spot_img
spot_imgspot_img
22.9 C
Vaslui
19-mai-2024

Cum pot obtine absolventii 2016 indemnizatia de somaj

- Advertisement -

DE STIUT… Aviz viitorilor absolventi de liceu, care nu vor sã-si continue studiile, ci sã se angajeze. În perioada 1 iulie – 29 august, acestia trebuie sã se prezinte la agentiile pentru ocuparea fortei de muncã în raza cãrora îsi au domiciliul, pentru a se înregistra ca persoanã în cãutarea unui loc de muncã – etapã prealabilã si obligatorie pentru obtinerea indemnizatiei de somaj. Valoarea acesteia este 250 lei si va fi acordatã pe o perioadã de 6 luni.

Actele necesare înregistrãrii: act de identitate – fotocopie si original; certificat de nastere – fotocopie si original; act de studii – fotocopie si original; adeverinta eliberatã de medicul de familie din care sã rezulte dacã este „apt de muncã” sau „clinic sãnãtos”. Odatã înregistrati, acestia vor putea beneficia, în mod gratuit, de informare si consiliere profesionalã; mediere pentru identificarea unui loc de muncã; formare profesionalã gratuitã prin programe care asigurã initierea, calificarea, recalificarea, perfectionarea, specializarea; facilitãti financiare.

Subventii pentru firmele care angajeazã absolventi 2016

Un alt lucru important de stiut este acela cã, potrivit Legii nr. 76/2002, angajatorii sunt stimulati sã angajeze pe duratã nedeterminatã absolventi promotia 2016. Ei vor primi lunar, pe o perioadã de 12 luni, pentru fiecare absolvent încadrat: a) o sumã egalã cu valoarea indicatorului social de referintã, în vigoare la data încadrãrii – pentru absolventii ciclului inferior liceului si scolilor de arte si meserii; b) o sumã egalã cu 1,2 ori valoarea indicatorului social de referintã, în vigoare la data încadrãrii – pentru absolventii de liceu si postlicealã; c) o sumã egalã cu 1,5 ori valoarea indicatorului social de referintã , în vigoare la data încadrãrii – pentru absolventii de învãtãmânt superior. De asemenea, dacã angajatorii încadreazã absolventi din rândul persoanelor cu handicap, primesc lunar sumele prevãzute, pe o perioadã de 18 luni. De precizat, angajatorii sunt obligati sã mentinã raporturile de muncã cu absolventii cel putin 18 luni de la data încadrãrii.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.