spot_img
spot_imgspot_img
29.1 C
Vaslui
03-iun.-2024

INCREDIBIL: Consilierii PNL din Murgeni, amenintati cu moartea! (video)

- Advertisement -

SCANDALOS… Cei sase consilieri liberali de la Murgeni au fost la un pas de a fi linsati de oamenii lui Buta, ieri, în plinã sedintã de CL. Aproape 50 de locuitori au venit la sedintã, la ordinele primarului Ioan Buta, pentru a-i pune la punct pe consilierii PNL, ba chiar sã-i si “aranjeze” fizic, dacã nu aprobã ceea ce dorea primarul. Pe ordinea de zi au fost trecute trei proiecte, pentru care se vor cheltui în jur de 9 milioane de lei, fiind semne de întrebare privind interesele primarului în alocarea banilor cãtre anumite firme. În timp ce politistii locali se plimbau prin jurul clãdirii – probabil, primarul i-a spus sã închidã ochii la abuzurile din sala de sedinte, de asta nu si-au fãcut datoria – oamenii adusi de primar au intervenit abuziv în sedintã, înjurându-i si acuzându-i pe consilieri de toate relele pãmântului. Degeaba a încercat liderul consilierilor PNL, Dan Cain, sã spunã cã grupul de consilieri liberali nu este împotriva proiectelor orasului, ci doar se doreste o transparentã a cheltuirii banilor publici. Presedintele de sedintã, Mihai Bors, de la PSD, a bãtut cu pumnul în masã si l-a luat de mânã pe Cain, pentru a-l da afarã din salã. La finalul sedintei, consilierii PNL de la Murgeni au vãzut cum unul dintre “beneficiarii” banilor electorali ai primarului Buta, un patron din Iasi, dãdea târcoale primãriei. Patronul iesean, care a primit sute de mii de lei, anul trecut, pentru lucrãri în oras, a mers în biroul primarului, unde i s-a dat vestea cã… s-au aprobat banii! Ceea ce ne-a socat a fost declaratia consilierului rom din tabãra primarului, Murui Brigadier, de la final: “Le-am luat cu japca voturile celor de la PNL”. Bomboana pe tort a fost însã pusã de primar, care i-a spus ziaristului chemat special sã relateze evenimentele “într-o luminã favorabilã”: “Auzi, sã scrii ce îti spun eu, nu ce a fost acolo! O sã-ti comand 1.000 de ziare, dacã iese materialul bine.”

Sedinta CL Murgeni de ieri s-a transformat într-un atac al locuitorilor orasului, chemati special de Buta pentru a-i intimida pe consilierii liberali. S-au pus pe ordinea de zi trei proiecte de hotãrâri, la care consilierii PNL au cerut ca banii sã fie cheltuiti transparent, cu licitatie publicã. S-a cerut aprobarea proiectului de hotãrâre privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul “Modernizare reabilitare strãzi orasul Murgeni”, investitie de 418.950 lei (asfaltarea unor strãzi din oras, n.r.), aprobarea proiectului de extindere a retelei de ape uzate în oras, cu o valoare de 367.125 lei, plus realizarea unui gard care sã delimiteze Grupul Scolar Agricol Murgeni, în sumã de 126.572 lei. La toate trei proiectele, primarul a fãcut câte o micã smecherie, de care oamenii din oras nu au fost informati. Asa am aflat cã, în cazul gardului de la Grupul Scolar, lucrarea urmeazã a fi datã în executare societãtii primãriei – care se aprovizioneazã cu materiale de constructii de la firma primarului! – sau cã proiectul de extindere a canalizãrii se putea prinde la proiectul aflat în lucru de anul trecut, însã lucrarea mare a fost “spartã” în mai multe lucrãri mici, tocmai pentru ca primarul sã dea banii cãtre anumite firme, abonate la banii publici ai orasului. Am mai aflat cã lucrarea de asfaltare a unor strãzi din oras a fost stabilitã la un nivel de 95.000 de euro, cu intentia clarã pentru a nu atinge nivelul de 100.000 de euro, caz în care s-ar fi fãcut licitatie pe SEAP. Asa, prin manevre de culise, primarul Buta a fãcut cerere de oferte, iar banii vor ajunge la unele firme despre care se spun multe în oras.

“Domnule primar, cum se face cã sunteti în functie si nu ati venit la sedinte de un an de zile?”

