DUMESTI
PALTINIS
BUHAESTI
BARZESTI
NEGRESTI
Mii de vasluieni au trãit, ieri, sub amenintarea apelor. La Negresti, Bãcesti, Buhãesti, Bârzesti, Mãrãseni, Dumesti sau în alte sate, cãderile masive de precipitatii, coroborate cu viiturile râurilor din judetele vecine, de la Neamt si Bacãu, au provocat cresteri alarmante ale râurilor Bârlad si Elan. La Bãcesti, de exemplu, prima alarmã s-a dat în jurul orei 3.30, în noaptea de joi spre vineri. „Am primit telefon de la Situatii de Urgentã, privind iminenta unor inundatii, asa cã am plecat în teren în miez de noapte. Initial, nu erau probleme, însã spre dimineatã situatia s-a agravat. Au fost câteva ploi torentiale, iar apele au ajuns la casele oamenilor, în Bãcesti, inundând zeci de anexe gospodãresti”, a spus primarul comunei, Horatiu Cãrãusu. La Negresti, primarul Vasile Voicu a stat în mijlocul concetãtenilor sãi din zona Gãrii, pe strada Apelor, pentru a preveni orice eveniment nedorit. „Vã rog sã vã pregãtiti pentru evacuare, în cazul în care apa creste atât de mult încât ajunge la casele dumneavoastrã. Sunt pregãtite sãlile de sport, care vã vor oferi adãpost peste noapte”, le-a spus primarul Voicu, oamenilor speriati de viiturã. De altfel, apa a atins un nivel istoric la podul din zona Gãrii, cum nu a fost vreodatã în orasul Negresti. La Dumesti, toate ulitele pietruite au fost spãlate de torenti, iar munti de pietris au ajuns în drumul national Vaslui-Roman. Si la Buhãesti, la podul peste Bârlad, apa a urcat alarmant de mult, nivelul fiind monitorizat de cãtre conducerea SGA Vaslui, prezentã acolo. În comuna Stefan cel Mare, o ploaie torentialã, care a adus cantitãti importante de apã în timp foarte scurt, a distrus acostamentul drumurilor abia asfaltate, apa intrând în multe gospodãrii. Alarmant este cã, seara trecutã, Administratia Bazinalã „Prut-Bârlad” a anuntat cã, pentru judetul Vaslui, codul rosu de inundatii se mentine pânã în ziua de sâmbãtã, la ora 14.00. Asearã, la 19.30, conducerea Prefecturii, a Consiliului Judetean, sefii ISU si ai Apelor Române s-au întâlnit pe podul de la Bârzesti, pentru a discuta despre mãsurile care se vor lua, pentru a preveni inundatiile în comunele din zona Negresti.
Vineri dimineatã, la ora 3.00, primarul Horatiu Cãrãusu a fost sunat de cãtre Situatiile de Urgentã, pentru a i se aduce la cunostintã iminenta producerii unor inundatii pe teritoriul comunei sale. Comunã de granitã cu judetul Neamt, Bãcestiul era prima localitate care urma sã fie lovitã de suvoaiele de apã care veneau din judetul vecin. La ora 3.30, acesta a inspectat râurile din comunã, observând cã au crescut nivelurile la cursurile de apã, însã nu era nimic alarmant. Abia cãtre ora 7.00, dupã mai multe ploi torentiale, apele râului Gârboveta au revãrsat peste casele de la intrarea în comunã, inundând curtile si amenintând sã intre în case. Conform primarului Cãrãusu, la confluenta râului Gârboveta cu râul Bârlad, la intrarea în comunã, s-a petrecut un fapt ciudat: apele au nãvãlit în sat, în loc sã se ducã spre Negresti. Pânã cãtre orele 14.00, în Bãcesti erau inundate în jur de 24 de anexe gospodãresti, iar primarul si Comitetul local pentru situatii de urgentã au monitorizat foarte atent situatia râurilor. În satul Pãltinis, un pârâu a crescut atât de mult, încât a inundat drumul de acces dintre Bãcesti si Pãltinis. „Începând cu ora 5.30, a plouat foarte tare peste Bãcesti. Initial, apa nu era asa de mare, însã pe parcursul zilei au crescut si au ajuns în curtile oamenilor. Am asigurat apã platã pentru mai multe familii, întrucât fântânile au fost inundate si existã riscul îmbolnãvirilor”, a spus Horatiu Cãrãusu. În timp ce, la Bãcesti, primarul anunta ISU si Prefectura despre situatia din comunã, în satele comunei Stefan cel Mare o ploaie torentialã a fãcut prãpãd pe drumurile asfaltate. „În jurul orei 7.15, au început sã cadã suvoaie de apã din cer, la propriu. A plouat incredibil de mult, iar apa venitã de pe versanti a spãlat acostamentele si a distrus o parte din drumurile pregãtite pentru asfaltãri. În unele zone din Bârzesti, de exemplu, apa a sãpat cratere în drumuri, astfel cã masinile nu pot trece pe acolo. Nu stim care este valoarea pagubelor, însã cu sigurantã vor fi însemnate”, a spus Mihai Moraru, primarul comunei Stefan cel Mare. Satele Bârzesti, Muntenesti, Cãlugãreni si Brãhãsoaia au fost afectate de ruperile de nori, cu cantitãti foarte mari de precipitatii. La ora 10.00, în zonã au venit atât presedintele Consiliului Judetean, Dumitru Buzatu, cât si seful ISU, col. Neculai Olaru, si subprefectul Mircea Gologan. „Au fost averse foarte puternice de ploaie, începând de la Negresti si pânã spre Stefan cel Mare, fiind afectate drumuri judetene si comunale, cu pierderi foarte mari. Ne asteptãm ca, în maxim 2 ore (cãtre ora 12.00, n.r.), nivelul apelor din zonã sã creascã foarte mult, ca urmare a viiturii care vine de la Neamt. Am observat, încã o datã, cã aceia care au construit case în zone inundabile se confruntã cu problema inundatiilor, desi nu sunt pagube foarte mari. Este nevoie de discutii cu cetãtenii, din aceste zone inundabile, pentru a-si lua mãsuri de protectie, pe viitor”, a spus presedintele CJ Vaslui.
