PROTESTE…Cel mai bine remunerat medic de familie din judetul Vaslui a decontat, în luna ianuarie, de la Casa Judeteanã de Asigurãri de Sãnãtate nu mai putin de 20.227 de lei, de trei ori mai mult decât salariul unui medic, sef de sectie, de la Spitalul Judetean de Urgentã Vaslui. Cu toate acestea, nemultumirile mocnesc în rândul medicilor de familie si asta din cauzã cã veniturile lor au rãmas aceleasi, în timp ce ale colegilor lor din unitãtile sanitare publice au crescut cu 25 de procente de la 1 octombrie 2015. Medicii de familie i-au scris premierului Dacian Ciolos, cerându-i sã înlãture aceastã inechitate. Interesant este cã, în luna ianuarie, cel mai slab plãtit medic de familie din judetul Vaslui a primit de la Casa Judeteanã de Asigurãri de Sãnãtate suma de 3.322 de lei, în timp ce un medic urgentist din cadrul Spitalului Judetean Vaslui a avut o remuneratie de 2908 lei.
Medicii de familie sunt supãrati cã veniturile lor nu au crescut cu 25 de procente, asa cum s-a întâmplat cu cele ale colegilor lor din unitãtile sanitare publice, si amenintã cã nu vor semna noul contract-cadru pânã când decidentii nu vor tine seama de propunerile lor. “Avem mai multe nemultumiri. Prima si cea mai importantã este legatã de noul contract-cadru, contract care, în forma lui actualã, nu poate fi semnat. Am fãcut demersuri si la Prim-Ministru si la Avocatul Poporului, fãrã a primi niciun rãspuns din pãcate. Dacã nu se vor aduce modificãri, acest contract-cadru nu va fi semnat de medicii de familie. Suntem nemultumiti si de tratamentul diferentiat dintre medicii de familie si medicii din Ambulatoriu, si aici mã refer la cresterile salariale. Sãptãmâna trecutã, medicii de familie din toatã tara si-au strigat nemultumirile, iar noi, cei din Vaslui, nu am fãcut notã discordantã. Am depus o petitie la Casa Judeteanã de Asigurãri de Sãnãtate prin care am cerut sã se tinã cont si de doleantele noastre”, ne-a declarat Bogdan Ignãtescu, purtãtorul de cuvânt al Asociatiei Medicilor de Familie Vaslui.
De ce fug de noul contract-cadru ?
În luna ianuarie a acestui an, Casa Judeteanã de Asigurãri de Sãnãtate Vaslui a decontat medicilor de familie 1.000.162 lei pe capitatie si 940.733 lei pe servicii. Altfel spus, medicii de familie au primit mai mult de pe urma listelor cu asigurati decât de pe urma muncii efectiv prestatã. Prin noul contract-cadru, plata medicilor de familie se va modifica categoric: 20% din platã va fi efectuatã per capita, iar 80% platã per serviciu. În prezent, proportia este 50% per capita – 50% pe serviciu. Mãsura va schimba felul în care medicii de familie îsi vor construi veniturile, acestia fiind obligati sã punã accentul pe oferirea de servicii si mai putin pe atragerea unui numãr mare de pacienti pe listã. În acelasi timp, medicii de familie nu vor mai fi obligati sã aibã un numãr de cel putin 800 de pacienti înscrisi pe listã pentru a încheia un contract cu Casa Judeteanã de Asigurãri de Sãnãtate.
Cel mai prost plãtit medic de familie din Vaslui câstigã mai bine decât un medic specialist de la Urgente
Potrivit Casei Judetene de Asigurãri de Sãnãtate Vaslui, în luna ianuarie a acestui an, cel mai mic salariu în medicina primarã a fost de 3.332 de lei. Leafa a fost încasatã de un medic de familie din mediul rural. În comparatie cu acesta, un medic specialist de la Spitalul Judetean de Urgente Vaslui, sectia UPU-SMURD, acolo unde vin cele mai grave cazuri, a fost remunerat cu 2908 lei. La polul opus, medicul de familie cu cel mai mare venit a luat 20.227 de lei în luna ianuarie, aproape de trei ori mai mult decât un medic sef de sectie. Trebuie spus cã din aceste sume, medicii de familie trebuie sã plãteascã asistentele, taxele cãtre stat, în multe cazuri chiria pentru spatiul în care îsi desfãsoarã activitatea sau utilitãtile. Chiar si asa, comparativ cu veniturile celorlalte cadre medicale, medicii de familie sunt cei mai bine plãtiti din judet.
Flux continuu, la UPU Vaslui
Peste 60.000 de cazuri au fost rezolvate anul trecut în structura de Urgente a Spitalului Judetean Vaslui, un numãr impresionant, având în vedere cã de câtiva ani, sectia respectivã functioneazã pe avarii din cauza lipsei de personal. Pentru a face fatã numãrului mare de pacienti, sectiei i-ar trebui de trei ori mai multi medici si asistente. Cadrele medicale recunosc însã cã nu toate cazurile care ajung la UPU-SMURD sunt urgente, iar aglomeratia de pe holurile spitalului s-ar diminua semnificativ dacã medicii de familie si-ar urmãri cu mai multã atentie pacientii. “Din pãcate, alocãm foarte mult timp cazurilor care nu sunt atât de grave, pentru cã pacientii s-au obisnuit sã vinã direct la Urgente atunci când se simt rãu. Multe dintre ele ar putea fi rezolvate la cabinetele medicilor de familie si în centrele de permanentã, doar cã acolo se face mai mult muncã de birou. Nici pacientul nu e obisnuit cu preventia, nici medicina primarã nu functioneazã asa cum trebuie si astfel ajungem sã avem sectia UPU-SMURD ocupatã tot timpul”, ne-a declarat un medic de la Spitalul Judetean de Urgente Vaslui