spot_img
spot_img
31.1 C
Vaslui
14-iul.-2025

Scandal la poarta de intrare în UE: cine a blocat soseaua de centurã a Husului?

- Advertisement -

ÎNTREBÃRI… De ani de zile, locuitorii municipiului Husi cer scoaterea traficului greu din oras. Acest municipiu important, poarta de intrare a Europei, legãtura cu cel mai mare punct vamal din estul UE, nu are nici acum o sosea de centurã, iar oamenii se întreabã cine poartã vina pentru aceastã nerealizare: politicienii sau conducerea primãriei Husi? Una dintre promisiunile electorale din anul 2008 ale actualului primar de Husi a fost realizarea soselei de centurã. Imediat ce a ajuns primar, Ioan Ciupilan a început demersurile pentru realizarea acestei centuri. În urma demersurilor fãcute la Ministerul Transporturilor, în 2009, în luna februarie, Compania Nationalã de Autostrãzi si Drumuri Nationale din România (CNADNR) si Autoritatea de Management în POS „Transport” (POS-T) au semnat un contract de finantare de 123,6 milioane lei. Acest contract prevedea variantele de ocolire a localitãtilor Stei, Alesd (Sud si Nord), Miercurea Ciuc, Gheorgheni, Bistrita si Husi. Proiectul a fost depus în cadrul Axei prioritare TEN-T în scopul dezvoltãrii unui sistem national durabil de transport. CNADNR a semnat cu firma Rutexpert pentru verificarea proiectelor tehnice ale centurilor din orasele respective, iar pentru centura Husului a semnat un contract de asistentã tehnicã cu Tractel Projeets. Proiectul a fost finalizat în 2011, iar licitatia si terminarea lucrãrilor ar fi trebuit sã aibã loc în 2016, conform sursei de finantare alocatã de la Uniunea Europeanã. În 2012, s-a schimbat Guvernul, cu ministrul liberal Fenechiu, la Transporturi. Din acel moment, proiectul de sosea de centurã a Husului a fost abandonat, niciun parlamentar de Husi nepunând o întrebare simplã: de ce Ministerul Transporturilor a cheltuit 123 milioane lei, pentru un proiect abandonat? Nu mai prezenta acest proiect interes? Credem cã, de fapt, era treaba celor doi parlamentari PNL de Husi sã se informeze în legãturã cu actiunile care s-au întreprins si cu demersurile care au fost fãcute pentru soseaua de centurã si sã le sustinã la Ministerul Transporturilor.

Degeaba a încercat primarul municipiului Husi, Ioan Ciupilan, sã gãseascã întelegere la parlamentari, în ultimii ani, pentru lobby la Guvern sau la Ministerul Transporturilor. Initial, soseaua de centurã a Husului a fost cuprinsã în planul de investitii pentru dezvoltarea infrastructurii de drumuri nationale, pe perioada 2007-2013. Era un proiect anuntat, încã din campania electoralã din 2008, de cãtre primarul Ioan Ciupilan. Primarul se angajase cã va realiza aceastã centurã, nestiind câte piedici îi vor pune politicienii. În 2009, Compania Nationalã de Autostrãzi si Drumuri Nationale din România (CNADNR) a anuntat cã soseaua de centurã Husi este inclusã în Programul Operational Sectorial – Transport (POS-T), Axa Prioritarã 2 „Modernizarea si dezvoltarea infrastructurii nationale de transport în afara axelor prioritare TEN-T în scopul creãrii sustenabile a sistemului national de transport”, Domeniul de interventie 2.1 „Modernizarea si dezvoltarea infrastructurii nationale rutiere”. Autoritatea de Management a acestui program urma sã demareze procedurile pentru executie. Valoarea contractului era de 123,6 milioane lei, alãturi de soselele ocolitoare ale oraselor Alesd (Sud si Nord), Bistrita, Gheorgheni si Miercurea Ciuc. În 2009, CNADNR anuntã cã soseaua de centurã intrã la finantare. Se plãteste un studiu de fezabilitate, din fondurile FEDR, se realizeazã si proiectul tehnic, însã nu se mai întâmplã nimic. În 2012, în luna noiembrie, a apãrut pe site-ul CNADNR un anunt cã soseaua de centurã intrã în executie, cu termen de finalizare 2016. Imediat ce ajunge ministrul Transporturilor, tot în 2012, liberalul Relu Fenechiu scoate soseaua de centurã de la finantare. Este momentul în care conducerea primãriei Husi simte cã a primit o loviturã sub centurã din partea politicienilor. Parlamentarii de Husi nu iau atitudine fatã de aceastã nedreptate. Nu la fel a procedat PSD, în vremea fostului senator Hoha, când se anuntase cã spitalul din Husi va fi scos de la finantare. Hoha, alãturi de toti parlamentarii PSD, a mers la Bucuresti si a stat pe capul guvernantilor, pânã ce s-au aprobat în continuare sursele de finantare. De data aceasta, municipiul Husi, cu doi parlamentari PNL, a fost scos de la finantare, iar parlamentarii au stat si s-au multumit sã ridice din umeri, în loc sã se batã pentru interesul celor care i-au trimis acolo.

Parlamentarii Colegiului Husi nu au luat apãrarea locuitorilor, desi ar fi trebuit sã protesteze la Guvern si Ministerul Transporturilor

Ce ar fi trebuit sã facã parlamentarii Colegiului Husi, când au vãzut cã soseaua de centurã a orasului este scoasã de la finantare? Trebuiau sã vinã la primãrie, sã se aseze la discutii cu primarul orasului, Ioan Ciupilan, si cu presedintele Consiliului Judetean, dupã care trebuiau sã meargã la Bucuresti, sã facã lobby pentru centura ocolitoare. Pentru aceasta au fost votati de miile de huseni, în 2012, sã le reprezinte interesele, lucru de care acum se pare cã au uitat. „Nu i-am vãzut niciodatã pe parlamentarii de Husi, când s-a votat bugetul tãrii, sã ia atitudine, desi s-au cheltuit sume foarte mari, de ordinul zecilor de milioane de lei, pentru proiectare si asistentã tehnicã. Mã asteptam sã iasã public toti si sã spunã cã vor sã se facã soseaua de centurã, sã facã lobby la Guvern, însã nu s-a întâmplat nimic. Nici mãcar amendamente nu s-au fãcut pentru aceastã centurã ocolitoare”, remarcã primarul municipiului, Ioan Ciupilan. Soseaua de centurã a Husului nu s-a fãcut în 2009, nu s-a fãcut nici în 2013 sau 2016, se estimeazã cã va intra la executie în 2022-2023. Proiectul soselei de centurã apartine Master Planului General de Transport, iar studiul de fezabilitate va intra în lucru, pentru municipiul Husi, în 2021, anuntã Ministerul Transporturilor.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.