La Rafaila, podul de acces spre comunã este afectat de viiturile venite de la Neamt
Ieri dimineatã, sefii CJ Vaslui, ai Inspectoratului pentru Situatii de Urgentã si Prefecturii au mers la Rafaila, la podul de acces în localitate, din apropierea drumului national. „Este o situatie grea pentru acest pod, a fost afectat de viitura puternicã venitã din judetul Neamt. Sã sperãm cã nu va fi distrus de ape. Vom vedea pagubele, imediat ce apele se vor retrage”, a spus presedintele CJ Vaslui. La Negresti, în jurul prânzului, primarul orasului, Vasile Voicu, era în stare de soc. Râul Bârlad, la podul din zona Gãrii, se umflase atât de mult, de ziceai cã e vorba de râul Prut, nu un râu care curge lin, în timpul anului. „Nu am vãzut asa ceva, niciodatã. Râul s-a umflat atât de mult, încât ne temem sã nu afecteze podul de fier, pe care sunt retelele de apã si canalizare. În plus, pe strada Casa Apelor, în zona Gãrii, oamenii sunt speriati, ne temem cã va fi nevoie sã îi evacuãm peste noapte. Am pregãtit sãlile de sport din oras, oamenii vor avea conditii de a sta peste noapte, dacã va fi nevoie”, a spus primarul Voicu. Speriati, zeci de locuitori de pe strada din zona Gãrii, care vedeau cum apele cresc pânã spre gardurile lor, l-au întrebat pe primar ce se poate face. „Oameni buni, râul a crescut, în ultimele ore, cu 11 centimetri pe fiecare orã. E mai mare ca niciodatã. Vã rog sã vã pregãtiti câteva hãinute, dacã este nevoie, sã stati la locurile pregãtite pentru dumneavoastrã, peste noapte”, a spus Vasile Voicu. În Negresti, o mare de apã s-a revãrsat si peste câmpuri, în afara orasului. „Este un maxim istoric pentru orasul Negresti. Pentru prima datã, dupã 1988, când s-a construit polderul de la Vulturesti, acesta a fost în functiune, pentru a evacua cantitãtile mari de apã care s-au strâns în zona orasului. Eu sper cã râul Bârlad va rãmâne în matcã si nu ne va face probleme”, a spus prefectul Daniel Olteanu, în jurul orei 18.30.
Podul din satul Iaz, comuna Solesti, s-a rupt, ieri dimineatã
Statistic, în judetul Vaslui au fost avariate 35 de case, au fost inundate 50 de anexe gospodãresti, plus 23 de curti, fiind afectate de ploi si suvoaiele de pe Bârlad un numãr de 10 localitãti, din cinci comune, plus orasul Negresti. Peste 645 de hectare de teren cu culturi agricole au fost inundate, conform datelor oferite de prefect, seara trecutã. Un eveniment mai putin obisnuit s-a petrecut, ieri dimineatã, în satul Iaz, în comuna Solesti. Din cauza suvoaielor de apã, care s-au abãtut peste sat, podul din satul Iaz a fost distrus, astfel cã o parte din localitate este ruptã de lume. Primarul Mona Bujor a luat mãsuri pentru a preveni inundarea curtilor în satele Serbotesti si Iaz. „Pentru satul în care podul s-a distrus, am fãcut o punte pietonalã, pentru ca oamenii sã treacã pe acolo, pânã vom face alt pod”, a spus primãrita de la Solesti.
Codul rosu de inundatii s-a prelungit pânã sâmbãtã, la ora 14.00
Hidrologii au instituit, asearã, cod rosu de inundatii pe râul Bârlad si afluentii lui si pe cursul de apã Elan din judetul Vaslui. „În urma precipitatiilor din ultimele 24 de ore a crescut semnificativ nivelul râului Bârlad din partea de nord a judetului Vaslui, atingând cota de pericol la inundatii. Lucrãrile hidrotehnice aflate în administrarea ABA Prut-Bârlad se comportã în conditii de sigurantã. În urma debitelor ridicate pe râul Bârlad s-a impus atenuarea unor eventuale viituri prin deversarea apelor în polderul din comuna Vulturesti, Vaslui. Echipele Apelor Române sunt pregãtite sã intervinã cu materiale si utilaje, fiind impusã starea de vigilentã maximã si monitorizarea permanentã. Autoritãtile locale trebuie sã fie pregãtite pentru a asigura starea de permanentã la sedii si sã intervinã în special în zona podurilor si a podetelor îndepãrtând, acolo unde este cazul, materialele lemnoase, vegetatie si plutitori, care ar putea obtura sectiunile de scurgere ale râurilor. Administratia Nationalã „Apele Române” avertizeazã populatia sã evite trecerile cu vehicule prin vaduri (direct prin râu). Utilajele aflate în apropierea albiilor trebuie sã fie retrase, iar în cazul acumulãrilor piscicole – baraje mici, trebuie sã fie verificatã functionalitatea echipamentelor de evacuare a apelor mari”, anuntã conducerea Apelor Române. Codul rosu instituit de hidrologi este valabil, în judetul Vaslui, pânã sâmbãtã, 4 iunie, ora 14:00.