spot_img
18.5 C
Vaslui
17-iun.-2024
spot_img

Copiii cu dizabilitãti auditive concureazã la Vaslui

- Advertisement -

COMPETITIE… Vasluiul gãzduieste în aceste zile Concursul National pentru Elevii cu Deficiente de Auz. Peste o sutã de elevi cu dizabilitãti auditive din toatã tara îsi vor demonstra cunostintele la limba si literatura românã, matematicã, educatie plasticã si tehnologia informatiilor si a comunicatiilor. Programul evenimentului cuprinde, însã, si activitãti recreative, întreceri sportive, ateliere de creatie, excursie la Movila lui Burcel, precum si vizitarea orasului. Festivitatea de deschidere a concursului a reunit atât oficialitãti din judet si din tarã, cât si profesori, elevi. Printre acestia, s-au numãrat inspectorul scolar general adjunct Maria Ciulei, inspectorul general Liana Maria Mitran din cadrul Ministerului Educatiei si Cercetãrii Stiintifice (MECS), profesorul univ. dr. Alois Ghergut, adminstratorul public al judetului Vaslui, Valeriu Garagatã, precum si directorul Directiei Generale pentru Asistentã si Protectia Copilului Vaslui, Ionel Armeanu Stefãnicã.

„Inspectoratul Scolar Judetean Vaslui, împreunã cu Centrul Judetean pentru Resurse si Asistentã Educationalã (CJRAE) si Centrul Scolar de Educatie Incluzivã „Constantin Pufan” Vaslui, sunt onorati cã pot fi organizatorii si gazdele acestui eveniment. Au venit aici o parte dintre copiii de exceptie ai acestei tãri. Se vor întrece în arta picturii si a desenului, în limba si literatura românã, matematicã, tehnologia informatiilor si a comunicatiilor, demonstrând tuturor cã a fi altfel nu este un defect, ci un alt mod de a trãi frumos, printre prieteni. Alãturi de ei, sunt profesori deosebiti, profesori care îi pregãtesc cu un singur gând: sã fie învingãtori. Împreunã, cred cã putem da un semnal clar, cã elevii cu dizabilitãti auditive sunt sprijiniti sã se integreze în societate. În calitate de dascãl, mã voi strãdui sã fac acest lucru, pentru cã orice tarã creste mai ales cu contributia noastrã, de dascãli. Salut prezenta echipajelor din cele 14 scoli din tarã si fie ca locurile, traditiile, ospitatilitate sã ofere tuturor participantilor clipe de neuitat, astfel încât sã poarte în gând frumusetea vasluianã despre tinutul si oamenii de aici”, a spus Daniela Laic, directoarea CJRAE, în deschiderea concursului.

„Învãtati pentru viatã si pentru viitor”

Venit la Vaslui special pentru acest eveniment, inspectorul general Liana Maria Mitran, din cadrul MECS, i-a îndemnat pe copii sã învete si sã aibã încredere în învãtãmântul românesc. „Mã bucur din suflet sã îi revãd pe toti laolaltã. Asta înseamnã normalitate. Asa ar trebui sã lucrãm si sã convietuim, unii cu altii, unii pentru altii. Sunt fericitã cã acest concurs a ajuns la a VI-a editie. Trebuie sã facem în asa fel încât sã fie si mai multe editii. Sunt elevi care au demonstrat si la examenele nationale, si la olimpiade, si concursuri, si la evaluãri curente, cã sunt la fel de buni ca toti ceilalti elevi. Dovada o face cã urmeazã acelasi curriculum ca elevii din învãtãmântul de masã. Ei ajung sã dea examene nationale cu aceleasi subiecte ca toti ceilalti elevi din învãtãmântul de masã. Asta aratã cã sunt foarte bine pregãtiti. Copiilor le adresez un gând. Stiu cã este foarte important sã obtinã la aceastã competitie premii si diplome, pentru cã este un barometru al pregãtirii lor, dar dincolo de acest lucru, mai important este câstigul lor în stiinta pe care o cãpãtã în cultura pe care o acumuleazã. Îi rog ca în continuare sã aibã încredere în scoala româneascã. Este un învãtãmânt solid, chiar dacã a avut unele sincope. Este de datoria noastrã sã demonstrãm cã suntem buni. Îi rog, de asemenea, sã vã îsi iubeascã profesorii, sã aibã încredere în dumnealor, sã învete, pentru cã ei reprezintã societatea de mâine. As vrea sã stiu cã România are oameni bine pregãtiti din punct de vedere profesional si oameni cu o tinutã moralã deosebitã. Le tin pumnii strânsi la toate probele si am sã insist asupra unui singur lucru: învãtati pentru viatã si pentru viitor. Vã doresc succes si sã ne revedem cu bine, fericiti si bucurosi cu rezultatele pe care le vom obtine”, a spus inspectorul general Liana Maria Mitran, din cadrul Ministerului Educatiei si Cercetãrii Stiintifice.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.