spot_img
spot_imgspot_img
20.5 C
Vaslui
03-iun.-2024

Clanul de etnobotanisti Manea din Bârlad, arestat!!

- Advertisement -

ÎN SFÂRSIT Tribunalul Vaslui a emis mandate de arestare preventivã pe numele a patru persoane din clanul Manea, din municipiul Bârlad, cercetate pentru comiterea infractiunilor de efectuare de operatiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, altele decât cele prevãzute de acte normative în vigoare, fãrã a detine autorizatie, în formã continuatã si constituirea unui grup infractional organizat. Cei patru sunt Viorel Manea, Cristina Silion (capul “afacerii” cu etonobotanice), Andrei Manea si Ioana Manea.

Manea Viorel, de 62 ani, Silion Cristina, de 43 ani, Manea Andrei, de 27 ani, Manea Ioana, de 22 ani, fuseserã retinuti în data de 1 iunie, mãsurã dispusã de procurorii D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Vaslui, iar ieri au fost prezentati la Tribunalul Vaslui cu propunerea de arestare preventivã. De asemenea, fatã de Manea Elena, de 23 ani, a fost luatã mãsura preventivã a controlului judiciar pe o perioadã de 60 zile. În perioada 2014 – 2016, aceste persoane ar fi constituit un grup infractional organizat, în scopul comercializãrii substantelor cu efecte psihoactive cãtre tineri din municipiul Bârlad. Vã reamintim cã procurorii  Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizatã si Terorism – Biroul Teritorial Vaslui, împreunã cu ofiteri de politie judiciarã din cadrul Serviciului  Combatere a Criminalitãtii Organizate   Vaslui, au efectuate o amplã actiune, cu perchezitii si tot tacâmul la clanul Manea, de pe strada Siret, (zona Stadion din Bârlad), având informatii si dovezi cã suspectii Manea Viorel, Silion Cristina (capul retelei) si Manea Ioana au constituit un grup infractional organizat, structurat pe baza relatiilor de familie, în scopul comercializãrii de produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, cãtre consumatori din rândul tinerilor din municipiul Bârlad. În urma cercetãrilor efectuate în cauzã s-a retinut cã grupul infractional organizat era format  din inculpatii  Manea Viorel, Silion Cristina, sot si sotie, precum si din cei cinci copii ai acestora, dintre care trei majori  si doi minori (de 15, respectiv  16 ani). Suspectii, Manea Viorel, Silion Cristina,  Manea Andrei,  Manea Ioana si Manea Elena, au distribuit si vândut produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, în perioada 2014 – 2016, atât în mod direct, cât si indirect, prin determinarea a alti patru minori, din cadrul aceleiasi familii, cu vârste cuprinse între 9 si 14 ani, sã comercializeze astfel de substante. Chiar în timpul efectuãrii perchezitiei, la locuinta respectivã s-au prezentat sase persoane care intentionau sã achizitioneze substante interzise, acestea fiind si ele conduse de cãtre politisti la  D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Vaslui.

Unul dintre membrii familiei Manea (Cristina Silion) avea rolul de aprovizionare cu substante etnobotanice, acestea fiind comercializate pe raza municipiului Bârlad, în mod direct sau prin intermediul unor minori cu vârste sub 14 ani. Activitatea a fost desfãsuratã în mod continuu, pânã în prezent, iar consumatorii erau, în special, tineri din municipiul Bârlad. Cu ocazia perchezitiei domiciliare efectuate la domiciliul suspectilor a fost gãsit si ridicat un plic ambalat, continând materie vegetalã, precum si o altã cantitate de aproximativ 20 g de astfel de substantã, despre care existã suspiciuni cã este susceptibilã de avea efecte psihoactive. Totodatã a fost ridicatã suma de 2770 lei si 500 de euro, sumã de bani care provine din activitatea infractionalã. De asemenea, au fost puse în executare sapte mandate de aducere”, se precizeazã în comunicatul DIICOT din ziua de 1 Iunie.

Recomandãrile Politiei Române

“Politia Românã avertizeazã cu privire la pericolul consumului de substante susceptibile de a avea efecte psihoactive, denumite generic etnobotanice. Aceste substante sunt obtinute în laborator si actioneazã direct asupra sistemului nervos central, putând avea consecinte ireversibile. Efectele produse de aceste substante sunt similare celor produse de substantele psihotrope, având efect direct asupra creierului uman. Aceste efecte sunt concretizate în stãri confuzionale – pierderea identitãtii, halucinatii, diminuarea atentiei, combinate cu efecte adverse ca: puternice dureri de cap, anxietate, ameteli, confuzie si atacuri severe de panicã, cresterea frecventei cardiace, tensiunii arteriale si a temperaturii corpului”, a precizat Loredana David, purtãtorul de cuvânt al IPJ Vaslui.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.