Profesorii vor avea salarii mai mari începând cu luna august. Dragos Pîslaru, ministrul muncii, a declarat în cadrul unei conferinte de presã cã dascãlii vor vedea primele cresteri salariale de la 1 august, urmând ca a doua transã sã vinã tocmai în decembrie 2017! Liderii de sindicat sustin însã cã aceasta a fost o nouã ocazie de a umili profesorii, întrucât majorarea promisã de Guvernul Ciolos e un mizilic. Simion Hãncescu, presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Învãtãmânt (FSLI), a explicat cã aceste cresteri vor însemna, în medie, 5% în plus la salariile actuale.
Astãzi, ordonanta privind salarizãrile va fi prezentatã în sedinta de Guvern. „De la 1 august intrã în vigoare toate corectiile disfunctionalitãtilor în ceea ce priveste încadrarea de vechime si salarii. La Educatie, am definit grila integral în mod similar cu cea de la sãnãtate, iar 50% din aceste cresteri intrã de la 1 august 2016, si restul intrã în decembrie 2017. Cresterile se referã la corectiile salariale pentru cei aflati la baza de jos a piramidei. De la 1 ian 2018 e luat în calcul si bonusul de performantã”, a spus Pâslaru. Sindicatele spun cã majorarea e un mizilic. Simion Hãncescu, presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Învãtãmânt, a explicat cã aceste cresteri vor însemna, în medie, 5% în plus la salariile actuale. „Principala nemultumire a colegilor din Educatie nu e legatã de fondul problemei. Ce am zis cã facem, acest lucru am fãcut, problema lor e legatã de termen, asa cum e la Sãnãtate. Am explicat motivele pentru care nu se poate acest lucru. Nu discutãm de cresteri procentuale. În sectorul de Educatie este vorba de eliminarea unei legi speciale si înlocuirea acesteia cu un sistem care sã facã un pas înainte spre legea salarizãrii unitare. Cred cã acest lucru, împreunã cu punerea accentului pe debutanti, pe cei cu cele mai mici salarii, reprezintã punctul cheie”, a declarat Pâslaru.
”Prin includerea Educatiei ca familie ocupationalã de la 1 august 2016 discutãm de jumãtate din numãrul total de persoane salarizate în sectorul public care vor beneficia într-un fel sau altul de corectiile disfunctionalitãtilor existente în sistem”, a mai precizat ministrul Muncii.
Ce vor profesorii
„Noi nu dorim altceva decât o lege a salarizãrii sãnãtoasã. Ceea ce vã pot spune eu, ca persoanã în primul rând, este cã m-am sãturat sã observ cã mereu se considerã câte un sector prioritar dupã anumite interese si dupã contextul politic. Eu cred cã este timpul sã se dea o lege a salarizãrii unitare pentru toti bugetarii cu o anumitã perspectivã de aplicabilitate, adicã o esalonare gradualã pe 3,4,5, 6 ani, nu stiu cât, ci cât considerã Guvernul cã va avea posibilitãti financiare sã o aplice. Dar, dacã dãm la unii bugetari 10% anul acesta, dãm la toti 10%. Nu dãm la unii 90% sau 100%, iar la altii nimic. Din punctul meu de vedere atitudinea primului-ministru si a Guvernului României este <<câtiva sã trãiascã bine, restul pot sã moarã, cã nu conteazã>>”, declara înainte de mitingul de pe 1 iunie Sorin Tiplea, liderul FSLI Vaslui.