SCANDAL… Presiunile fãcute de bancheri si de guvernatorul BNR Mugur Isãrescu asupra politicienilor dau rezultate. Astfel, cerintele bãncilor ca Programul “Prima Casã” sã fie scos din Legea dãrii în platã, pe motiv cã ar avea efecte nefaste asupra economiei, au fost însusite de deputati, se pare, conform unor discutii care sunt în derulare la Camera Deputatilor. În cazul în care presiunea bãncilor va fi mai mare decât interesul miilor de români aflati la limita disperãrii, am putea asista la situatii dramatice. “Cetãtenii români, debitori ai bãncilor care au înregistrat an de an cel mai mare profit din Europa, vor trebui priviti de cãtre acestea cu alti ochi, cum o fac bãncile din celelalte tãri europene, iar paradigma potrivit cãreia “banca în România nu pierde niciodatã, doar clientul românã” va trebui sã disparã”, spune deputatul PNL de Vaslui, Florin Ciurariu. Asta înseamnã cã vasluienii care si-au luat o locuintã prin “Prima Casã”, iar acum nu mai pot s-o achite, ar putea sã fie pusi sã suporte toate rigorile contractelor bancare, în cazul în care ajung într-o situatie limitã.
Unii dintre parlamentarii liberali sustin eliminarea plafonului de 150.000 de euro pentru valoarea imobilelor cu destinatie de locuintã si a programului “Prima Casã” din legea dãrii în platã, informatie neconfirmatã oficial. “Suntem pentru eliminarea plafonului stabilit în Senat, pe motiv cã este un plafon care stabileste o discriminare foarte clarã si temerea noastrã cã aceastã lege în baza acestui articol poate fi atacatã la CCR este realã. Suntem pentru eliminarea programului ‘Prima Casã’ de sub incidenta legii dãrii în platã. Aceastã lege se va aplica celor care sunt titulari de contract, celor care au casa ca si locuintã, eliminãm din notiunea de consumator absolut orice idee de speculã sau orice idee de profit pe care unul sau altul ar fi vrut sã îl obtinã”, a spus liderul PNL Alina Gorghiu. Legea a fost aspru criticatã si de premierul Dacian Ciolos, care spunea cã aceasta trebuie sã vizeze concret cazurile sociale si nu sã rezolve problemele speculatorilor imobiliari. “Mie mi se pare cã aceastã lege trebuie nu doar declarativ, ci si faptic, sã vizeze cazurile sociale, deci acele situatii în care creditorii au luat un credit de la bancã ca sã-si cumpere o casã, un apartament în care locuiesc si atunci când au probleme de rambursare sã nu fie în situatia de a scoate familia în stradã. Nu cred cã aceastã lege, sub acoperirea declarativã a cazurilor sociale, sã rezolve problemele speculatorilor imobiliari care au luat credite de milioane sau zeci de milioane de euro sã cumpere imobiliare sau sã investeascã în imobiliare si acum vãd cã nu le mai functioneazã piata si sã rezolve sã arunce în aer sistemul bancar ca sã-si rezolve problemele”, a spus Ciolos. Miercuri, legea initiatã de liberali va primi votul deputatilor juristi, urmând ca mai apoi sã fie supusã votului final al acestora.
Senatorul Silistru anunta cã nu este de acord cu includerea programului “Prima Casã”
Printre cei care au votat în favoarea legii, la Senat, a fost si senatorul vasluian Doina Silistru. Parlamentarul spunea, la începutul lui martie, cã senatorii au dat un vot în favoarea legii, desi spunea cã vor fi unele modificãri în Camera Deputatilor, for decizional. “Nu stiu dacã e bine cã s-a trecut si programul “Prima Casã” în aceastã lege, pentru cã tinerilor le va veni tot mai greu sã achizitioneze case, mai ales cã bãncile au majorat deja avansurile percepute la achizitia caselor”, spunea senatorul Silistru. Parlamentarul vasluian anunta cã suma maximã care s-a luat în calcul la Senat, 150.000 de euro, sumã pânã la care vor intra în vigoare prevederile legii, ar putea fi modificatã la Camera Deputatilor, ceea ce se va întâmpla.
Florin Ciurariu spune cã trebuie sã se termine cât mai repede “rãzboiul român-român”
“Rãzboiul româno-român pe care aparent toatã lumea îl sustine cu toatã lumea, pe tema de acum celebrei Legi a dãrii în platã, este pe final si cât mai grabnic trebuie sã ia sfârsit. Partidul National Liberal, fidel principiilor sale, a hotãrât sã sustinã în continuare Legea dãrii în platã, dar cu acele modificãri care sã o facã neatacabilã, din punct de vedere al constitutionalitãtii (prevederea privind plafonul), si cu eliminarea din ea a programului “Prima Casã”, pentru a nu periclita pe viitor posibilitatea ca tinerii sã beneficieze de acest program care s-a dovedit atât de benefic. Printr-o solutie de compromis, toate pãrtile implicate vor renunta la tonul rãzboinic si la amenintãrile apocaliptice reciproce proferate, chiar dacã probabil cã nimeni nu se va declara pe deplin multumit de solutia aleasã. În felul acesta, atât Guvernul României cât si Banca Nationalã si bãncile nu vor continua la infinit jocul de sumã nulã în care sunt afectate destinele a sute de mii de familii de români. Cetãtenii români, debitori ai bãncilor care au înregistrat an de an cel mai mare profit din Europa, vor trebui priviti de cãtre acestea cu alti ochi, cum o fac bãncile din celelalte tãri europene, iar paradigma potrivit cãreia “banca în România nu pierde niciodatã, doar clientul român” va trebui sã disparã.