spot_img
spot_imgspot_img
20.5 C
Vaslui
03-iun.-2024

Autoritãtile sanitar-veterinare si de sãnãtate, încurcate de învãtãtoarea iresponsabilã de la Puiesti!

- Advertisement -

CIUDAT Directia Sanitar-Veterinarã si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Vaslui nu poate trage la rãspundere magazinele de unde s-au cumpãrat alimentele care au dus la intoxicarea a nu mai putin de 25 de copii din satul Rotari, comuna Puiesti. „Învãtãtoarea nu a putut pune la dispozitie bonurile produselor alimentare, afirmând ca le-a aruncat, prin urmare nu se poate face dovada cu sigurantã a achizitionãrii produselor si sortimentelor din locurile specificate de aceasta”, precizeazã echipa de comunicare a DSVSA Vaslui. Directia de Sãnãtate Publicã (DSP) Vaslui a luat resturile alimentelor gãsite la scoalã pe 2 iunie, la o zi dupã petrecerea de pominã a copiilor, de 1 Iunie, iar abia luni vor putea sosi primele rezultate preliminarii ale analizelor. Cei 25 de copii internati la spitalele din Bârlad (18) si la Vaslui (7) sunt în stare stabilã.

Prefectul judetului Vaslui, Daniel Olteanu, a reactionat imediat dupã ce a fost informat de grozãvia de la scoala din satul Rotari, comuna Puiesti, unde pe 1 Iunie, învãtãtoarea Daniel Suvac si pãrintii au fãcut o petrecere pentru copii. Vã reamintim cã, din cei 27 de copii ai scolii din Rotari, de clasele I-IV (plus clasa pregãtotoare si grãdinita), au mâncat la acea petrecere pulpe de pui, kaizer din pulpã, suncã presatã, salam, mãsline, rosii, prãjiturã midi Tiramisu si au bãut Coca Cola si suc de portocale. Toate acestea au fost cumpãrate din patru magazine din Bârlad, de învãtãtoarea Daniela Suvac. A doua zi, pe 2 iunie, au început sã soseascã la spitalul din Bârlad Ambulantele una dupã alta, aducând 25 de copii diagnosticati cu toxiinfectie alimentarã. Urmare a notificãrii telefonice din partea prefectului Daniel Olteanu, referitoare la aceastã suspiciune de toxiinfectie alimentarã, conducerea DSVSA a dispus demararea unei anchete pentru stabilirea cauzelor care au dus la îmbolnãvirea copiilor din satul Rotari. De asemenea, DSP Vaslui a demarat ancheta, în colaborare cu DSVSA Vaslui, pentru stabilirea cauzei care a dus la îmbolnãvirea celor 25 de copii.

DSVSA Vaslui … încã ancheteazã

Inspectorii DSVSA Vaslui au demarat ancheta la cele patru unitãti nominalizate de cãtre învãtãtoare, unitãti din care ar fi achizitionat produsele alimentare oferite copiilor cu ocazia sãrbãtorii organizate pentru data de 1 Iunie. La ora si data controlului, învãtãtoarea a afirmat cã nu mai are bonurile fiscale ale produselor achizitionate. „Din declaratiile d-nei învãtãtoare a celor 27 de copii din clasele I-IV, produsele au fost achizitionate de la trei magazine din Bârlad, de cãtre dumneaei, iar sucurile de portocale si coca-cola de la un magazin din sat. Învãtãtoarea nu a putut pune la dispozitie bonurile produselor alimentare, afirmând cã le-a aruncat, prin urmare nu se poate face dovada cu sigurantã a achizitionãrii produselor si sortimentelor din locurile specificate de aceasta. La scoalã nu s-au mai identificat nici etichete ale produselor consumate, pentru a se putea stabili cu exactitatea loturile de produse posibil incriminate în focarul de toxiinfectie alimentarã”, se precizeazã de cãtre conducerea DSVSA Vaslui.

În urma anchetei efectuate la cele 3 magazine nominalizate, situate în Bârlad, reprezentantii DSVSA Vaslui au constatat urmãtoarele: s-au identificat mai multe cutii cu prãjituri mini Tiramisu, din care s-a recoltat o cutie cu zece bucãti în vederea analizelor de laborator si restul s-a retras din consum pânã la obtinerea rezultatelor de laborator. Prãjiturile ar fi fost achizitionate în data de 31 mai; s-au verificat cantitãtile de carne de pasãre si s-a constatat în urma verificãrii facturilor prezentate si a stocurilor cã la data si ora controlului în magazin nu se mai regãseau pulpe de pui din lotul prezentat la vânzare, în data de 30 mai; preparatele de carne erau în vitrinã frigorificã functionalã, toate preparatele din carne erau în termen de valabilitate, temperatura în vitrina frigorificã fiind de 2,9° C, s-a prezentat si graficul de temperaturã. Personalul avea echipament de protectie si avea la dispozitie mãnusi de unicã folosintã pentru manipularea produselor alimentare. Existau avize de marfã si facturile de receptie a produselor alimentare. „Din produsele specificate de învãtãtoare, care ar fi fost cumpãrate, s-a identificat la vânzare numai salamul din care s-au recoltat probe din douã loturi diferite existente în magazin, rosii si teste de sanitatie de pe suprafete în vederea examenului de laborator. Nu s-au mai identificat la vânzare kaizer, sunculitã si mãsline. În acest moment se recolteazã probe din loturile si tipurile de suc achizitionate pentru copii. Ancheta este în derulare, urmând ca, dupã primirea buletinelor de analizã, sã revenim cu amãnunte”, se mai precizeazã de cãtre DSVSA Vaslui.

DSP Vaslui … ancheteazã si ea!

Contactatã telefonic, Mihaela Vlada, directorul DSP Vaslui, ne-a precizat cã … ancheta este în desfãsurare. „Sunt sapte copii internati la Spitalul Judetean Vaslui si 18 internati la spitalul din Bârlad. Starea lor este stabilã, se aflã sub supraveghere medicalã. S-au recoltat probe biologice si probe din alimentele ce au mai rãmas de la acea petrecere, niste resturi, care au fost duse la laborator pentru analize. În cursul zilei de luni, vor veni si primele rezultate preliminarii ale probelor”, a precizat Mihaela Vlada.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.