Înainte de sedintã, consilierii locali PNL au spus cã vor aproba proiectele primarului, cu conditia sã se facã licitatii pe SEAP, asa cum este normal. Nu s-a cerut decât o transparentã a modului în care sunt cheltuiti banii publici, cuvânt total strãin primarului Ioan Buta. Consilierul liberal Dan Cain a spus, în timp ce oamenii din oras se adunau în salã, cã grupul consilierilor PNL doreste ca, în ziua de 5 iunie, sã se facã si un referendum în oras, pentru ca Murgeniul sã revinã la statutul de comunã, cum era pânã în 2003. “Cetãtenii Murgeniului vor sã nu mai plãteascã taxe atât de mari, vor taxe mici, ca în vremea în care era comunã. Trebuie chemati la urne, la referendum, si sã fie întrebati dacã sunt de acord sã treacã de la oras la comunã. Am fãcut toti pasii legali si vã rog sã-l treceti pe ordinea de zi. Cetãtenii vor hotãrî dacã mai vor ca Murgeniul sã fie oras sau sã revinã la statutul de comunã”, a spus Cain. Primarul Ioan Buta a recunoscut cã, în 2003, când s-a înfiintat orasul Murgeni, “s-a fãcut o gresealã, iar oamenii nu au fost complet informati”. “Greseala mea este cã am fãcut proiecte si am câstigat bani ca oras, iar dacã trecem la comunã va trebui sã dãm toti banii înapoi”, a spus primarul, vizibil iritat. Acesta a anuntat cã refuzã sã treacã punctul cu referendumul pe ordinea de zi. “Domnule primar, cum se poate ca la Zorleni sau Popeni, la Fãlciu sau în alte comune sã existe asfalt, iar noi, ca oras, sã nu avem asfalt?”, a spus un consilier liberal. Jenicã Panica, fost primar al Murgeniului, consilier PNL, l-a pus la punct pe primar: “Domnule primar Buta, aveti un an de zile de când nu ati mai venit la sedintele de Consiliu Local. Orice primar vine si rãspunde în fata CL, numai dvs. sunteti fugar, de un an de zile”, a spus Panica, moment în care simpatizantii primarului au luat foc si au nãvãlit peste sedinta de Consiliu Local.

Presedintele de sedintã, gest incalificabil: a vrut sã-l scoatã cu forta din sedintã pe Dan Cain!

În mod incredibil, cetãtenii au început sã-i agreseze verbal pe consilieri, fãcându-i în tot felul, desi nu au voie sã intervinã în sedintele de Consiliu Local, prin lege. Dan Cain, care a cerut ca referendumul sã fie trecut pe ordinea de zi, s-a trezit cã este prins de mânã de presedintele de sedintã si aproape scos afarã din sala de sedinte. Nervos, presedintele de sedintã a lovit cu pumnul în masã, în timp ce locuitorii chemati de Buta îi înjurau de mama focului pe consilieri. În vacarmul general, s-a cerut sã se treacã la vot, moment în care consilierul Cain a spus: “Noi avem amendamentul ca banii sã fie dati doar dupã ce se vor organiza licitatii. Nu ne împotrivim proiectelor, dorim doar o transparentã a cheltuirii banului public”. Nu l-a auzit nimeni, pentru cã locuitorii Murgeniului îi înjurau pe consilierii PNL si tipau, lucru interzis de legile care guverneazã activitatea consiliilor locale. La vot, consilierii PNL au votat “pentru” aceste proiecte, cerând ca amendamentul cu licitatiile publice sã fie trecut pe ordinea de zi. Cei de la PSD s-au fãcut cã nu îi aud pe colegii liberali.

Ce smecher e primarul Buta. Firma care face canalizãrile, chematã pe sest la primãrie, dupã sedintã!

În momentul în care a vãzut cã s-au votat proiectele, primarul Buta a iesit triumfãtor: “Oameni buni, în douã zile intrãm si facem strada”. Ori, în conditiile în care nu ai încã o firmã care sã fie declaratã câstigãtoare, de unde stii în cât timp asfaltezi strãzile în oras? Nu e clar cã, de fapt, primarul Buta avea pregãtit si câstigãtorul, încã înainte de sedintã? Oamenii din Murgeni au observat cum, dupã sedintã, în zona primãriei a apãrut o masinã de teren, despre care se stie cã apartine patronului care a mai primit câteva sute de mii de lei, anul trecut, pentru alte lucrãri de canalizare. Când a vãzut cã este filat de consilierii PNL, patronul iesean a sters-o, dar s-a reîntors un sfert de orã mai târziu, intrând în primãrie. A mers la primar, unde i s-a spus cã i se mai dau încã 367.125 lei pentru o nouã lucrare de canalizare, desi trebuiau fãcuti anumiti pasi. Se fac multe manevre cu bani publici în Murgeni, iar capul rãutãtilor este chiar primarul orasului. “Am cerut oferte de la constructori, asa am gândit noi cã este pretul cel mai corect. O lucrare are valoare de 1 miliard si un pic, ce mare valoare e?”, a spus, senin, arhitectul sef al orasului, în prezenta primarului. Adicã, Buta face ce face si sparge lucrãrile mari, de valoare foarte mare, care ar trebui trecute pe SEAP, în tot felul de lucrãri mici, cu valori de pânã în 100.000 de euro, pe care le dã firmelor sale de casã. Am vãzut, ieri, personal cum se lucreazã la primãria Murgeni, cu patroni chemati pe sest, pentru a li se pune pe masã sute de mii de lei. Asta, desi oamenii din oras spun cã “firma asta din Iasi are sapte lopeti si sapte hârlete, dar primeste miliarde de la primãrie, pentru canalizare”. Halal transparentã, domnilor de la primãria Murgeni!

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.