În traditiile romanilor, Joia Mare se mai numeste Joi Mari, Joia Patimilor, Joia Neagrã, Joimãrita. În aceastã zi se face pomenirea urmãtoarelor evenimente: spãlarea picioarelor Apostolilor de cãtre Domnul Hristos; Cina cea de Tainã, adicã instituirea Sfintei Euharistii; rugãciunea cea mai presus de fire a Mântuitorului Iisus Hristos si vânzarea Lui. La biserici, de dimineatã se citesc Ceasurile al treilea, al saselea si al nouãlea, Obednita si apoi se oficiazã Liturghia Sfântului Vasile cel Mare unitã cu Vecernia.
În cadrul Proscomidiei, se scoate un Agnet special din care se pregãteste Sfânta Euharistie pentru împãrtãsirea grabnicã a bolnavilor si a pruncilor nou-botezati, în timpul întregului an. Sfântul Agnet va fi pregãtit special si asezat în chivotul de pe Sfânta Masã în ziua de marti din Sãptãmâna Luminatã.
De asemenea, la Liturghia din Joia Mare, la unele catedrale chiriarhale si în mãnãstiri are loc rânduiala specialã a „spãlãrii picioarelor”, ce se sãvârseste dupã citirea rugãciunii amvonului. În seara aceasta se sãvârseste Denia în cadrul cãreia se citesc 12 pasaje din Sfintele Evanghelii care cuprind Sfintele Pãtimiri ale Domnului Hristos. De asemenea, în cadrul Deniei, la cântarea „Astãzi S-a spânzurat pe lemn Cel ce a spânzurat pãmântul pe ape”, preotul aduce Sfânta Cruce mare din Altar si o asazã în mijlocul bisericii spre a fi cinstitã de credinciosi.