spot_img
spot_imgspot_img
22.9 C
Vaslui
19-mai-2024

Murgenenii au de ales: pesedistul Buta si gasca lui coruptã sau omul care va schimba din temelii localitatea, Viruca Secan?

- Advertisement -

VINE SCHIMBAREA… Peste câteva zile, se încheie o perioadã neagrã în istoria orasului Murgeni. Un mandat de patru ani al unui primar care a cultivat, în permanentã, relatiile de partid si coruptia cu bani publici, un primar care se poate lãuda cã a cheltuit sute de mii de euro pe tot felul de proiecte care nu vor fi finantate, doar pentru firme agreate de conducerea primãriei. Primarul pesedist Ioan Buta a tinut cu dintii de statutul de oras la Murgeni, în mandatul 2012-2016, pentru a avea un salariu mai mare, personal peste mãsurã în primãrie, masinã de serviciu si afaceri cu bani publici, prin firmele sale de casã. Buta a nesocotit în permanentã dorinta celor din Murgeni de a reveni la statutul de comunã, desi impozitele sunt cu mult mai mari decât în vremea în care apartineau de mediul rural. Viruca Secan, o femeie de toatã isprava din Murgeni, candideazã la alegerile pentru primãria din localitate, cu un scop bine definit: îsi doreste ca, imediat dupã alegeri, când va ajunge primar, sã poatã declansa referendumul pentru trecerea Murgeniului la nivel de comunã, cu impozite mai mici. „Eu nu fac diferenta între romi si români, asa cum a fãcut-o cel care a condus primãria în ultimii patru ani. Pentru mine, toti sunt la fel. Îi voi ajuta, deopotrivã, pe romi si români, sã facã proiecte, sã aducã bani acasã, din munca în strãinãtate, pentru a dezvolta mici afaceri în Murgeni. Orasul are o sansã, sã se dezvolte pe mestesuguri, trebuie doar ca oamenii sã fie informati si ajutati. Acesta va fi rolul meu, ca primar, sã-mi ajut concetãtenii”, spune Viruca Secan, candidatul UNPR la primãrie. Este greu de dãrâmat cosmelia de partid din Murgeni, cu cetãteni de onoare numiti pe criteriul apartenentei la Partidul Social-Democrat, însã nu este imposibil sã se producã schimbarea în aceastã localitate, pe data de 5 iunie.

