si cu gãsirea unei firme de consultantã care sã-si facã treaba, pentru a se evita problemele cu consultantul de pe proiectul esuat deja, cel de 100 de milioane de euro. Pe partea financiarã a institutiei, Gabriel Besleagã va lucra îndeaproape cu Dumitru Tibulcã, director economic la Aquavas de multi ani de zile. O altã mare problemã cãreia va trebui sã-i facã fatã noul director este legatã de ancheta DNA Iasi, care este în lucru. Pe 8 septembrie 2015, echipele de procurori au venit la Consiliul Judetean si Aquavas, de unde au ridicat saci cu documente de la licitatiile de la apã-canal, pe proiectul mare, dar si pe sistemul integrat de management al deseurilor. Rãmâne de vãzut ce au descoperit cei de la DNA în documentele luate de la operatorul de apã.
Cât tupeu pe Butnaru: a candidat la functia de director, desi a fost “client” al DNA
Un alt contracandidat la functia de director al Aquavas a fost inginerul Vasile Butnaru, fost manager la Hidrotehnica, fost deputat. Ani de zile, acesta a fost purtat prin instante de cãtre Directia Nationalã Anticoruptie, pentru tot felul de fapte nelegale constatate de procurori. În 2007, DNA a decis trimiterea în judecatã a directorului Butnaru, de la S.C. Hidrotehnica S.A. Vaslui, “pentru sãvârsirea a douã infractiuni îndreptate împotriva intereselor financiare ale Comunitãtii Europene, ambele prevãzute de art. 181 din Legea nr. 78/2000 si fals intelectual”, alãturi de alti angajati de-ai sãi. “Din probele administrate a rezultat cã, în perioada martie 2004 – septembrie 2005, inculpatii, prin prezentarea de situatii de lucrãri si documente false, au obtinut fonduri SAPARD, producând un prejudiciu în valoare de 172.809 RON (aproximativ 51.760 euro). În fapt, la data de 29 martie 2004, pe baza cererii de finantare între Consiliul Local al comunei Gãgesti din judetul Vaslui si Agentia SAPARD România a fost încheiat un contract cadru pentru acordarea unui ajutor financiar nerambursabil în conditiile programului special de preaderare, pentru agriculturã si dezvoltare ruralã, obiectul contractului fiind modernizarea drumului judetean Giurcani – Peicani în lungime 3,6 km, valoarea finantãrii nerambursabile fiind de 2.141.187 RON. Dupã parcurgerea procedurilor de evaluare, Consortium ,,Hidronova” Vaslui a fost desemnatã cîstigãtoarea licitatiei, iar la data de 6 octombrie 2004 a fost semnat si parafat contractul dintre consiliului local Gãgesti si reprezentantul firmei constructoare Butnaru Vasile, director al S.C. Hidrotehnica S.A. Vaslui – parte a Consortium ,,Hidronova” Vaslui. Beneficiarul lucrãrilor (Consiliul local Gãgesti) a atribuit urmãrirea executiei pe perioada implementãrii proiectului de modernizare a drumului judetean firmei Complex Construct S.R.L. Vaslui, reprezentatã de Ciucã Teofil, diriginte de santier. Probatoriul a arãtat cã cea mai mare parte a lucrãrilor aferente organizãrii de santier nu au fost efectuate, cheltuielile aferente fiind declarate neeligibile de cãtre Directia de Control Anti-fraudã din cadrul APDRP. În plus, s-a constatat cã firma constructoare a prezentat la decontare actualizãri de preturi calculate cu altã formulã decât cea prevãzutã în contract si în consecintã a declarat cheltuiala ca neeligibilã”, au anuntat cei de la DNA. Procesul a durat pânã în 2011, când totul s-a încheiat în mod de neînteles, în instantã. Dar, când stii cã ai avut atât de multe probleme cu legea si ai delapidat fonduri europene, sã vii si sã candidezi la un post de director la o firmã care gestioneazã fonduri europene, chiar îti trebuie tupeu.