Mandatul primarului PSD de Murgeni, Ioan Buta, a fost marcat de suspiciuni privind modul în care s-au cheltuit banii publici, de multe ori fiind evident faptul cã banii au ajuns doar la anumite firme, pe proiecte total aiuristice. La începutul anului trecut, Buta sãrea în sus de bucurie: Ponta îi fãcuse cadou cel mai mare buget din judetul Vaslui si cel mai mare buget din istoria localitãtii. Peste 47 miliarde lei vechi au ajuns în conturile primãriei, bani cu care se putea schimba fata orasului. La Negresti, spre comparatie, cu doar 30 si ceva de miliarde lei vechi, s-au fãcut multe investitii, în anul acesta fiind demaratã chiar si o piatã agroalimentarã. În Murgeni, primarul Buta si-a bãtut joc de bani si a fãcut proiecte peste proiecte, desi stie cã multe dintre acestea nu vor fi finantate: reproiectare constructie piatã, proiectare construire centru rezidential, proiect de modernizare a liceului, proiect… O listã lungã de proiecte, care înseamnã bãtaie de joc fatã de banul public, mai ales când se cheltuie sume imense pe astfel de documentatii. Numai proiectarea pentru modernizarea spitalului de psihiatrie a costat, conform unor surse din interior, în jur de 10 miliarde lei vechi, o sumã imensã pentru orice localitate din România. În conditiile în care spitalul din Murgeni functioneazã si acum, fãrã a avea soarta spitalului din Negresti, de pildã, sã bagi sute de mii de euro în proiectare pentru un spital nou, în care sã lucreze rudele si cunostintele primarului de la PSD, este o investitie inutilã. Însã, când ai pe mânã 47 miliarde lei vechi, de care nu dai socotealã, ce-ti mai pasã cã încalci legea? Primarul Buta nu a ascultat nici de vocea omului simplu din Murgeni, care a cerut, în permanentã, reîntoarcerea la statutul de comunã, pentru cã impozitele erau cu mult mai mari, la nivelul de oras. Iatã ce spunea Ioan Buta, în 2016, referindu-se la dorintele oamenilor din Murgeni: „La ora actualã suntem super avantajati. Dacã am coborî la rang de comunã, asa cum vor unii, ar fi o mare gresealã. În 2008, a trecut pe lângã noi trenul cu bani, acum am prins o mocãnitã si ar fi pãcat sã nu profitãm. Dupã noua Ordonantã de Guvern, cea cu repartizarea sumelor la buget, orasele mici, de rang III, cum e si Murgeniul, au prins buget foarte bun. Au crescut impozitele, nu si infrastructura”. Adicã, e mai bine sã fii primar la oras, cu spãgi si coruptie cãtre firmele de casã ale primãriei, unde semnezi ordine de platã cu sume imense pentru documente de tot felul, cu impozite mai mari pentru oamenii care te-au votat, decât sã te întorci la rangul de comunã, unde ai altã sansã sã intri pe finantãri europene pentru tot felul de investitii. Asa a gândit Buta, timp de patru ani, asa a actionat: firmele pe care nu le-a dorit în oras au fost excluse de la licitatii, în timp ce anumite firme de proiectare sau de constructii au primit lucrãri de sute de mii de euro, contra unor comisioane grase, probabil.

Pozitia unei femei care întelege altfel politica, în folosul oamenilor din Murgeni: „Nu fac distinctie între romi si români, toti sunt la fel, pentru mine”

Viruca Secan, o femeie care a ales sã intre în politicã pentru a schimba soarta Murgeniului, spune cã tot ce s-a fãcut pânã acum la primãrie a fost gresit. Candidat UNPR la primãria Murgeni, aceasta spune cã are deja în plan schimbarea rangului localitãtii, respectiv trecerea la statut de comunã, ca pânã în 2003. „Eu voi face, imediat ce voi ajunge la primãrie, un referendum, prin care sã trecem la statutul de comunã. Actualul statut, de oras, îi împovãreazã foarte mult pe locuitorii Murgeniului. Nu simtim nicio schimbare fatã de perioada în care eram comunã, asa cã, ce rost are sã mai rãmânem cu forma aceasta, de oras?”, se întreabã politiciana. Murgeniul are o mare sansã de dezvoltare: foarte multi dintre cei care locuiesc aici, în special romi, sunt plecati la muncã în strãinãtate. Nu de putine ori, în oras s-a spus cã primarul Buta face diferenta între români si romi, lãsând cale liberã conflictelor interetnice de tot felul. „Eu nu voi face asa ceva. Nu voi face diferenta între romi si români. Pentru mine, sunt toti cetãteni ai Murgeniului. As spune, în schimb, altceva: avem o comunitate de romi, oameni muncitori, care trudesc pe afarã si ar putea ca, din banii câstigati acolo, sã înceapã acasã unele afaceri. Putem organiza activitãti pe bazã de mestesuguri, este nevoie doar sã îi ajutãm pe oameni sã înteleagã cum sã acceseze fonduri europene. Doar împreunã si cu sfaturi si informatii la obiect, cei care muncesc în strãinãtate îsi pot face un rost la Murgeni, pentru ei si copiii lor, iar când se vor întoarce de tot acasã vor avea o sursã de venit”, mai spune candidata UNPR. Ca sã demonstreze cã nu face deosebiri între romi si români, Viruca Secan a deschis lista de consilieri locali cu un rom, în timp ce observatorul UNPR în sectia de votare este o femeie de origine romã.

Un oras mentinut în „viatã” de Buta si clica lui de la PSD. Cum au devenit cetãteni de onoare capii social-democrati din 2003

Murgeni a trecut de la rangul de comunã la cel de oras în 2003, iar cei care au avut de suferit de pe urma acestei manevre au fost locuitorii orasului, care au fost obligati sã plãteascã impozite mai mari, de douã ori mai mari, desi infrastructura si nivelul de trai nu diferea de cel din mediul rural. Sunt în jur de 3.500 de locuitori în Murgeni, ca localitate de sine-stãtãtoare, la care se mai adaugã cei 4.500 de oameni din Cârja, Floreni, Lãtesti, Raiu, Sãrãteni si Schineni. La Murgeni, populatia majoritarã este de etnie romã (peste 2.000, conform unui recensãmânt din 2012), iar PSD a manevrat mai mereu aceastã masã de oameni sãraci, pe care reprezentantii celor trei trandafiri i-au tinut în permanentã în izolare. Asa se face cã, la momentul în care Murgeni a fost declarat oras, trei dintre greii PSD din acel moment – fostul prefect Ioan Tibulcã, fostii subprefecti Eugen Neacsu si Cãtãlin Cupsan – au ajuns sã fie declarati „cetãteni de onoare”. Cei trei si-au luat si o multime de terenuri în zona Murgeni si nu plãtesc niciun leu impozit, ceea ce înseamnã cã a fost doar o manevrã premeditatã a pesedistilor, de a jecmãni bugetul local. Dacã Buta nu a fost decât o unealtã în mâna pesedistilor, politiciana Secan spune cã orasul are sansa sã scape de sãrãcia în care a fost mentinut de PSD, atâtia ani. „Stiu cã se pot face multe pentru comunitatea romilor din Murgeni, oameni de ispravã. Alãturi de ei, pot transforma Murgeniul într-o micã Elvetie. Banii care îi câstigã afarã se pot întoarce acasã, la familii, iar noi îi vom ajuta sã acceseze fonduri europene. Aici este viitorul lor, al copiilor lor, al tuturor celor care muncim si credem în Murgeni. Într-o zi, se vor întoarce acasã si vor gãsi aici o afacere de familie”, mai spune politiciana de la UNPR.

Zona Prutul Umed, sansa satului Cârja de a deveni o nouã Deltã a României

Candidat UNPR la functia de primar, Viruca Secan crede cã Murgeniul poate deveni, în câtiva ani, noua Deltã a României, prin investitii de mediu în zona Cârja, la granita Uniunii Europene. Putini oameni stiu cã satul Cârja este inclus în programul european care priveste zonele umede din România, acele spatii care beneficiazã de finantare europeanã, pentru conservarea florei si faunei. „Voi aduce fonduri de la Bruxelles pentru a dezvolta satul Cârja, cu toate lacurile adiacente, pentru a o transforma în noua Deltã a României”, spune Viruca Secan. Desi ar fi trebuit sã se zbatã pentru aceastã zonã cu impact ecologic, timp de patru ani, Ioan Buta a cheltuit în permanentã bani de la bugetul local, fãrã sã rezolve în vreun fel problema acestui sat. Nu i-a pãsat nici de soarta oamenilor din Cârja, însã candidatul UNPR crede cã e timpul mãsurilor decisive. „Mã voi bate pentru ca zona Cârja sã devinã un spatiu deschis pentru turisti, cum este Delta Dunãrii. Sunt fonduri la Bruxelles, trebuie doar sã mergi acolo si, cu proiecte clare, sã accesezi aceste fonduri. Ori, cel care a fost la primãrie în acesti ani nu a fãcut asta. Nu i-a pãsat”, spune femeia. Oamenii din Murgeni pot scrie istorie, pe 5 iunie. Pot sã-si decidã singuri viitorul, fãrã sã mai asculte de gasca de corupti din Primãrie. Este momentul unei schimbãri.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.